kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 183 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés (dr. Lukács István) | 7 |
| Első fejezet | |
| Erdei gyümölcsök (Felcser Gedeon) | 9 |
| 1. Az erdei gyümölcsök leírása | 9 |
| Erdei szamóca | 10 |
| Fekete áfonya | 10 |
| Szederfélék | 12 |
| Málna | 13 |
| Som | 13 |
| Sóskaborbolya | 14 |
| Kökény | 14 |
| Vadkörte | 15 |
| Vadalma | 15 |
| Sajmeggy | 16 |
| Fekete bodza | 16 |
| Csipkebogyó | 18 |
| 2. Az erdei gyümölcsök begyűjtése | 18 |
| 3. Az erdei gyümölcsök feldolgozása | 20 |
| Gyorsfagyasztott szeder | 20 |
| Gyorsfogyasztott kökény | 21 |
| Előhűtött kökénypulp | 21 |
| Szederpulp | 21 |
| Konzerválószerrel tartósított erdei gyümölcslevek készítése | 21 |
| Gyümölcsszörpök | 25 |
| Második fejezet | |
| Erdei gombák (dr. Lukács István) | 28 |
| I. A gombák ismertetése | 28 |
| 1. A gombák ismertetése | 28 |
| 2. A gomba táplálkozástani jelentősége | 28 |
| 3. Fontosabb gombák leírása feldolgozási szempontból | 29 |
| Vargánya | 29 |
| Tinórufélék | 30 |
| Császárgomba | 31 |
| Bogyiszlói csiperke | 31 |
| Kékhátú galambgomba | 31 |
| Gyűrűs tölcsérgomba | 32 |
| Rizike | 32 |
| Rókagomba | 32 |
| 4. Erdei gombák előfordulása (termésprognózisa) | 33 |
| II. Gombakészítmények technológiai leírása és értékesítése | 33 |
| 1. Engedélyezett gombakészítmények | 33 |
| 2. Friss ehető gomba | 39 |
| A gomba árusításának feltételei | 40 |
| Gombamérgezések | 40 |
| Gyilkos galóca | 40 |
| Parlagi tölcsérgomba | 41 |
| Párducgalóca | 41 |
| Téglavörös susulyka | 41 |
| Kerti susulyka | 41 |
| Barna susulyka | 41 |
| Nagy döggomba | 41 |
| Légyölő galóca | 42 |
| Párducpereszke | 42 |
| Közönséges papsapkagomba | 42 |
| Világító tölcsérgomba | 42 |
| Farkastinóru | 42 |
| Sátántinóru | 42 |
| 3. Szárított gomba, gombadara, gombapor | 43 |
| Alkalmazott gombaszárító típusok | 45 |
| Fagyasztással kombinált szárítás | 47 |
| 4. Szárított gomba alapanyagú termékek | 47 |
| 5. Egyéb gombakésztmények | 50 |
| Ecetes gomba | 50 |
| Sózott gomba | 50 |
| Savanyított gomba | 50 |
| Gyorsfagyasztott gomba | 51 |
| Gombakivonatok, gombasűrítmények és szárított gombakivonatok | 51 |
| 6. Gombakészítmények értékesítése | 51 |
| Gombakészítmények csomagolásának jelentősége | 51 |
| Gombakereskedelmi adatok | 52 |
| Magyarország gombaértékesítése | 52 |
| Harmadik fejezet | |
| Erdei gyógynövények (Retscher Sándor) | 54 |
| I. A gyógynövényekről általában | 54 |
| 1. A gyógynövények gyűjtése és kezelése | 54 |
| 2. A gyógynövények szárítása | 55 |
| 3. A gyógynövények csomagolása | 56 |
| 4. A leggyakrabban előforduló minőségi hibák | 57 |
| 5. A drogok elnevezése | 58 |
| II. A gyógynövények részletes ismertetése | 58 |
| 1. Virágok | 58 |
| Akácvirág | 58 |
| Árvacsalánvirág | 59 |
| Bodzavirág | 59 |
| Erdei mályvavirág | 60 |
| Galagonyavirág levéllel | 60 |
| Kőhársvirág | 62 |
| Ezüsthársvirág | 62 |
| Kankalinvirág kehely nélkül | 62 |
| Kökényvirág | 63 |
| Ökörfarkkóróvirág | 63 |
| Varádicsvirág | 64 |
| 2. Levelek | 64 |
| Csalánlevél | 65 |
| Fekete áfonyalevél | 66 |
| Gyöngyviráglevél | 66 |
| Ibolyalevél | 67 |
| Martilapulevél | 67 |
| Nadragulyalevél | 68 |
| Nyírfalevél | 68 |
| Szamócalevél | 69 |
| Szederlevél | 69 |
| Tüdőfűlevél | 69 |
| Keskenylevelű útifű | 70 |
| 3. Füvek | 71 |
| Árvacsalánfű | 71 |
| Ezerjófű | 71 |
| Kakukkfű | 72 |
| Meténgfű | 72 |
| Szagosmüge | 72 |
| Tavaszi hérics | 73 |
| Vadárvácskafű | 73 |
| Vérehullófecskefű | 73 |
| 4. Gyökerek | 74 |
| Fekete nadálytőgyökér | 74 |
| Ibolyagyökér | 75 |
| Kankalingyökér | 76 |
| Nadragulyagyökér | 76 |
| Pirosítógyökér | 76 |
| Soopoliagyökér | 77 |
| 5. Bogyók, termések | 77 |
| Borókabogyó | 77 |
| Csipkebogyó | 78 |
| Csipkehús | 78 |
| Csipkemag | 79 |
| Galagonyabogyó | 79 |
| Kökénybogyó | 80 |
| Kikiricsmag | 80 |
| 6. Vegyes drogok | 81 |
| Fehér fagyöngy | 81 |
| Kutyabengekéreg | 81 |
| Nyárfarügy | 82 |
| Tölgyfazuzmó | 82 |
| Negyedik fejezet | |
| Erdei díszítőanyagok (Retscher Sándor) | 84 |
| Fenyőgally | 84 |
| Táblás moha | 84 |
| Dísztobozok | 85 |
| Zöldlomb | 85 |
| Barka | 85 |
| Ruszkusz | 85 |
| Páfrány | 86 |
| Gyöngyzöld | 86 |
| Hóvirág | 86 |
| Gyöngyvirág | 87 |
| Erdei ciklámen | 87 |
| Fagyöngy és fakín | 88 |
| Koszorúbot | 88 |
| Vadrózsatő | 88 |
| Parképítéshez használt évelő lágyszárú növények | 89 |
| Ötödik fejezet | |
| Aprófaáru, vessző- és botanyagok (Végh Károly) | 90 |
| 1. Az aprófaáru termelés jelentősége | 90 |
| 2. Fahibák | 90 |
| Görbeség | 90 |
| Kettős vagy többes bél | 90 |
| Hullás rostúság | 90 |
| Csavarodott növés | 90 |
| Ággöcs | 91 |
| Fülledés | 91 |
| Korhadás | 91 |
| Rovarrágás | 91 |
| Száradási repedések | 91 |
| 3. Faanyagok nedvességtartalma, súlya, tárolása | 91 |
| 4. Vessző- és botanyagból készült aprófaáruk | 92 |
| Vessző- és rőzseáruk | 93 |
| Nyírvessző és nyírrőzse | 93 |
| Fagyal és vörösgyűrű vessző | 93 |
| Sajmegyvessző | 93 |
| Vesszőseprűk | 93 |
| Nyírvesszőseprű | 93 |
| Kalodás vesszőseprű | 95 |
| Vörösgyűrű som és fagyalvessző-seprű (csuta) | 97 |
| Kalodás seprű vörösgyűrű somból és fagyalvesszőből | 97 |
| Vesszőkosarak | 97 |
| Hántolatlan nyers fűzvesszőből készült kosarak | 97 |
| Háncskosár | 98 |
| Egyéb vessző- és botanyagból készült áruk | 98 |
| Hordozható hósövénytábla | 98 |
| Árvízvédelmi rőzse | 102 |
| Botszőnyeg | 104 |
| 5. Szerszámnyelek, rudak, karók, botok | 104 |
| Nőtt, hántolatlan áruk | 105 |
| Nyers somfanyél | 105 |
| Nőtt karó, tűlevelű és lombos fából | 106 |
| Gyümölcs-támrúd | 107 |
| Seprűnyél nőtt | 108 |
| Megmunkált áruk | 108 |
| Faragott lapát- és habarcskeverőnyél | 108 |
| Csákánynyél | 110 |
| Normál csákánynyél | 110 |
| Széncsákány-nyél | 111 |
| Baltanyél, fejszenyél és bányászfejszenyél | 111 |
| Kaszanyél (egy kacsos és két kacsos) | 112 |
| Kalapácsnyél | 113 |
| Kerek kapanyél | 114 |
| Bányászkapanyél | 114 |
| Faragott kapanyél | 115 |
| Ásónyél | 115 |
| Normál ásónyél | 115 |
| Fagereblye | 116 |
| Gereblyenyél | 116 |
| Emelőfa, feszítőfa, fékeződorong | 117 |
| Kocsikiakasztórúd | 118 |
| Kazalozólétra | 119 |
| Festőbot | 119 |
| Háztartási faáruk | 119 |
| Fakanál | 119 |
| Galuskadeszka | 121 |
| Liszteslapát | 122 |
| Uborkafogó | 122 |
| Egyéb faáru | 122 |
| Sajmeggy szipka lakkozott | 122 |
| Sajmeggy szipka natur | 123 |
