A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyszerismeret I.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 400 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 14 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Vegyszerismeret első kiadását főleg drogisták számára írtam tan- és kézikönyvül. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy az ipar és kereskedelem dolgozóinak szélesebb körei használták a könyvet... Tovább

Előszó

A Vegyszerismeret első kiadását főleg drogisták számára írtam tan- és kézikönyvül. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy az ipar és kereskedelem dolgozóinak szélesebb körei használták a könyvet napi munkájukban. Ez indokolja a tankönyv jelleg mellőzését az új kiadásban, és a szakkönyv jelleg kidomborítását.
A második kiadást - munkatársaimmal - kézikönyvnek szántuk az ipar és kereskedelem dolgozói számára, melyben megtalálják a fontosabb vegyszerek sajátságaira, laboratóriumi előállítására és ipari gyártására, minőségi előírásaira, felhasználására, raktározására és szállítására vonatkozó főbb tudnivalókat. Figyelembe vettük a vegyszerekre vonatkozó szabványokat is, és rámutattunk a vegyszerek kezelésével kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi vonatkozásokra.
Rohamosan fejlődő vegyiparunk termékei mind szélesebb körben kerülnek felhasználásra szinte valamennyi iparágban, a vegyszerekkel való szakszerű és gazdaságos munkát lehetővé tevő ismeretek tehát az anyaggazdálkodás minden ágában fontosak. Ezért igyekeztünk a könyvet általánosan érthetővé tenni. A magyaron kívül az orosz, német, angol és francia elnevezések feltüntetése, valamint a részletes tárgymutató a külföldi irodalom használatát hivatott segíteni, és a külkereskedelem igényeit igyekszik kielégíteni, a közönséges szótárakban nem található idegen nevek tekintetében.
Az átdolgozást nagyrészt Mincsev Mihályné, Preisich Miklós és Túri Pál végezték, a könyv tartalmának kiszélesítése főleg az ő érdemük.
Bízom benne, hogy a könyvet a vegyszerek gyártásával, forgalmával és felhasználásával foglalkozó dolgozók haszonnal fogják forgatni, s e munka is hozzá fog járulni szocialista iparunk, valamint mezőgazdaságunk további fejlődéséhez.
Budapest, 1955. augusztus hó.
Erdey-Grúz Tibor Vissza

Tartalom

Előszó . 5
I. A vegyszerismeret tárgya
II. A vegyületek elnevezése . . 8
III. A vegyszerek minősége 12
IV. A vegyszerek tisztítására használt műveletek 15
V. A vegyszerek csomagolása és raktározása 25
VI. Elemek. . . . . . .30
VII. Víz . 108
VIII. Savak és savanhidridek 114
IX. Bázisok, bázisanhidridek, fémoxidok : 159
X. Sók 195
XI. Egyéb vegyületek, ásványi nyersanyagok 349
XII. A gyakrabban használt kémszer-oldatok összetétele 358

Erdey-Grúz Tibor

Erdey-Grúz Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Erdey-Grúz Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv