1.035.082

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Erdélyi Konyha Kalendárium 2013

a hazataláló ízek világa

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Corvin Kiadó Kft.
Kiadás helye: Déva
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 463 oldal
Sorozatcím: Erdélyi Konyha Kalendárium
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Rendhagyó utazásra hívjuk meg kedves olvasóinkat. Olyan ez, mint egy kalandtúra, amikor hosszú útra indul az ember. Lehet, hogy kissé ismeri is azt az országot, vidéket, ahová készül, de minden... Tovább

Előszó

Rendhagyó utazásra hívjuk meg kedves olvasóinkat. Olyan ez, mint egy kalandtúra, amikor hosszú útra indul az ember. Lehet, hogy kissé ismeri is azt az országot, vidéket, ahová készül, de minden részletében bizonyára már nem. A Tündérkert fogalom mindenki előtt ismerősen hangzik. Minden magyar - jelenlegi lakhelyétől függetlenül - el tud mondani néhány élményt, gondolatot erről a különleges országról. De vajon a lenyűgöző tájakon és a vendégszerető embereken kívül mi az, ami leginkább megfog itthonit vagy idelátogatót egyaránt? Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy kimondjuk a választ: természetesen a gasztronómia. Azok az ízek, melyekkel a vidék bejárása közben találkozhatunk, azok a remek fogások, melyek csak itt és így készülhetnek el. Mert nem elég a jó recept, a nagyszerű tudás, a lelkesedés mellett kellenek ide valódi alapanyagok is, melyek igazi minőségükben csakis a hagyományos parasztgazdaságok udvaraiban, kertjeiben lelhetők fel. A hátsó udvarban kapirgáló jércétől az ólban röfögő malacig, a hegyi legelőről hazatérve az istállóban békésen kérődző, igazi házi tejet adó tehénig vagy akár bivalyig. A kis konyhakertben fűszernövények, a veteményesben biozöldségek, a gyümölcsösben lehet, hogy kicsit kukacos, de valódi zamatot árasztó gyümölcsök teremnek. Vagyis minden feltétel adott ahhoz, hogy az asztalra tiszta forrásból származó alapanyagokból elkészített finom falatok kerüljenek. A modern kor szerencsére még nem tudta elpusztítani mindenhol a kis parasztgazdaságokat, ahol még emlékeznek őseink étkezési szokásaira, egyszerű és nagyszerű fogásaira. Ezek megkóstolására hívjuk meg Önöket is, hogy feledhetetlenné tegyük ezt az utazást, amelyen gyönyörű tájakat láthatnak, felelevenednek neves emberek és régmúlt történetek, de szólunk a régóta bevált és napjainkig is megőrzött gasztronómiai szokásokról is. 12 tájegységre osztottuk Erdélyt, bemutatva mindent, ami ebbe a közel 500 oldalas kalendáriumba belefér: egy kis történelem meg helyismeret, szokások, de főként fogások. Az év minden napjára jut egy-egy ötlet az elmúlt korszakok, de ugyanakkor napjaink ételkölteményeiből is, mert az Erdélyi Konyha nemcsak hagyományőrző, hanem befogadó is, nagyon hamar létjogosultságot nyertek az évszázadok óta itt élő népek ételei, szervesen beépülve a már megszokott és elfogadott ételek közé.
Recepttár és ugyanakkor hasznos olvasmány ez a kötet, hiszen az ételleírásokon túl azok, akik szerkesztették, Erdély neves gasztrobloggerei, személyes élményeiket, észrevételeiket is megosztják Önökkel egy-egy étel kapcsán. Nem marad más hátra, mint a hagyományos jókívánság a kiadó részéről, akárcsak egy szépen megterített, finomságokkal megrakott asztal láttán: használják, fogyasszák egészséggel! Vissza

Tartalom

Tájak ízei 3
JANUÁR - Szilveszteri malac, újévi disznó 4
Gyergyó 6
Gyergyószéki receptek 9
Vendégváró 40
FEBRUÁR - Űzik már a fársángot 42
Marosszék, Nyárádmente 44
Marosszéki és mezőségi receptek 47
Idill 78
MÁRCIUS - Krisztus feltámadott! 80
Csík, Kászon, Gyimes 82
Csíkszéki és gyimesi receptek 85
Gyimes felé - 114
ÁPRILIS - Szelek hava, április 116
Háromszék 118
Háromszéki receptek 121
Amíg megsül a likas kalács 150
MÁJUS - Májusi piacmustra 152
Bihar, Érmellék 154
Bihari receptek 157
Csoda 188
JÚNIUS - Zöldséges június 190
Kolozsvár, Kalotaszeg,Torockó, Szamosújvár 192
Kolozsvári és kalotaszegi receptek 195
A bivaly ára 226
JÚLIUS - Július, végre újkrumpli 228
Székelyudvarhely és környéke 230
Udvarhelyszéki receptek 233
Erdély íze 264
AUGUSZTUS - Augusztus, a bőség hónapja 266
Szatmár 268
Szatmári receptek 271
Törökbors 302
SZEPTEMBER - Szeptemberi ínyencségek 304
Máramaros 306
Máramarosi receptek 309
Hegy tövében 340
OKTÓBER - Kelj fel káposzta, feküdj le káposzta! 342
Hunyad - bukovinai székelyek 344
Hunyadi és bánáti receptek 347
Fogadjistentől a Csángó-telepig 378
NOVEMBER - Melengető november 380
Brassó, Barcaság 382
Brassói receptek 385
Brassói 416
DECEMBER - Szeretetünnep közelségében 418
Szilágyság 420
Szilágysági receptek 423
Jóféle 454
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Erdélyi Konyha Kalendárium 2013 Erdélyi Konyha Kalendárium 2013
Állapot:
2.480 ,-Ft
20 pont kapható
Kosárba
konyv