1.034.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A búzatermesztés kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 537 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-232-269-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A búza világélelmezésben betöltött szerepe (Magyar Gábor)
Világtermelési adatok18
Az export-import alakulása23
A búzakereskedelmi szabványok26
A nemzetközi gabonakereskedelem várható alakulása27
Irodalom29
A búza rendszere és származtatása (Belea Adonisz)
A búza rendszere31
A búza származtatása35
Az egyes búzafajok jellemzése40
Határozókulcs a fontosabb búzafajok felismeréséhez42
Irodalom43
A búza alaktana és fejlődése (Szabó László Gy.)
Alaktan45
Csíra és csíranövény45
Gyökér47
Szár48
Levél52
Virágzat, virág56
Szemtermés65
Rendellenességek73
Fejlődés74
Csírázás74
Fejlődési szakaszok (fenofázisok)79
Gyökérképződés80
Bokrosodás81
Vernalizáció81
Szárba indulás83
Kalászolás83
Virágzás83
Érés85
Irodalom86
A morfológiai bélyege és az életani tulajdonságok javítása (Sági Ferenc)
A termő- és az alkalmazkodóképesség élettani háttere89
Az asszimilációfelületek dinamikája, szervkompetíció90
A szár asszimiláta-raktározó szerepe, az asszimiláták szállítása91
A fotoszintetikus produkció összetevői93
A légzés96
Termelő- és felvevőkapacitás (sink-source viszony)97
A szervesanyag-termelés és a búzaszem növekedése100
A búza fotoszintetikus produkciója állományban100
Az asszimiláció hatékonyságának növelése103
Az asszimilációs jellegek javítása103
A szem-szalma arány (harvest-index) javítása106
A törpenövekedés és a gibberellines szelekció109
A nagy termőképességű búza ideotípusa111
Irodalom112
A búza nemesítése (Barabás Zoltán-Matuz János-Kertész Zoltán)
A nemesítés genetikai és citogenetikai alapjai117
A búzagenetika és -citogenetika története117
Az átöröklés anyaga, strukturális és funkcionális egységei118
A kromoszómák és a gének118
Keresztezés, hasadás, kapcsolódás120
Kromoszómaszám, poliploidia, genom121
Aneuploidia és biotechnológia123
Autoploidia, alloploidia, ampfiploidia123
Az örökléstan és a növényi karakterek124
Az öröklés vizsgálati módszerei125
A búza különféle tulajdonságainak öröklődése127
A morfológiai bélyegek öröklődése128
A fontosabb agronómiai tulajdonságok öröklődése131
Irodalom138
A nemesítés stratégiája és módszertana (Barabás Zoltán)144
A nemesítési kutatások megalapozása144
A nemesítés főbb vonásai145
A nemesítés célja145
A fajta- (cultivar-) koncepció változása146
A nemesítés forrásai147
Alapanyag-begyűjtés147
A genotípus megőrzése147
Nemzetközi együttműködés148
A nemesítés új forrásai149
A genetikai változékonyság növelése150
Spontán és indukált mutáció150
A szerzett tulajdonságok öröklődése, ősziesítés (Rajki Sándor)155
Kereszteződés és keresztezés (Barabás Zoltán)162
A variabilitás csökkentése szelekcióval169
Szelekciós módszerek a nemesítésben169
Többgenotípusos fajták174
Nemesítés betegség-ellenállóságra178
Rasszspecifikus rezisztencia180
Nem rasszspecifikus rezisztencia180
Tolerancia181
A nemesítés gyorsításának lehetőségei186
Irodalom187
Nemesítési perspektívák (Barabás Zoltán-Kertész Zoltán)190
A heterózishatás vizsgálata191
A citoplazmás hímsterilitás indukálása, fenntartása és megszüntetése194
A fertilitás helyreállítása a cmst-Rf rendszerben195
Egyéb citoplazma-genom kölcsönhatások195
Resztoráló citoplazma felhasználása a hibrid-előállításban196
