| Előszó | 7 |
| AL. Ionescu: Ökológia és mezőgazdaság | 9 |
| A Föld mint ökoszisztéma | 9 |
| Az ökológia és a biológiai egyensúly | 10 |
| A mezőgazdasági ökoszisztémák | 13 |
| A vegyszerek jótékony és talajszennyező hatása | 16 |
| A mezőgazdaság ökoszisztémái a jövőben | 19 |
| I. Puia: Az ökológiai szemléletű mezőgazdaság | |
| Az ember-élelmiszer egyenlet megoldása a mezőgazdaság feladata | 23 |
| A talaj termőképességének teljes kihasználása | 24 |
| Az agroökoszisztémák termékenysége | 26 |
| A mezőgazdasági termelés természete és gazdasági korlátai | 29 |
| Az élelmiszerek minősége, a fehérjekérdés | 32 |
| P. Papacostea: A biológiai értelemben felfogott mezőgazdaság, az agrobiológia | 36 |
| Agrobiológiai irányzatok | 43 |
| Gazdasági mutatók | 47 |
| H. G. Milaire: Az integrált növényvédelem | 52 |
| A növények kártevőinek és kórokozóinak ökonómiai kártétele | 52 |
| A növényvédő szerek felhasználása | 54 |
| A biológiai védekezés | 57 |
| Dr. Davidescu - Velicia Davidescu: A mezőgazdaság kemizálása és a környezet | 67 |
| Az intenzív kemizálás időszerű kérdései | 67 |
| Az intenzív kemizálás hatása a környezetre | 71 |
| Ernest Bovay: Az ipari szennyeződés és a mezőgazdaság | 79 |
| A szennyeződések általános hatása | 80 |
| A kén-dioxid (SO2) | 85 |
| Fluorvegyületek | 87 |
| A klór és a sósav | 92 |
| Az ammónia | 92 |
| Porszennyeződés és aeroszolok | 93 |
| Kátránygőzök, fenolok és krezolok | 94 |
| Nitrogén-oxidok | 94 |
| Fotokémiai oxidánsok | 95 |
| Nehézfémek | 96 |
| Védekezés a szennyeződés és hatásai ellen | 97 |
| Al. Ionescu - I. Moga - Gh. Eliade: Mezőgazdaság - városi övezetek - környezetszennyeződés | 100 |
| A mezőgazdaság szennyezőforrásai | 100 |
| A belterjes mezőgazdaság szennyezett mezőgazdaság? | 105 |
| C. D. Chrita - D. Teach: Az ökológiai talajtan a korszerű mezőgazdaság megteremtésében | 112 |
| A mezőgazdaság szükségszerű ökológiai jellege | 112 |
| A talaj mint a mezőgazdasági ökoszisztémák termőképességének egyik meghatározója | 113 |
| Az ökotóp fogalma és alkalmazásának szükségessége az ökológiai alapokon álló mezőgazdaságban | 113 |
| Az ökológiai talajtan alapelvei és munkamódszere | 117 |
| A termőképességet befolyásoló tényezők | 121 |
| Az ökológiai feltételek módosításának lehetőségei | 127 |
| Ir. Staicu: A mezőgazdasági kultúrák időbeli és térbeli megoszlásának hatása az élelmiszer-szükségletek kielégítésére | 130 |
| Az élelmezés és a mezőgazdasági termelés nemzetközi helyzete | 130 |
| A nemzetközi kutatások segítik a gazdaságilag fejletlen országokat | 131 |
| A vetésforgó szerepe a mezőgazdasági hozamok növelésében | 135 |
| C. Pintilie - Gh. Sin: A gyomirtás hatása a terméseredményekre | 150 |
| A vetésforgó hatása a gyomosodásra | 150 |
| A talajművelés hatása a gyomok elszaporodására | 154 |
| A herbicidek szerepe a gyomirtásban | 155 |
| Az integrált gyomirtás a mezőgazdasági termelés egyik hatásos eszköze | 158 |
| Cr. Hera - L. Ghinea - Gh. Eliade: A biocönózis egyensúlyban tartásának mechanizmusa a mezőgazdasági területeken | 163 |
| A talaj-növény rendszer egyensúlya természetes körülmények között a nem kemizált mezőgazdaságban | 163 |
| A világ mezőgazdasága talaj-növény egyensúlyának mai kérdései | 166 |
| A szerves és ásványi trágya együttes alkalmazása mint a termőtalajok egyensúlyának helyreállítási eszköze | 174 |
| A peszticidek mint a biocönózisok egyensúlyfelbomlásának egyik okozója | 180 |
| A mikroorganizmusok a talajszennyeződés megtisztítói | 182 |
| V. Sonea: A gyümölcs- és szőlőültetvények mint a bioszféra elemei | 188 |
| Évezredes gyümölcstermesztés és szőlőművelés | 188 |
| A gyümölcs- és szőlőültetvények, a díszfák és díszcserjék szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásában | 189 |
| A gyümölcs és a szőlő jelentősége az ember táplálkozásában és egyéb gyakorlati felhasználása | 191 |
| A gyümölcs- és szőlőültetvények tájesztétikai szerepe | 193 |
| Több millió embert foglalkoztat a gyümölcstermesztés és a szőlőművelés | 193 |
| Új irányzatok a gyümölcstermesztésben és szőlőművelésben | 194 |
| Ion Ceausescu: Az intenzív zöldségtermesztés jelentősége és fejlődése | 199 |
| A zöldségfélék szerepe az ésszerű táplálkozásban | 199 |
| A zöldségtermesztés fejlődése az utóbbi évtizedekben | 202 |
| A zöldségtermesztés az ipari fejlődés tükrében | 205 |
| A belterjes zöldségtermesztés fejlődése korunk követelése és szükséglete | 206 |
| A zöldségtermesztés fejlesztésének módszerei és útjai: a levegőszennyeződés negatív hatását elhárító feltételek | 209 |
| Mircea Dinu: Az állattenyésztés és a környezet problémái | 215 |
| Az állattenyésztés jelentősége napjainkban | 215 |
| Az állattenyésztés koncentrálása, szakosítása, iparosítása és integrációja | 216 |
| A korszerű technológia okozta fiziológiás és viselkedésbeli változások | 219 |
| Stressztényezők az intenzív állattartásban | 224 |
| Mikroklimatikus viszonyok a nagy állattartó telepeken | 227 |
| Az állattenyésztés és a környezetvédelem | 231 |