| Kiadó: | Keszthelyi Agrártudományi Főiskola |
|---|---|
| Kiadás helye: | Keszthely |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 128 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 28 cm x 20 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | A könyv 150 példányban jelent meg. |
| Bevezetés | 9 |
| A hús termelésének és nemzetközi kereskedelmének fejlődési tendenciái | 13 |
| A hústermelés | 13 |
| Irányzatok a húsfélék és a fontosabb termelőkörzetek szerint | 13 |
| A fő kereskedő körzetekben végbement változások | 18 |
| Nemzetközi kereskedelem | 22 |
| Külkereskedelem a főbb húsfélék szerint | 22 |
| Az egyes körzetek húskereskedelme | 25 |
| Az importáló országok helyzete | 30 |
| Az exportáló országok külkereskedelme | 35 |
| Világpiaci árak | 39 |
| A hús és a többi mezőgazdasági termékek árának viszonya | 39 |
| A marhahús ára | 41 |
| A juhhús és a bárányhús ára | 42 |
| A sertéshús ára | 42 |
| A baromfihús ára | 44 |
| Az egyes országok húspolitikája | 45 |
| Az importáló országok jelenlegi húspolitikájának áttekintése | 45 |
| Az intézkedések jellege | 53 |
| Az importot befolyásoló intézkedések | 53 |
| A belföldi célú intézkedések | 55 |
| Új irányzatok az Egyesült Királyság és az Európai Gazdasági Közösség húspolitikájában | 56 |
| Az exportáló országok húspolitikájának jellemzése | 63 |
| A hússal kapcsolatos gazdaságpolitika céljai és hatásai | 63 |
| Az exportáló országok húspolitikája | 65 |
| A piac nemzetközi egyezményekkel való stabilizálásának lehetősége | 69 |
| Az egyezmény lehetséges kiterjedése és természete | 73 |
| A sertéshús és a baromfihús piacának befolyásolása | 76 |
| A marhahús és a borjúhús vámtételei | 78 |
| Néhány meghatározó gazdasági tényező és kapcsolat vizsgálata | 79 |
| Kereslet | 79 |
| A jövedelemrugalmasság mutatója | 80 |
| A hús: nagy jövedelemrugalmasságú élelmiszer | 80 |
| A rugalmassági mutató csökkenő értéke és a fogyasztás növekedése | 81 |
| A bővülő piacok meghatározása | 83 |
| Az egyes húsfélék jövedelemrugalmassága | 85 |
| Árrugalmasság | 87 |
| Helyettesíthetőség és a húsfogyasztás szerkezeti változásai | 94 |
| A fogyasztói ízlés alakulása | 96 |
| Az új húselosztási módszerek hatásai | 99 |
| Kínálat | 101 |
| A hús és a szemestakarmány | 102 |
| A marhahús és a tej | 107 |
| A vílág húspiacának kilátásai | 108 |
| Marhahús | 110 |
| Juhhús és bárányhús | 116 |
| Sertéshús | 119 |
| Baromfihús | 123 |
| A kisebb húspiacok várható alakulása | 124 |