1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti termelési rendszerek ökonómiai jellemzői

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 275 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-026-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (dr. Dimény Imre)9
A kertészeti termelési rendszerek kialakulása (Péter Béla)
Az első kezdeményezések11
A termelési rendszerek hivatalos elismerése12
A termelési rendszerek szerkezete13
Kertészeti termelési rendszerek14
A termelési rendszerek kapcsolatai16
A termelési rendszerek szakmai ellátottsága és irányítása20
A vezetésszervezet21
A termelésfejlesztési célkitűzések megalapozása22
A taggazdaságok részére nyújtott szolgáltatások23
A szolgáltatások díjazása24
Műszaki fejlesztés24
Zöldségtermelési rendszerek
A zöldségtermelési rendszerek megalakulásának előzményei (Víg Péterné dr.)27
A zöldségtermesztés jellegének megváltozása27
Integrációs törekvések a zöldségtermesztésben29
A termelési rendszerek tevékenysége (Víg Péterné dr.)30
Termelési volumen31
Táj- és üzemi koncentráció34
Szervezet, kapcsolati formák36
Szolgáltatások és kötelezettségek38
Szántóföldi zöldségtermelési rendszerek (Víg Péterné dr.)39
Zöldborsótermelés39
Zöldbabtermelés49
Paradicsomtermelés56
Fűszerpaprika-termelés (Erdész Ferencné)69
Gyökérzöldség-termelés (dr. Kolozsvári Béla)86
Vöröshagyma-termelés (dr. Kolozsvári Béla)93
Zöldségtermesztés fedett felületen (dr. Winkler Katalin)104
Zöldséghajtatás104
Gombatermelés113
Zöldségvetőmag Termelési Modelltársulás (Tompos Lajos)119
Gyümölcstermelés rendszerek (dr. Z. Kiss László)
A gyümölcstermelési rendszerek jelentősége131
A gyümölcstermelési rendszerek fontosabb jellemzői132
A gyümölcstermelési rendszerek területe132
A termelési rendszerek ültetvényei137
Az állóeszköz-ellátottság142
A gyümölcstermelési rendszerek szakember-ellátottsága144
Az állandó dolgozók és a szakmunkások létszáma147
Az időszaki dolgozók létszáma148
Az értékesítés149
Almatermelés a rendszerekben150
Az alma átlagtermése a rendszerszervező gazdaságokban150
Az alma átlagtermése a termelési rendszerekben151
A termésátlagot befolyásoló tényezők153
A faj- és fajtaösszetétel tervezése lineáris programozással159
Az alma értékesítése162
Az almatermelés költsége166
Az almatermelés nyeresége173
A tárolás szerepe, jelentősége az almatermelésben177
Körtetermelés187
A körtetermelés jövedelme188
A csonthéjasok termelése a rendszerekben188
A hozamok alakulása190
A fajtakérdés192
A termelés költség- és jövedelemviszonyai194
A rázógépes betakarítás és jövedelmezősége199
A bogyósgyümölcsűek termelése a rendszerekben201
A fajtakérdés202
Költség- és jövedelemviszonyok a bogyósok termelésében204
Egyszerű együttműködések a gyümölcstermelésben208
Az együttműködések területe209
A termelés jövedelmezősége az együttműködésekben210
A különböző gyümölcsfajok jövedelmezőségének összehasonlítása214
A gyümölcstermelési rendszerek eredményei és továbbfejlesztésük216
A műszaki fejlesztés kérdései a rendszerekben216
A gyümölcstermelési rendszerek vezetésszervezete218
A gyümölcstermelés hatékonyságának változása a rendszerekben219
A gyümölcstermelési rendszerek eredményeinek, problémáinak összefoglalása225
Szőlő- és bortermelési rendszerek (Klenczner Andrásné dr.)
Az integráció alapvető ismérvei228
A területi elv228
A kapacitások gazdaságos kihasználása228
A kiegyenlített jövedelmezőségi szint229
A szőlő- és bortermelési rendszerek működésének mechanizmusa230
A szőlő- és bortermelési rendszerekkel szemben támasztott követelmények233
A teljes vertikum234
A megfelelő termelési színvonal234
Szakosodás és üzemi koncentráció238
A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenysége240
A rendszerközpont és a taggazdaságok közötti kapcsolati formák241
A szőlő- és bortermelési rendszerek szervezete243
A szőlő- és bortermelési rendszerek tevékenységének értékelése245
A termelési rendszerek területének változása245
A vertikális kapcsolatok alakulása a szőlő- és bortermelési rendszerekben249
Az elért termelési eredmények251
A szőlőtermelés költség- és jövedelemviszonyainak alakulása254
A szőlőtermelési technológiák értékelése258
A szőlőtermelési technológiák műszaki fejlesztése267
A termelési rendszerek borászati tevékenysége269
Az alkalmazott technológiák jellemzése270
A borászat és a palackos bor költségei271
Irodalom275
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Kertészeti termelési rendszerek ökonómiai jellemzői Kertészeti termelési rendszerek ökonómiai jellemzői

A lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
19 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Kertészeti termelési rendszerek ökonómiai jellemzői Kertészeti termelési rendszerek ökonómiai jellemzői
Állapot:
2.480 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
konyv