1.034.939

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zsombékszéktől a templompadig (dedikált példány)

Néprajzi tanulmányok

Szerző

Kiadó: Kővágóőrsi Faműves Műhely
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Rohály Gábor szerkesztő, szerző és fotós által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal és néhány beragasztott színes fényképpel illusztrálva. Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ahogy nincsen csúnya növény vagy giccses naplemente, úgy a természettel élő ember tárgyai is szépek. Paraszti kulturánk mutatja, hogy még romlásuk is szép. Omladozó pajtákban földdé korhadva,... Tovább

Előszó

Ahogy nincsen csúnya növény vagy giccses naplemente, úgy a természettel élő ember tárgyai is szépek. Paraszti kulturánk mutatja, hogy még romlásuk is szép. Omladozó pajtákban földdé korhadva, szemétre vetve épp olyan méltóságteljesek, mint múzeumba állitva.
Az ipari civilizáció haszontalan és csúnya tárgyak tömegét beszéli rá az emberre, hozza olyan helyzetbe az embert, hogy kénytelen velük élni. A tömegterméktől az ember kielégítetlen marad, többnyire rosszra gyártja, majd gyorsan szabadulni akar tőle; elhasználja, eldobja. Ez ocsmány tárgyak hullái aztán beboritják az éltető földet, elfedik a természetet az ember szemei elől.
Pedig az ember vágyik olyan tárgyakra, amelyek testéhez illenek, lelkéhez szólnak, amelyek személyét övezik és tükrözik vissza. Ez a vágy hívja életre a mai kézművességet. A kézműves természetes anyagokból, kézi szerszámokkal készít használati tárgyakat, sokezeréves tapasztalattól alkalmasra csiszolt, énekszóval és mesével simogatott formák szerint. A kézművesség ma az egész világon, Magyarországon is egy ifjú mozgalom, amely a népzene, a néptánc, a nemzeti és helyi önbecsülés szelid újjáéledéséhez kapcsolódik. A közelmúltban még virágzó népművészet és kisipar eleven folytatódása. Szép és hasznos tárgyain túl egy alkotó életforma, minden népből meritő nemzeti hagyomány. Szerényebb alkotásait is felértékeli a sötét háttér, ahonnan a fiatal kézművesség kiemelkedik. Ma kéz, szív és idő a gyárakban van lekötve. Az ember alkotóból fogyasztóvá lett, aki a ruhától az élelemig, közlekedéstől a fűtésig kiszolgáltatottja ugyanezeknek a "gyáraknak". A gyárak pedig még silány termékeiket és szolgáltatásaikat is szűkösen mérik; hol ez, hol az nem kapható, hol csak elérhetetlen áron és távolságban. Szükség volna tehát magukat, kisebb közösségeket ellátó kézművességre... Vissza

Tartalom

Somogyi Győző: "A kézmívesség dicsérete" 3
Rohály Gábor: Zsombékszéktől a templompadig 5
Szabó István: A kővágóőrsi Ó-templom farestaurálásai 8
Erdélyi Zsuzsanna: Emlékezetes arcok 13
Sigmond Péter: A botról - más szemmel 25
Juhász Zoltán: Hogyan tanult meg furulyázni Feri bácsi? 30
Részlet Makovecz Imre portréfilmjének szövegéből 33
Székely Levente: Ortológus - neológus a népművészetben 37
Vélemények a népművészet továbbéltetésének lehetőségéről:
Molnár János 40
Kerner Gábor 42
Nagymarosi András 43
Makovecz Imre 45
Buez Hunor 46
Sára Ferenc 47
Rónai Judit 48
Összegezés 49
Rohály Gábor: Öt év mérlege 52
Vajkai Aurél: Ajánlás 60
Utószó 61
Tartalomjegyzék 64

Témakörök

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv