kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 398 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| Az enzimológia rövid fejlődéstörténete | 5 |
| Az enzim mint szerves katalizátor, az enzimek általános tulajdonságai | 9 |
| Bevezetés | 9 |
| Az enzimek összetétele, elnevezése, előfordulásai formái az élő anyagban, aktív csoportok, a koenzim fogalma | 9 |
| Az enzimek szerkezete és összetétele | 11 |
| Koenzimek | 12 |
| Az enzimek elnevezése | 15 |
| Az enzimek elhelyezkedése a plazmában | 17 |
| Az enzimek előállítása | 19 |
| Kristályos enzimek | 22 |
| Az enzimműködés fajlagossága | 31 |
| A reakciófajlagossága | 33 |
| A szubsztrátumfajlagosság | 33 |
| Az optikai antipodokkal szembeni fajlagosság | 34 |
| A proteolites enzimek fajlagossága | 36 |
| Az enzimfajlagosság oka, a «kulcs-zár» hasonlat és az «enzimszubsztrátum-komplex» elmélet | 39 |
| Az enzimek mint elekrolitek | 42 |
| Az enzimhatást befolyásoló fizikai és fizikai-kémiai tényezők | 46 |
| (pH, hőmérséklet, nyomás, fény) | 49 |
| A pH hatása az enzimek aktivitására | 49 |
| A pH hatása az enzim állandóságára | 52 |
| Kationok és anionok hatása az enzimaktivitásra | 53 |
| A hőmérséklet hatása az enzimaktivitásra | 55 |
| A fény és más sugárzó energia hatása az enzimekre | 61 |
| Nagy nyomások hatása az enzimekre | 62 |
| Az enzimaktivitás vizsgálati módszereinek ismertetése | 63 |
| Az enzimkoncentráció számszerű kifejezése | 63 |
| Hisztokémiai enzimvizsgálatok | 65 |
| Az enzimaktivitás mérése sejtfrakcináló technikával | 67 |
| Az enzimhatás megfordíthatósága | 68 |
| Enzimes szoktatás (adaptáció, tréning) | 70 |
| Az adaptációról általánosságban | 70 |
| Sejtnövekedés alatti pH-változások hatása az adaptív enzimek képződésére | 73 |
| A tenyészet korának összefüggése az enzimtartalommal és az aktivitással | 77 |
| Enzimkinetika | 80 |
| Az enzimek által katalizált reakciók kinetikája | 80 |
| Enzimes reakciók kinetikájának sajátosságai | 85 |
| Az enzimműködés gátlsa (inhibició) | 91 |
| Az enzimes gátlás kinetikája | 95 |
| Az enzimek effektorai | 99 |
| Inhibitorok | 100 |
| Destruktorok | 103 |
| Redoxpotenciál és enzimműködés közti összefüggés | 104 |
| Az rH fogalma | 106 |
| A redoxpotenciál biológiai jelentősége | 107 |
| Enzimek részletezése | 115 |
| Hidrolázok | 115 |
| Észterázok osztályozása | 116 |
| Lipázok | 116 |
| Az észterázok sztereokémiai cisz-transz fajlagossága | 118 |
| Foszfatázok | 120 |
| Foszfomonoészterázok | 120 |
| Foszfodiészterázok | 122 |
| Pirofoszfatászok | 122 |
| Metafoszfatások | 122 |
| Egyéb foszfatázok | 122 |
| Polifoszfatázok | 123 |
| Adenil-pirofoszfatáz (adenozin-trifoszfatáz, ATP-áz) | 123 |
| Karbohidrázok | 126 |
| A karbohidrázok működési mechanizmusa és osztályozása | 126 |
| L-D-glukozidázok (maltéz) | 131 |
| Vita a «Weidenhagen-féle elmélet» körül | 133 |
| B-glukozidáz (emulzin) | 138 |
| A különböző eredetű (izodinamiás) B-glukozidázok eltérő fajlagossága | 141 |
| Galaktozidázok | 142 |
| L-galaktozidáz (melibiáz) | 142 |
| B-galaktozidáz | 143 |
| B-h-fruktozidáz (szaharász, invertáz) | 145 |
| Az invertáz-aktivitás meghatározása | 146 |
| Az invertáz inhibitorai | 147 |