Transzlokációk és idegen plazmák segítségével előállított hibridek196
A génikus hímsterilitás felhasználása hibrid búza előállítására196
Mutagénekkel indukált hímsterilitás197
A hímsterilitás kiváltása gametocidokkal197
Hibridek a nősterilitás segítségével198
A hibrid vetőmag előállítása, bíbor markergénes eljárás199
Az ivaros út kikapcsolásának módszerei és lehetőségei200
"Keverékek" alkalmazása204
Biotechnológiai manipulációk208
Irodalom214
Az üzemi kísérletezés jelentősége és problémái (Matuz János)
Az üzemi kísérletek típusai223
A kísérletek tervezése, kivitelezése és értékelése227
Tervezés227
Kivitelezés229
Értékelés234
Irodalom236
Fajtakérdés, fajrotáció, fajtavédelem (Szabó Miklós)
A fajtaváltás hatékonysága, fajtarotáció237
A fajta jelentősége a termesztésben239
Fajtahatás, genetikai előrehaladás241
A fajta biológiai és jogi meghatározása245
A fajtaminősítés 246
A fajtaminősítés fejlesztése248
Szántóföldi kísérletezés248
Irodalom249
Fajtafenntartás és vetőmagtermesztés (Barabás Zoltán)
Fajtafenntartás251
Pedigrémódszer252
Tömegszelekciós módszer254
A pedigré- és a tömegszelekciós módszer összehasonlítása255
Fajtaleromlás, fajtafenntartó nemesítés256
Vetőmagtermesztés (Matuz János)258
A vetőmagtermesztés jelentősége258
A vetőmagtermesztés szervezete258
A búza vetőmagtermesztésének speciális munkái260
Irodalom264
A búza termesztése (Király Zoltán)
Kórokozók (Király Zoltán)265
Jelentősebb betegségeket okozó gombák266
Torsgombás szártőbetegség266
Szemfoltos szártőgomba267
Fuzariózis267
Búzalisztharmat269
Septoria okozta betegségek271
Kőüszög272
Törpe kőüszög273
Porüszög274
A búza feketerozsdája275
A búza vörösrozsdája279
A búza sárgarozsdája279
Vírusos betegségek280
Az árpa törpülés vírusa280
Egyéb vírus okozta betegségek281
A búza ellenálló képessége a betegségekkel szemben281
Nemesítési módszerek284
Irodalom286
Kártevők (Sáringer Gyula)288
Búzafonálféreg288
Fekete fűtripsz289
Osztrák poloska290
Mórpoloska292
Keleti gabonapoloska293
Közönséges szipolypoloska293
Csőrös szipolypoloska294
Réti sarkantyúskabóca294
Üvegszárnyú kabóca294
Laposfejű kabóca295
Törpe gabonakabóca295
Csíkos gabonakabóca296
Gabona- vagy árpalevéltetű296
Zablevéltetű297
Sárgászöld rózsalevéltetű298
Gabonafutrinka298
Szipolyok301
Vetési szipoly301
Osztrák szipoly301
Keresztes szipoly301
Gabonaszipoly301
Széles szipoly301
Mezei pattanóbogár303
Kurta pattanóbogár304
Réti pattanóbogár304
Vetési pattanóbogár304
Sötét pattanóbogár304
Vetésfehérítő pattanóbogár304
Vetési bagolylepke306
Vetési fésűsbagolylepke308
Kalászrágó bagolylepke308
Hesszeni gubacsszúnyog309
Nyereggubacsszúnyogok310
Citromsárga búzagubacsszúnyog310
Narancssárga búzagubacsszúnyog311
Fritlégy311
Árpalégy314
Görbeszárnyú búzalégy314
Ugarlégy314
Csíkoshátú búzalégy315
Vastagcombú búzalégy316
Tavaszi fekete búzalégy317
Őszi fekete búzalégy318
Közönséges szalmadarázs318
Ürge319
Hörcsög319
Mezei pocok320
Irodalom320
Gyomok (Gimesi Antal-Hunyadi Károly)324
Gyomosodási sajátosságok324
A védekezés szükségességét meghatározó gyomfajok326
A hagyományos gabonagyomok326
A gyomfelvételezések jelentősége a védekezési eljárások meghatározásában337
A vegyszeres gyomirtás végrehajtása338
A búza preemergens gyomirtása338
A búza őszi, posztemergens gyomirtása340
A búza tavaszi gyomirtása342
Speciális védekezési eljárások346
A gabonagyomirtó szerek permetezésének fontosabb szempontjai348
