1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Értékelszámolás szervezése a vendéglátóiparban

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 275 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 1348. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Számos utasítás, rendelet szabályozza a vendéglátó szolgáltatás sajátos elszámolását és ellenőrzése módszereit. Mindezeket a Belkereskedelmi Minisztérium egységes utasításban, a vendéglátóipar értékelszámolásáról szóló 94/1960. Bk. M. sz. utasításban foglalta össze.
A könyv az említett utasítás alapján üzemtípusonként ismerteti mind az értékesítés, mind az ipari feldolgozó tevékenység elszámolásának, szervezésének és ellenőrzésének sajátos módszereit. Rendkívül alapos és jól áttekinthető részben ismerteti a forgalomba hozott ételek árkalkulációjának változatait. Részletesen foglalkozik az analitikus és szintetikus számvitel összefüggéseivel, a leltározással kapcsolatos ügyviteli feladatokkal, az iratkezelés és megőrzés rendjével és a gazdálkodásnak a számvitel alapján gyakorolható ellenőrzésével. Ismerteti a szerző az ügyvitel gépesítését és az e téren eddig elért eredményeket.
A munka gyakorlati felhasználását nagy mértékben megkönnyíti a példaként közölt nyomtatványok helyes... Tovább

Fülszöveg

Számos utasítás, rendelet szabályozza a vendéglátó szolgáltatás sajátos elszámolását és ellenőrzése módszereit. Mindezeket a Belkereskedelmi Minisztérium egységes utasításban, a vendéglátóipar értékelszámolásáról szóló 94/1960. Bk. M. sz. utasításban foglalta össze.
A könyv az említett utasítás alapján üzemtípusonként ismerteti mind az értékesítés, mind az ipari feldolgozó tevékenység elszámolásának, szervezésének és ellenőrzésének sajátos módszereit. Rendkívül alapos és jól áttekinthető részben ismerteti a forgalomba hozott ételek árkalkulációjának változatait. Részletesen foglalkozik az analitikus és szintetikus számvitel összefüggéseivel, a leltározással kapcsolatos ügyviteli feladatokkal, az iratkezelés és megőrzés rendjével és a gazdálkodásnak a számvitel alapján gyakorolható ellenőrzésével. Ismerteti a szerző az ügyvitel gépesítését és az e téren eddig elért eredményeket.
A munka gyakorlati felhasználását nagy mértékben megkönnyíti a példaként közölt nyomtatványok helyes kitöltési módozatainak ismertetése. A könyv elsősorban a szervezők és az ügyvitelben dolgozók nélkülözhetetlen munkaeszköze. Hasznos útbaigazítást tartalmaz a szakma gazdálkodását irányító szervek dogozói számára is. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
Az elszámolás rendjét meghatározó tényezők 5
A szervező és a szervezés 8
A belkereskedelmi miniszter 94/1960. (K. É. 38.) Bk. M. sz. utasítása a vendéglátóipar értékelszámolásáról 9
A vendéglátó vállalatok számvitelének egységesítése 13
Elszámolási nyomtatványok és bizonylatok 19
Számlák, számlamásolatok, kp.-jegyzék, szállítólevelek 20
Áru- (anyag-) bevételezési jegy 23
Belső áruszállítási jegyzékek 23
Jegyzőkönyvek 23
Visszáru jegyzékek 24
Szelvényes, francia blokkok 26
Előrenyomott blokkok rendeltetése, használata és nyilvántartása 26
Forgalmi jelentés 32
Az ellenőrzőbélyeg rendeltetése és használata 36
Pénztárjelentés 37
Áruforgalmi napló 41
A vendéglátó vállalatok analitikus elszámolási rendszerének vázlata 42
Központi élelmiszeranyag- és italraktárak 47
Készletgyarapodás elszámolásának bizonylatai 47
Készletcsökkenés elszámolásának bizonylatai 47
Raktári készletek nyilvántartása 48
Változó árú cikkek nyilvántartása 51
Gyűjtőbizonylat használata 53
Központi raktárak beszámoló jelentése 54
Központi termelőüzemek elszámolásának szervezése 57
Receptkönyv, anyagnormák, árképzés 58
Nagyüzemi rendszerben szervezett termelőüzemek 61
Élelmiszer anyag raktár 61
Termelés elszámolása 64
A termelés megszervezése 64
Termelési ív 67
Félkésztermékek 68
Készáruraktár, expedíció 68
Átvett áruk elszámolásának szervezése 69
Kiadott áruk elszámolásának szervezése 71
Középüzemek 74
Élelmiszeranyag raktár 74
Vételezési összesítő 77
Összesítő'jegyzék 78
Rögzített árú termékek bizonylatai 78
Forgalmi jelentés 78
Termelés elszámolása 78
Anyagvételezés bizonylatai 79
Készáruforgalom elszámolása 80
Kisüzemek 80
Változó árú cikkek nyilvántartása 82
Elszámolóáron nyilvántartott áruk 82
A göngyölegforgalom szervezésének és elszámolásának módszerei 82
Göngyölegcsere 82
Ikerkartonos módszer 82
Zseton rendszer 83
Termelőüzemek gazdálkodásának ellenőrzése és módszerei 85
Nagyüzemek ellenőrzése 87
Középüzemek anyagfelhasználásának ellenőrzése 90
Kiemelt cikkek felhasználásának ellenőrzése 92
Egységárak ellenőrzése 92
Adagellenőrzés 94
Készentartási veszteség 94
Kisüzemek ellenőrzése 95
Éttermi üzemek elszámolásának szervezése 97
Receptkönyv, anyagnormák, árképzés 98
Nagyüzemi rendszerben szervezett éttermi üzemek 100
Élelmiszeranyag- és italraktár 100
Konyhaüzem elszámolása 103
A termelés megszervezése 103
Menükönyv 105
Anyagvételezési bizonylatok 105
Étterem, értékesítés 111
Az értékesítés megszervezése 111
Felíróív 112
Éttermi söntések szervezése 117
Raktárral összevont söntés 117
Önállóéttermi söntés 121
A raktárból vételezett italáruk bizonylatai 121
Önálló söntés elszámoltatása 121
Középüzemek 125
Élelmiszeranyag raktár elszámolása 125
Kisüzemek 128
Változó árú cikkek nyilvántartása 129
Elszámolóáron nyilvántartott áruk 129
Tőkehús elszámolása, húsbontási normák 130
A konyha gazdálkodásának ellenőrzése és módszerei 137
Kiemelt cikkek felhasználásának ellenőrzése 141
Egységárak ellenőrzése 142
Adagellenőrzés 142
Készentartási veszteség 144
Kisüzemek ellenőrzése 144
Értékesítő üzemek elszámolása 145
Pénztárral (felíróval) nem ellenőrzött üzemek 146
Pénztárral (felíróval) ellenőrzött üzemek 150
Árutablók 150
Pénztárjelentés, pénztártabló 151
Kisvendéglők, kiscukrászdák 161
Sörcsapolási könyv 155
Kávékönyv 165
Alkalmi rendezvények és kitelepülések elszámolása 166
Központi ügyvitel 169
Forgalmi jelentések kezelése és ellenőrzése 169
Áru-, anyag- és göngyölegkészletek nyilvántartása 174
Pénztárjelentések ellenőrzése 176
Üzemek pénztári forgalmának nyilvántartása 178
Az üzemkönyvelés 183
Az üzemkönyvelés ellenőrző szerepe a számvitelben 190
Készpénzért vásárolt áruk elszámolásának ellenőrzése 190
Hitelben eladott áruk elszámolásának ellenőrzése 192
Átutalt készpénzbevételek elszámolásának egyeztetése 192
Számlaellenőrzés - folyószámla könyvelés 196
Vertikális áruforgalom elszámolásának ellenőrzése az üzemkönyvelésben 200
Okmánypárosítás 201
Egyeztetés gyűjtőbizonylat alapján 202
Technikai számlalapok rendeltetése 204
Ellátmánypénztár 208
A leltározás számvitele 211
Elszámoltató leltárok számvitele 211
Központi és önálló üzemi raktárak 214
Termelőrészleggel összevont üzemi raktárak 219
Pénztárral (felíróval) ellenőrzött értékesítő üzemek 222
Pénztárral (felíróval) nem ellenőrzött üzemek 224
Az üzemek analitikus elszámolása és a főkönyvi szintetikus számvitel
összefüggései 227
Göngyölegkészlet változás főkönyvi elszámolása 231
Értékesített áruk és felhasznált anyagok beszerzési árának elszámolása 235
Központi termelőüzemek külön elszámoltatott raktárral 235
Éttermi üzemek külön elszámoltatott raktárral 237
Az értékesített italáruk beszerzésének megállapítása italfelíróív
alapján 237
Központi termelőüzemek termelőrészleggel összevont raktárral 238
Éttermi üzemek konyhával összevontan elszámoltatott raktárral 240
Pénztárral (felíróval) ellenőrzött üzemek 240
Pénztárral nem ellenőrzött üzemek 242
Üzemi ügyiratok irattározási rendjének megszervezése 245
Üzemek által kezelt, irattározott elszámolási okmányok 246
A vállalat központjában kezelt elszámolási okmányok irattározási
rendje 247
Az irodai munka gépesítése 249
A gépesítésről általában 249
Gépesített üzemkönyvelés 252
Gépesített folyószámlakönyvelés és számlalikvidáció 257
Gépesített leltár-számfejtés 262
Raktári készletek leltárainak gépi feldolgozása 263
Értékesítő üzemek leltárainak gépi feldolgozása 265
Előkészítő munkálatok 265
Leltározás, készletek számbavétele 265
Gépesített számfejtés 267

Radványi György

Radványi György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Radványi György könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Értékelszámolás szervezése a vendéglátóiparban Értékelszámolás szervezése a vendéglátóiparban Értékelszámolás szervezése a vendéglátóiparban Értékelszámolás szervezése a vendéglátóiparban

A borító kissé elszíneződött, kopottas és szakadozott. A lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
konyv