| Amilázok | 147 |
| A malátaamiláz (diasztáz) hatása a keményítőre | 148 |
| A keményítő szerkezete | 149 |
| A jód-szinreakció | 150 |
| Eljárások a maláta alfa és béta amiláznak egymástól való elkülönítésére | 153 |
| A keményíócsiriz elfolyósodásáról | 153 |
| Az alfa és béta amilázhatás mechanizmusa | 54 |
| A keményítő enzimes hidrolizisének mértéke | 161 |
| Állati amilázok | 164 |
| A mikroorganizmusok által termelt amilázok | 165 |
| Az amilázok előfordulása az árpában és malátában | 169 |
| Kristályos malátaamiláz | 173 |
| Az amilázaktivitás meghatározási módszere | 174 |
| Az amilázok hőállósága | 176 |
| Egyes ionok hatása az emilázok állékonyságára | 177 |
| Az amilázhatás kinetikája | 177 |
| Celluláz | 178 |
| Hemicellulóz (citáz) | 179 |
| Hialuronidáz (mucináz) | 179 |
| Lizozim | 180 |
| Pektinbontó enzimek | 180 |
| Protopektinház | 180 |
| Pektin-poligalakturonáz (PG) | 180 |
| Pektin-metilélszteráz (PM) | 181 |
| Kereskedelmi pektinenzim-készítmények (Filtragol, Pectinol, stb.) | 183 |
| Transzfoszforilzok, foszforilázok, foszfoizomerázok és foszfomutázok | 183 |
| Bevezetés az enzimes reakciók energetikájába | 191 |
| Energiapazarlás a biológiai rendszerekben | 191 |
| Enzimes reakciók szabad energiaváltozása | 193 |
| Transzfoszforilázok (transzfoszfatázok, foszfokinázok) | 194 |
| A szaharóz-foszforiláz | 196 |
| A keményítő lebontása és szintézise foszforilzokkal Amilo-foszforilázok | 196 |
| Q-enzim-, amilo-izomeráz | 198 |
| Transzglukozidázok | 200 |
| Izomeráló enzimek | 203 |
| Fehérjebontó enzimek (proteázok) | 205 |
| Elnevezés, osztályozás, fajlagosság szerint | 205 |
| Mesterséges, szubsztrátumok | 209 |
| Exopeptidázok | 210 |
| Karboxipeptizádok | 210 |
| Aminopeptidázok | 211 |
| Dipeptidázok | 211 |
| Élesztő polipeptidáz | 213 |
| A fémpeptidázok aktivitásmechanizmusa | 214 |
| Endopeptidázok (proteinázok) | 217 |
| Pepszin és pepszinogén | 217 |
| Rennin (kimozin, tejoltó) | 219 |
| Tripszin és tripszinogén | 222 |
| Kimotripszin és kimotripszinogén | 224 |
| Trombin (A véralvadás enzimjei) | 227 |
| A véralvadás valószínűsített mechanizmusa | 229 |
| Papain és rokonenzimjei | 229 |
| Intracelluláris állati enzimek (katepszinek) | 231 |
| Baktérium és penész proteázok | 232 |
| Proteinázok | 232 |
| Baktériumpeptidázok | 232 |
| A penészek proteolizises enzimjei | 233 |
| Az élesztő proteolizises enzimjei | 233 |
| A proteolizáló enzimek és fehérjeszerkezet közti összefüggés | 234 |
| Enzimes eljársok optikailag aktív aminosavak előállítására | 236 |
| Vizsgálati módszerek a proteolízis fokának meghatározására | 237 |
| A peptidkötések enzimes szintézise | 238 |
| Szintézises peptidszármazékok | 241 |
| Az ATP szerepe a peptidszintézisben | 242 |
| Transzpeptidáló és transzamidáló reakcióknak proteolizáló enzimek általi katalízise | 243 |
| A peptidszintézis energetikája | 245 |
| Penicilináz | 247 |
| Amidázok | 248 |
| Ureáz | 249 |
| Argináz | 250 |
| Aszparagináz és glutamináz | 251 |
| Hidratázok (vagy hidráok) | 251 |
| Szénsavanhidráz | 252 |
| Nukleázok | 255 |
| A nukleinsavak enzimes lebontása | 255 |
| Polinukleotidázok | 257 |
| Nukleofoszfatázok | 257 |
| Nukleozidázok | 258 |
| Egyéb nukleázok | 259 |
| A nukleinsavak élesztőautolízis alatti bomlása | 260 |
| Oxidáló enzimek (légzési enzimek) | 261 |
| Bevezetés | 261 |
| A molekuláris oxigén mint hidrogénakceptor | 263 |
| Dehidrogenázok | 265 |
| Piridinenzimek: kodehidrogenéz I. és kodehidrogenáz II. | 265 |
| Anaerob dehidorgenázok | 270 |
| Ko I-et igénylő dehidrogenázok | 272 |
| Ko II-őt igénylő dehidrogenázok | 276 |
| Citokromreduktázok | 280 |
| Flavoproteinek (Flavinenzimek) | 283 |
| A Warburg-féle flavoprotein (sárga-enzim, FMN-proteid) | 285 |
| Citokrom-c-reduktáz | 286 |
| Diaforáz, koenzim faktor | 286 |
| Dehidrogenázok átalakulási száma (T.N.) | 288 |
| Kapcsolt és megfordítható dehidrogenáz-rendszerek | 289 |
| A kapcsolt enzimes reakciók energetikája | 291 |
| Aerob dehidrogenázok | 293 |
| Urikáz | 294 |
| Aldehidoxidáz (aldehid-dehidrogenáz) | 294 |
| Notatin | 294 |
| Oxidáz | 295 |
| Fenoloxidázok | 295 |
| Monofenoloxidáz | 296 |
| Tirozináz | 296 |
| Aszkorbinsav-oxidáz | 299 |
| Peroxidázok | 300 |
| Katalz | 303 |
| A Warburg-féle légzési enzim («Atmungsferment») citokrom és citokrom-oxidáz | 306 |
| Warburg-féle légzési enzim | 306 |
| A citokromok | 308 |
| A citokrom-oxidáz. Azonos-e ez az enzim a Warburg-féle lélegzési enzimmel? | 313 |
| Dekarboxilázok | 315 |
| Karboxiláz (Pirosszőlősav-karboxiláz) | 316 |
| Oxidációs dekarboxileződések | 318 |
| Karboligázok | 318 |
| Béta-ketodekarbocilázok | 319 |
| Aminosav-dekarboxilzok | 320 |
| A CO2-rögzítés enzimes mechanizmusa (a CO2 biológiai hasznosítása) | 323 |
| Az állati és növényi nitrogén anyagcserével kapcsolatos néhány enzim | 326 |
| Aerob dehidrogenázok | 327 |
| Anaerob dehidrogenázok | 328 |
| Anaerob szénhidrát-anyagcsere | 332 |
| Bevezetés | 332 |
| Az alkoholos erjedés enzimjei | 333 |
| Glukozfoszfátok képződése | 336 |
| A hexozlác bomlása. (Zimohexáz) | 337 |
| A triózfoszfátok oxidálódása foszfoglicerinsavvá | 338 |
| Foszfoglicerinsav defoszforileződés és a pirosszőlősav képződése | 340 |
| Az alkohol képződése | 341 |
| Glikolízis (Tejsavképződés az izomban) | 345 |
| A glukóz lebontódásának egyéb útjai | 348 |
| Az "aktivált acetát", koenzin-A | 350 |
| Aerob szénhidrát-anyagcsere (Szövetek aerob lélegzése) | 354 |
| Bevezetés és a «Krebs-körfolyamat» előzményei | 354 |
| A Krebs-körfolyamat rövid magyarázata | 358 |
| Az aerob szénhidrát-anyagcsere energiamérlege | 364 |
| Az enzimek működése a söriparban | 365 |
| A malátázás biokémiája | 365 |
| Az anzimek főzőházi cefrézés alatti működése | 369 |
| Az enzimek működése a sütőiparban | 372 |
| Amilázok és proteázok a kenyérsütésnél | 372 |
| Enzimek a sajt- és tejiparban | 375 |
| Az enzimek szerepe a sajtgyártásnál | 375 |
| Sajtok gyártása | 377 |
| Enzimek gyártása és alkalmazása | 378 |
| Nvényekből kivont enzimkészítmények gyártása | 378 |
| Állati eredetű enzimkészítmények gyártása | 379 |
| Mikrobiológiai eredetű enzimkészítmények | 382 |
| Enzimek ipari alkalmazása | 385 |
| Karbohidrázok | 385 |
| Proteázok | 387 |
| Lipázok | 339 |
| Különböző egyéb enzimek alkalmazhatósága | 389 |
| Irodalom | 391 |
| Tartalomjegyzék | 393 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.