864.670

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A makói hagyma sorsa

Jelentés az 1935-1936 évi németországi, svájci és hollandiai tanulmányútjáról és hazai kutatásairól

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Erdei Ferenc Társaság
Kiadás helye: Makó
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 85 oldal
Sorozatcím: Az Erdei Ferenc Társaság füzetei
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-04-3976-x
Megjegyzés: Megjelent 300 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.

Előszó

A hagymaértékesítés meg-megújuló válságai életre hívták a kertésztársadalom körében azt a szükségletet, hogy a termelés jobb irányítása és az értékesítés lebonyolításában való erőteljesebb... Tovább

Tartalom

A tanulmány időszerűsége 1
BEVEZETÉS 1
ELSŐ RÉSZ: TERMELÉSI ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI FELTÉTELEK 2
I. A természet 2
1. A föld 2
2. Az éghajlat 3
3. A csapadék 4
II. A nép és társadalom 5
4. A nép 5
5. Társadalmi helyzet 6
6. Történeti fejlődés 8
III. A fogyasztás 9
7. A háztartási fogyasztás 9
8. Ipari fogyasztás 9
9. A fogyasztás természete és igényei 10
10. A fogyasztás mennyisége 11
MÁSODIK RÉSZ: A TERMELÉS 13
I. A termelés szervezete 13
11. Az üzemformák 13
12. A gazdasági formák 14
13. Termelői egyesülések 16
14. Állami szervezés 19
15. A hagyma telephelyei 20
II. Termelés 22
16. A fajta 22
17. A termelési eljárás 24
18. A termőterület 26
19. Mennyiség 28
20. Termelési időszak 31
21. Termelési költség 32
HARMADIK RÉSZ: AZ ÉRTÉKESÍTÉS 34
I. Az értékesítés szervezete 34
22. A közvetítés üzemformái 34
23. Kereskedők 36
24. Közvetítői egyesülések 37
25. Állami szervek 40
26. Piachelyek 41
II. Az értékesítés 42
27. Osztályozás és csomagolás 42
28. Raktározás -J 43
29. Belforgalom 45
30. Kivitel-bevitel 46
31. Árviszonyok 51
NEGYEDIK RÉSZ: A SZÖVETKEZETEK 55
32. A szövetkezés 55
33. A szövetkezetek és a válságok 56
34. A tőke és a munka viszonya a
szövetkezetekben 57
35. A termelés és a fogyasztás 58
II. A szövetkezet lényege és fajai 59
36. A szövetkezet lényege 59
37. A szövetkezet fajai 60
38. A szövetkezeti gazdasági rend 62
III. A szövetkezés értéke 63
39. A szövetkezés mint eszköz 63
40. Egy hagymaszövetkezet értelme 64
ÖTÖDIK RÉSZ: EREDMÉNYEK 65
I. Termelési föladatok 65
41. Fajtanemesítés 65
42. Új termelési módok 65
43. A termelés kiegészítése 66
44. A termelői költség csökkentése 66
45. A Makó-vidéki termelés védelme 66
II. Értékesítési föladatok 67
46. A piacra kerülő hagyma 67
47. A közvetítés élénksége és biztonsága 67
48. A termelői érdek védelme 68
III. Szövetkezeti feladatok 69
49. Termelés-szervezés 69
50. Értékesítési szerep 70
ÁBRÁK 72
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A makói hagyma sorsa

A borítón tulajdonosi bejegyzés található.

Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba