| Bevezetés | 9 |
| Az ideális testsúlytól az elhízásig | 11 |
| Milyen gyakori az elhízás | 14 |
| Az elhízás típusai | 17 |
| Az elhízás és a rizikófaktorok | 20 |
| Magas koleszterinszint | 20 |
| Magas trigliceridszint | 23 |
| Magas vérnyomás | 23 |
| Dohányzás | 25 |
| Cukorbetegség | 26 |
| A mozgásszegény életmód | 27 |
| Szív- és érrendszeri betegségek | 28 |
| Anyagcsere- és egyéb betegségek | 30 |
| Daganatos betegségek | 31 |
| A magyar lakosság táplálkozása | 32 |
| Az elhízás okai | 37 |
| Teóriák az elhízásról | 37 |
| Örökletes anyagcserezavarok | 39 |
| Örökölhető-e az elhízás? | 40 |
| Túltáplálkozás | 43 |
| Fokozott étvágy | 44 |
| A táplálkozás hatása az étvágyra, telítettségérzésre | 46 |
| A zsírok és az étvágy | 46 |
| Az élelmi rostok és az étvágy | 48 |
| Az étvágy központi szabályozása | 48 |
| Lelki hatásokra kialakuló táplálkozási zavarok | 50 |
| Bulimia | 50 |
| Anorexia nervosa | 51 |
| Elhízás különböző szociális helyzetekben | 52 |
| A mozgásszegény életmód | 53 |
| Rendellenes étkezési szokások | 55 |
| A táplálékok élvezeti értéke | 55 |
| Étkezési kultúra | 56 |
| A csokoládé mint szimbólum | 57 |
| Az ősember egészségesebben étkezett | 57 |
| Nassolók | 60 |
| Kik és mikor nassolnak | 61 |
| A rendellenes étkezési szokások szerepe az elhízásban | 65 |
| Mikor alakul ki az elhízás? | 67 |
| Az elhízás kezelése | 71 |
| Kit kell kezelni? | 71 |
| Sokoldalú kezelés | 74 |
| Kezelés az elhízás mértéke szerint | 74 |
| Egyéni diéták | 75 |
| Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok | 78 |
| Dúsított, ízesített rostkoncentrátumok | 81 |
| Egyoldalú fogyókúrák | 85 |
| Ésszerűbb egyéni vagy csoportos fogyókúra | 88 |
| Hosszú távú fogyókúra (1200-1800 kcal) | 91 |
| Új eredmények a tudományban | 92 |
| Miért csökken a nyugalmi anyagcsere? | |
| A jojó diéta | 96 |
| A zsírfogyasztás csökkentése | 104 |
| A hosszú távú fogyókúra diétája | 106 |
| Hogyan lehet a napi étrendet összeállítani? | 107 |
| Hányszor együnk? | 112 |
| Fordított Ramadán-böjt. Mikor együnk? | 113 |
| Részletesen a diétáról | 114 |
| Húsok, húskészítmények | 114 |
| A tojás | 116 |
| Zsírok, olajok, margarin | 116 |
| Tej és tejtermékek | 118 |
| Kenyér, tésztafélék, édességek | 118 |
| Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs | 120 |
| Gyümölcsök | 121 |
| Italok | 121 |
| Diétás élelmiszerek | 123 |
| Mintaétrendek | 124 |
| Elegendő-e csak a diéta? | 125 |
| Viselkedés (behavioral) terápia | 126 |
| Fizikai aktivitás a fogyókúrában | 132 |
| Igen alacsony energiatartalmú diéták | 140 |
| 0 diéta | 141 |
| Igen alacsony energiájú étrend (Very Low Calorie Diet - VLCD) | 144 |
| Kit kezeljünk VLCD-vel | 146 |
| A VLCD módja | 150 |
| A VLCD mellékhatásai | 151 |
| A VLCD eredményei | 152 |
| Gyermekkori elhízás kezelése | 156 |
| Gyógyszeres kezelés (farmakoterápia) | 157 |
| Dexfenfluramin | 159 |
| Egyéb gyógyszeres kezelési lehetőségek, kutatások | 167 |
| Morbid elhízás | 169 |
| Az elhízás sebészi kezelése | 169 |
| Az elhízás plasztikai sebészi kezelése | 171 |
| Alternatív kezelés az elhízás keletkezésében | 175 |
| Ajánlott irodalom | 177 |
| Függelék | 181 |
| Fontosabb élelmiszerek energiatartalma | 181 |
| Mértékegységtáblázat | 198 |
| 14 napos 1200-1500 kcal-s mintaétrend | 200 |