| Hatodik fejezet | |
| Növényi cserzőanyagok (dr. Lukács István) | 124 |
| 1. Növényi cserzőanyagok cserzősavtartalma, fogalma | 124 |
| 2. Növényi cserzőanyagok ismertetése | 126 |
| Kéreg cserzőanyagok | 126 |
| Fa cserzőanyagok | 127 |
| Levél cserzőanyagok | 127 |
| Kinövés-cserzőanyagok | 128 |
| Hetedik fejezet | |
| Nád- és gyékénytermelés és feldolgozás (dr. Horváth Emil) | 129 |
| 1. A nád népgazdasági jelentősége | 129 |
| 2. A nád mesterséges telepítése | 129 |
| 3. A nád aratása | 131 |
| 4. Fonó- és rostgyékény aratása | 132 |
| 5. A nádból és gyékényből készült termékek és azok minőségi előírásai | 133 |
| Tetőfedő nád | 133 |
| Exportkéve | 133 |
| Kézi préselésű nádlemez | 134 |
| Az építőiparban - téliesítésnél - használt fagyvédő palló | 134 |
| Lécbetétes nádlemez | 134 |
| Kézi és gépi gyártmányú nádszövet | 134 |
| Szolomitlemez | 136 |
| 6. Gyártmányoként érvényben levő anyagnormák | 136 |
| Huzalnormák | 136 |
| Nádkéve felhasználási normák gyártmányonként | 137 |
| Faanyag-felhasználási norma | 137 |
| Nyolcadik fejezet | |
| Fűztermelés és feldolgozás (Bründl Lajos) | 138 |
| 1. A fűz népgazdasági jelentősége | 138 |
| 2. A füzek rövid növénytani jellemzése | 139 |
| 3. Vadfűzek és termesztésük | 140 |
| Suhángosok kiképzése | 140 |
| Kosárfonó fűzes kiképzése | 140 |
| A vadfűz mesterséges telepítése | 141 |
| 4. Nemesfűz termesztése és feldolgozása | 141 |
| Nemesfűz termesztésre alkalmas terület | 142 |
| Talajelőkészítés | 142 |
| Trágyázás | 143 |
| Dugványozás. Sor- és növénytávolság | 143 |
| A dugvány előállítása | 143 |
| A dugványozás ideje és módja | 144 |
| A fűztelepek ápolása | 144 |
| A vessző termelése | 145 |
| A vessző kötegelése és tárolása | 145 |
| A telep kiszántása | 146 |
| A fűzvessző feldolgozása | 146 |
| Fehérvessző hántolás | 146 |
| Barnavessző hántolás | 146 |
| Fűzvessző-szabvány | 147 |
| A fűzvessző károsítói | 148 |
| Állati kártevők | 148 |
| Gombás és baktériumos betegségek | 149 |
| Növényi kártevők | 149 |
| Időjárási tényezők okozta károk | 149 |
| Kilencedik fejezet | |
| Nyersgyanta termelése (Kovács László) | 151 |
| Gyantatermelési alapismeretek | 151 |
| A fenyőgyanta csapolása, szerszámai, módjai | 152 |
| A nyersgyanta desztillációja | 155 |
| Tizedik fejezet | |
| Illóolaj-tartalmú alapanyagok termelése (KOvács László) | 157 |
| 1. A fenyőgally begyűjtése | 157 |
| 2. A fenyőgally feldolgozása | 157 |
| 3. A fenyőtűolaj minőségi állandói és felhasználási területe | 159 |
| 4. Egyéb illóolaj-tartalmú erdei anyagok | 160 |
| Boróka | 160 |
| Tölgyfazuzmó | 160 |
| Tizenegyedik fejezet | |
| Erdei gyümölcsök, gyógynövények és egyéb erdei melléktermékek kultúrás és félkultúrás telepítése (FÖldes Sándor) | 161 |
| A telepítés népgazdasági jelentősége | 161 |
| Erdei melléktermék termelésre vonatkozó főbb főhatósági rendelkezések | 166 |
| Erdei melléktermékek termelésének gazdasági jellemzői, végrehajtandó feladatok | 167 |
| 1. Gyűjtögetéssel, szedegetéssel nyerhető termékek felvásárlása | 172 |
| 2. Melléktermékek termelés üzemi alapon | 173 |
| 3. Melléktermékek ipari feldolgozása | 173 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.