Fülszöveg
Az emberiség jelentős része, a férfiak 10, a nők 20 %-a szenved élete során epekövességtől vagy más epepanaszoktól.
A könyvből megismerhetik az alapvető anatómiai és élettani ismereteket, az epebetegség tüneteit, a kivizsgálás eszközeit és a gyógyítás lehetőségeit.
Az orvos a diagnózis megállapítása után igyekszik ezeket elmondani betegének, de az időhiány, túlterheltség miatt erre sajnos nincs mindig mód, hogy a beteg összes kérdésére választ kapjon. Sokszor utólag merülnek fel kérdések a gyógyszerekkel, a diétával kapcsolatban.
Mivel a diétának igen fontos szerepe van a panaszok mérséklésében, a rosszullétek elkerülésében, a helyesen összeállított étrend nem sanyargatja a beteget, hanem javítja az életminőséget, meghagyva az étkezés örömeit is. Az epebetegek saját magukon tapasztalják, hogy bizonyos ételek panaszokat okoznak, mások nem, ezért az előbbieket igyekeznek elkerülni. Ez a tapasztalati diétázás oda vezethet, hogy végül helytelenül összeállított, nem kellő...
Tovább
Fülszöveg
Az emberiség jelentős része, a férfiak 10, a nők 20 %-a szenved élete során epekövességtől vagy más epepanaszoktól.
A könyvből megismerhetik az alapvető anatómiai és élettani ismereteket, az epebetegség tüneteit, a kivizsgálás eszközeit és a gyógyítás lehetőségeit.
Az orvos a diagnózis megállapítása után igyekszik ezeket elmondani betegének, de az időhiány, túlterheltség miatt erre sajnos nincs mindig mód, hogy a beteg összes kérdésére választ kapjon. Sokszor utólag merülnek fel kérdések a gyógyszerekkel, a diétával kapcsolatban.
Mivel a diétának igen fontos szerepe van a panaszok mérséklésében, a rosszullétek elkerülésében, a helyesen összeállított étrend nem sanyargatja a beteget, hanem javítja az életminőséget, meghagyva az étkezés örömeit is. Az epebetegek saját magukon tapasztalják, hogy bizonyos ételek panaszokat okoznak, mások nem, ezért az előbbieket igyekeznek elkerülni. Ez a tapasztalati diétázás oda vezethet, hogy végül helytelenül összeállított, nem kellő tápértékkel bíró, élvezhetetlen étrend alakul ki, mely akár újabb tüneteket, betegségeket is okozhat.
A gasztroenterológus és dietetikus szerzőpáros évtizedek óta segíti egymást a betegellátásban, mindennapi gyakorlati tapasztalataik alapján igyekeznek válaszolni a betegek által felvetett kérdésekre. A bélbetegségek, valamint a hasnyálmirigy betegségei után a harmadik kézikönyvet nyújtjuk át. Ez ugyan nem helyettesítheti a szóbeli, egyénre szabott megbeszéléseket, de reméljük, hasznos ismereteket és használható étrendi tanácsokat, bevált diétás recepteket találnak benne.
Vissza