Az őszi búza vegyszeres gyomirtásának fontosabb jellemzői348
A gabonaszakasz szerepe a szántóföldi kultúrák integrált gyomirtásában349
Irodalom349
Tápanyagellátás (Harmati István)351
A tápanyagok szerepe353
Az NPK-műtrágyázás hatása a termésre356
Az NPK-műtrágya-szükséglet számítása362
Kalcium- és magnéziumtrágyázás362
A mikroelemek pótlása363
A műtrágya formájának megválasztása363
Irodalom364
A búzatermesztés gépesítése (Sörös István)365
A fajta és a gépesítés összefüggése365
A talaj-előkészítés gépei367
Minimum tillage373
A vetés gépei375
A műtrágyázás gépei380
A növényvédelem gépei384
A betakarítás gépei391
A művelőnyomos technológia gépei397
Irodalom400
Agrotechnika (Erdei Péter)401
Elővetemény401
Talaj-előkészítés403
Vetésidő403
Vetésmélység405
Vetőmagmennyiség406
Komplex növényvédelem407
Művelőnyomos termesztési technológia410
Betakarítás411
Egymenetes betakarítás411
Többmenetes betakarítás412
Irodalom413
Öntözéses termesztés (Harmati István)414
A búza vízigénye, vízfogyasztása és vízhasznosítása414
A búza öntözése415
Az öntözés termésnövelő hatása, a hatékonyságát befolyásoló tényezők416
Az öntözés ideje, az öntözővíz mennyisége417
Az öntözés hatása a minőségre418
A búzaöntözés gazdaságossága418
Irodalom419
A búzatermesztés nagyüzemei gyakorlata (Balikó Sándor-Mészáros Vilmos)419
Növénysorrend420
Tápanyagigény, tápanyagellátás420
Talajművelési rendszer422
Vetés423
Növényvédelem423
A termesztő igényei a fajtával szemben426
Betakarítás428
A búzatermesztés ökonómiai kérdései, a vetőmagtermesztés szervezése (Proksza János)429
Az ágazat főbb népgazdasági és vállalati jellemzői429
A termelés színvonalát befolyásoló tényezők431
Az ágazat költség- és jövedelemviszonyai, versenyképessége437
A vetőmagtermesztés szervezésének alapjai, főbb sajátosságok440
Irodalom442
A búza minősége, a minőség mérése (Mosonyi Ágota)
A minőség fogalma, a búza kémiai összetétele443
Szénhidrátok447
Fehérjék449
Lipidek451
Ásványi anyagok453
A búzaösszetevők funkcionális sajátosságai454
A búza minőségével szemben támasztott követelmények, minőségmérési módszerek457
Malomipari értékelés458
Sütőipari értékelés461
Tésztaipari és egyéb ipari célú értékelés464
A búza táplálkozás- és takarmánybiológiai értékelése465
A durumbúza jellemzői és minőségvizsgálata466
A búza kereskedelmi minősítése469
A búza minőségének várható alakulása, a minőségvizsgálat fejlődési tendenciái471
Irodalom472
Tárolás, minőségmegóvás, feldolgozás, hasznosítás (Mosonyi Ágota)
Minőségmegóvás a termesztés befejező szakaszaiban, az aratás és a szárítás folyamán475
Tárolás és minőségmegóvó árukezelés481
A búza közvetlen étkezési célú feldolgozása485
A búza őrlése485
A búzaőrlemények finomaprítása és légosztályozása489
A búza őrlés nélküli héjtalanítása492
A búza felhasználása és feldolgozása takarmányozási célra, összehasonlítása más gabonafélékkel495
A búza ipari célú feldolgozása500
Keményítő- és glutin-előállítás500
Speciális búza alapú étkezési termékek502
Fermentációs és egyéb célú hasznosítás504
Kihasználatlan lehetőségek505
Irodalom506
A búzakenyér (Szalai Lajos)
A kenyér rövid története509
A főbb kenyértípusok Magyarországon509
A kenyér- és a péksüteménygyártás technológiája512
Dagasztás513
A tészta osztása és alakítása515
Kelesztés515
Sütés515
A kenyér hűtése517
A péksütemények gyártása518
Tárgymutató
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv