1.034.152

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Komlói monográfia

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Városunk, amelyről mint településről a XIII. században van először írott értesülésünk, évszázadokon át jóformán csak birtok- és adóösszeírásokban jelentkezik a történeti dokumentumokban. Valójában... Tovább

Előszó

Városunk, amelyről mint településről a XIII. században van először írott értesülésünk, évszázadokon át jóformán csak birtok- és adóösszeírásokban jelentkezik a történeti dokumentumokban. Valójában Komlót századfordulónk emelte arra a színvonalra, amelyen elindulhatott a felemelkedés útján. A fejlődés bázisa a kőszén lett, s lényegében ma is ebben gyökerezik, bár azt is elmondhatjuk, hogy vele kapcsolatban a gazdasági és kultúrtényezők egész sora zárkózik fel településfejlesztő tényezőként mögéje.
Az utolsó háromnegyed században a kisközségből nagyközség, ebből pedig város, eminensen bányaváros lett, sőt általánosabb jelzővel illetve ipari városnak tekinthetjük, miután különböző ipari objektumok is tarkítják, gazdagítják életét. Negyedszázaddal előbb még bizonyos lokálpatrióta érzéssel nevezhettük településünket városnak, és természetesen jogi alapon, minthogy kormányzatunktól városi rangot kapott, de ma már általában rendelkezik azokkal a kritériumokkal, amely település-földrajzi szempontból is megadják neki a város jelleget.
A fejlődés a történelem folyamán, és az életnek az a színessége, amely napjainkban megmutatkozik, jellegzetesen áll előttünk ebben a monográfiában is, mégpedig annyira összetett módon, hogy a történés minden jelentős szakaszát magunk előtt láthatjuk.
Könyvünk szerkezete biztosítja, hogy a társadalmi és gazdasági fejlődés rohamosan gyorsuló ritmusa is kitűnjék: tény, hogy a természeti, társadalmi és gazdasági adottságok együttese csak felszabadulásunk óta állt úgy össze, hogy várossá alakulásunk közel három évtizedes jubileumáról beszélhetünk. Ezt a kötetet is ebből az alkalomból adjuk át a nyilvánosságnak, a közművelődés és a tudományos élet szolgálatára
Gallusz József
az MSZMP Komló városi Bizottság titkára Vissza

Tartalom

Gallusz József: Előszó7
Fejér Leontin: Földtani viszonyok9
Lovász György: A település természeti adottságai19
Fodor István: Éghajlat41
Lehrmann Antal: Növényzet és talaj51
Erdősi Ferenc: A társadalom hatása a természeti viszonyokra71
Szita László: A település általános története77
Kiss Géza: A mezőgazdaság fejlődése197
Szita László: Az ipar fejlődése Komlón229
Babics András: Szénbányászat275
Rácz Sándor: Az oktatásügy fejlődése és mai helyzete375
Varga János: A szakmai képzés helyzete és az általános kulturális adottságok Komlón egykor és most397
Pálvölgyi László: Komló egészségügye427
Andrásfalvy Bertalan: Komló és peremközségei lakosságának történeti néprajza459
Takács József: Komló rövidített sporttörténete521
Morber János: Utószó537
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv