1.029.886

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az orvosi laboratóriumi vizsgálatok minőségbiztosításának alapjai

Szerző

Kiadó: Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem-Országos Laboratóriumi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 278 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az in vitro orvosi laboratóriumi vizsgálatok diagnosztikai értékét alapvetően meghatározza a megfigyelés megbízhatósága. A vizsgálatok minőségbiztosításával kapcsolatos követelmények rendszert... Tovább

Előszó

Az in vitro orvosi laboratóriumi vizsgálatok diagnosztikai értékét alapvetően meghatározza a megfigyelés megbízhatósága. A vizsgálatok minőségbiztosításával kapcsolatos követelmények rendszert alkotnak, amely magában foglalja a preanalitikai, analitikai és postanalitikai szakaszt, beleértve a dolgozók folyamatos önképzését, a munkafolyamatok szervezését és a szolgáltatás színvonalát és hatékonyságát.
Az elmúlt évtizedekben világviszonylatban is jelentős hangsúlyt kapott a laboratóriumi vizsgálatok standardizálása és minőségbiztosítása. Általános törekvés, hogy a megfigyelés minél jobban megközelítse a legvalószínűbb értéket ("valódi" értéket), amely számos módszer esetében ma még csak bizonyos korlátok között lehetséges: ebben szerepet játszik a vizsgálati eredmény módszer- és méréstechnikai függősége, a vizsgálatok minőségi ellenőrzésével kapcsolatos követelmények értelmezése és a mért vagy megfigyelt adatok szakmai értelmezése. Országosan és nemzetközi szinten törekedni kell arra, hogy a különböző munkahelyek megfigyelései összehasonlíthatók legyenek. Ennek érvényesítése egységes módszertani elvek, azonos minőségbiztosítási követelmények és diagnosztikai szemlélet nélkül aligha tekinthetők sikeresnek.
Az orvosi laboratóriumokban diagnosztikai céllal mintegy 200-300 féle vizsgálatot végeznek, amelyeknek minőségbiztosításával kapcsolatos követelményei között egy részük általánosnak tekinthető és bármely laboratóriumi tevékenységre érvényes. Más követelmények specifikusak és egyes módszerekre vagy összetevők meghatározására egyedileg érvényesek. A jelen áttekintés egyik célja a minőségbiztosítás általános követelményeinek összegezése. Ugyanakkor, a mindennapi gyakorlatban gyakran előforduló vizsgálatokkal szemben támasztott részletes minőségi követelmények felsorolása is szerepel, jóllehet a laboratóriumi diagnosztika számos lényeges fejezetével a szerzők nem kívántak foglalkozni.
A könyv címe is mutatja, hogy a laboratóriumi vizsgálatok minőségbiztosításának alapjainak áttekintésére törekedtek a szerzők. Az alapvető ismeretek áttekintése segítséget nyújt az asszisztensek munkájában, a szakorvosjelöltek felkészülésében és mindazoknak, akik a szakma fejlődését figyelemmel kísérik. Tekintettel arra, hogy a könyv nem tartalmazza a biokémiai, klinikai kémiai és pathológiai ismereteket, illetve csak olyan mértékben, amely a problémakör áttekintéséhez szükséges, a könyv kiegészítő képzési célt szolgál és a "hézagpótló" a hazai szakirodalomban.
Évente több száz közlemény jelenik meg a szakirodalomban, amelyek elsődlegesen a laboratóriumi diagnosztika minőségbiztosításával foglalkoznak. Az irodalmi áttekintés a lényegesnek tartott közlemények jegyzékét sorolja fel, közel sem teljes és az egyes fejezetekben részletes irodalmi utalásra csak kivételesen került sor. Egyes módszerek ajánlása és érvényesítése téves szemlélet lett volna: helyette a módszerek harmonizálása a cél, amely kellő mélységű minőségi ellenőrzés mellett lehetőséget nyújt a különböző laboratóriumokban mért értékek összehasonlítására. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Minőségbiztosítás a termékek és szolgáltatások körében. "Önkéntes" és "kötelező" rendszerek, kormányzati feladatok. 5
Minőség és mennyiség kapcsolata 15
Minőségellenőrzés általános követelményei 21
Javasolt munkaterv koncentráció és aktivitás mérés módszerének beállítására és ellenőrzésére 33
Fogalomtár 35
Nemzetközi szervek, intézmények és fogalmak rövidítése 37
Statisztikai eljárások 41
Mérőeszközök minőségellenőrzése 85
Enzimanalitika minőségbiztosítása 97
Szénhidrátanyagcsere vizsgálata 117
Lipidanyagcsere vizsgálata 123
Liquor vizsgálata 131
Vizelet vizsgálata 135
Immunkémiai analitika 141
Haematológia 149
Koagulációs zavar vizsgálata 169
Mikrobiológiai vizsgálatok 177
Célzott szűrővizsgálatok 185
Újszülöttkor! szűrővizsgálatok 189
Külső minőségellenőrzés 195
Ajánlott irodalom 199
Függelék: Enzimkémiai Analitika és módszertana 209
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv