A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Erdélyi örmény konyha, fűszerezve (dedikált példány)

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím: Erdélyi Örmény Múzeum
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 25 cm
ISBN: 978-963-8783-20-2
Megjegyzés: Az egyik szerkesztő, dr. Issekutz Sarolta által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az örmény népet a szörnyű megpróbáltatások sohasem törték meg. Nem vették el életkedvét, nem fosztották meg élni akarásától, örömkultuszától, amelynek eredeti szakácsművészete is nagyon fontos eleme, összetevője. íme a bizonyság: a hazai történelmi örménység, az erdélyi örmények immár közel 800 éve vesztették el az őshazát, űzték el őseiket az „ezeregytornyú" Aniból, de büszkék maradtak örmény származásukra, ápolják gyökereiket, hagyományaikat, köztük az örmény szakácsművészetet. Az örmény nyelvet már több száz éve elvesztették, de őrzik az örmény konyha erdélyi örmény nyelvjárású neveit, ízeit, különösen ünnepeken, búcsúkon. Példa erre az évről évre megrendezett szamosújvári Világosító Szent Gergely napi búcsú (Pünkösd utáni 4. szombaton), ahol több száz örmény gyökerű zarándok élvezi együtt az erdélyi örmény konyha fejedelmét, az angadzsabur levest.
A könyv bemutatja az erdélyi örmények kultúrtörténetét, mára már kihalt erdélyi örmény nyelvjárását, hagyományait, tárgyi emlékeit,... Tovább

Fülszöveg

Az örmény népet a szörnyű megpróbáltatások sohasem törték meg. Nem vették el életkedvét, nem fosztották meg élni akarásától, örömkultuszától, amelynek eredeti szakácsművészete is nagyon fontos eleme, összetevője. íme a bizonyság: a hazai történelmi örménység, az erdélyi örmények immár közel 800 éve vesztették el az őshazát, űzték el őseiket az „ezeregytornyú" Aniból, de büszkék maradtak örmény származásukra, ápolják gyökereiket, hagyományaikat, köztük az örmény szakácsművészetet. Az örmény nyelvet már több száz éve elvesztették, de őrzik az örmény konyha erdélyi örmény nyelvjárású neveit, ízeit, különösen ünnepeken, búcsúkon. Példa erre az évről évre megrendezett szamosújvári Világosító Szent Gergely napi búcsú (Pünkösd utáni 4. szombaton), ahol több száz örmény gyökerű zarándok élvezi együtt az erdélyi örmény konyha fejedelmét, az angadzsabur levest.
A könyv bemutatja az erdélyi örmények kultúrtörténetét, mára már kihalt erdélyi örmény nyelvjárását, hagyományait, tárgyi emlékeit, valamint önálló egységben az örmény konyha remekeit, a recepteket. Vissza

Tartalom

Szerkesztői gondolatok 5
Az erdélyi örményekről 7
Milyen is az erdélyi örmény a XVIII-XIX. században? 14
Erdélyi örmény települések 16
Erzsébetváros 16
Szamosújvár 18
Gyergyószentmiklós 19
Csíkszépvíz 21
Örmények étkezési szokásai 24
Az örmény nő 29
Gróf Teleki Sándor vallomása 33
Vendégfogadás 49
Dal a dáláuziról 55
Népélet 58
Örmény karácsony 62
Farsang 69
Húsvét 70
Keresztelési lakoma 74
Örmény menyegző 75
Népköltészet 84
A töltött káposzta - Örmény anekdota 89
A Rubens-kép legendája - Örmény anekdoták 91
Örmény király - magyar király - Örmény anekdota 102
Az erdélyi örmény konyha 22
Miből főznek az örmények? 23
Lábjegyzetek 104
Szómagyarázat 105
Felhasznált irodalom 107
Az Erdélyi Örmény Múzeum sorozat eddig megjelent könyvei 116
Előételek 24
Marinált hal 24
Szendvicskrém padlizsánból 24
Halsaláta 25
Örmény töltött alma 25
Spenótos rántotta 25
Rafinált 26
Töltött paradicsom 26
Nyúlpástétom 27
Töltött gomba 27
Burgonyasaláta zellerrel 27
Kutap 28
Zakuszka 28
Dúsított zakuszka 29
Thabule 29
Vaddisznó kocsonya 30
Rizses hús 30
Majonézes hal 31
Sajtpuding 31
Liptói körözött 31
Levesek 32
Örmény fülleves (Ángáds-ábur, vagy Ángázsábur) 32
Churut (Hurut) 32
Hamis ángázsábur leves 33
Disznósajt leves (Filák) 33
Zenge-zunga leves 34
Savanyú halleves 34
Korpaczibreleves 34
Tárkonyos bableves 35
Komlóleves 3
Tormaleves 35
Almaleves meggyel 36
Savanyított gombaleves 36
Zöldségleves (Tukmáds) 36
Hagymaduda leves 37
Paradicsomos zöldbableves 37
Kásaleves 37
Gombaleves burgonyával 38
Tejes rizsleves (Gáthn-ábur) 38
Táskás leves 38
Húsleves köleskásával (Heriszá) 39
Örmény rizskásaleves 39
Bableves (Lobahasu) 39
Mákos leves 40
Savanyúkáposzta leves (Szulig) 40
Édes leves (Anusabur) 40
Aludttejleves (Szpasz) 41
Tökleves 41
Lelkes laska (Haku-erustá) 41
Malacbecsinált (Costa-bona) 42
Pacalleves 42
Húsételek, halak 43
Nyúlgerinc vadasan 43
Rántott nyúl 43
Nyúlpaprikás 44
Boros vaddisznókaraj 44
Borban párolt vaddisznó csipkebogyó ízzel 44
Zsemlegombóc 45
Birkasült 45
Párolt vadréce lecsósan 45
Vadréce sütve 46
Philáv csirkehússal 46
Töltött fácán 47
Örmény zöldbabos csirke 47
Serdán 47
Töltött csirke 48
Húsvéti töltött báránycomb 48
Töltött pulyka 49
Saslik örmény módra 49
Hátszínpecsenye örmény módra 50
Birkatokány 50
Puliszka 50
Juhhús pecsenye (Jáméz) 51
Heriszá 51
Örményragu cserépedényben 52
Hütyü 53
Kaiserfleisch (Szamosújvári császárhús) 53
Majorsághús szilvával 54
Zöldséges márna 54
Töltött hal 54
Főtt pisztráng dióöntettel 55
Párolt csuka 55
Mandulás torma mártás 55
Főzelékek, zöldségételek, böjtös ételek 56
Paradicsomos lucskos káposzta birkahússal 56
Csalánfőzelék 56
Rakott kelbimbó 57
Rakott padlizsán 57
Muszaka 57
Tökfőzelék paradicsommal 58
Paradicsomos zöldpaszuly főzelék 58
A paradicsomos burgonyafőzelék 58
zöldségfasírozott 59
Töltike 59
Gombával rakott karalábé 60
Rántott spárgatök sajtos bundában 60
Gorgod 60
Töltött paradicsom és paprika örmény módra 61
Rakott zöldség örmény módra 61
Dolma 62
Töltött uborka (Tétum-Dolmá) 63
Máchoch 63
Töltött hagyma (Szoche-Dolmá) 64
Csurivera 65
Örmény gombaétel 65
Gombafőzelék (Hiribsislik) 66
Szőlős rizs 66
Dsidsu 66
Kapros túróval töltött gombafejek rántva 67
Mazsolás rizs (Philáv, Piláf) 67
Szőlőlevéldolma (Ekuderevovdolmá) 67
Martilapudolma (Podbálovdolmá) vagy töltött karalábé 68
Olajos dolmá (Olajos káposzta), Vajas dolmá 68
Szőlőmártás 69
Aszalt szilva 69
Tészták, édességek 70
Burgonyapogácsa 70
Örmény húsos béles (Mészov-pághbáds) 70
Sonkáskifli 71
Mézes pogácsa 71
Meggyes tészta 71
Diós, mákos patkó 72
Mézes kenyér 72
Gyümölcskenyér 73
Örményrétes 73
Páchlává 74
Diós béles (Páchlává) 74
Harlechin 75
Túrós szelet (Phéthádz-khénis) 75
Túrós béles 76
Buktatészta 76
Éjjeli csók 76
Kőttes palacsinta 77
Húsvéti pászká 77
Sült derelye (Pirahi) 78
Diós-mazsolás kalács (Dári) 78
Cvibak 78
Örmény bábakalács (Chádájéch) 79
Kézzel vetett fánk (Able-mama) 80
Zsíros kakas 80
Dáláuzi 81
Örmény puliszka (Hadajeg) 81
Gatha 82
Gatha fagyasztott tésztából 82
Mézesbéles (Káta) 83
Mézes mogyoró - Mézes csöröge 83
Menyasszonypogácsa (Dáktákhálvá) 84
Szamosújvári mézes pogácsa (Chátlámá) 84
Mézes fánk (Cherácz-chojmách) 85
Nugat 85
Töltött nugát 85
Gentry torta 86
Samali 86
Mandulacsók 86
Jeges tészta 87
Négertészta 87
Örmény gyűrű (Papacsi) 87
Verzár 88
Örmény palacsinta 88
Almáspalacsinta 89
Grízkrém 89
Sajtgombóc 89
Szilvaízes derelye 90
Döblöc 90
Almacsemege 90
„Gesztenye" krém babból 91
Kandírozott narancshéj örmény módra 91
Saláták, öntetek 92
Babsaláta (Dábgádz fászul, Dábdászpaszuj) 92
Zakuszka 92
Vegyes savanyúság télire 93
Olajos paprika télire 93
Saláta boglárkából készült tavaszi vitaminsaláta 94
Olajos sültpaprika saláta 94
Burgonyasaláta zellerrel 94
Cékla saláta 95
Sárgarépa saláta 95
Örmény saláta 95
Zöldbab saláta 95
Vegyes saláta 96
Bimbóskel saláta 96
Reszelt torma almával 96
Ecetes szilva 96
Uborkasaláta 97
Kapros öntet 97
Mustáros öntet 97
Magyaros öntet 97
Tárkonyos öntet 98
Fokhagymás öntet 98
Tormás öntet 98
Lestyános öntet 98
Almás öntet 99
Paradicsomöntet zellerrel 99
Fűszerek 100
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv