kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 383 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-336-975-4 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 59688. |
| Bevezetés | 13 |
| Alapozó ismeretek | 15 |
| Mielőtt a szakács belép a konyhába | 15 |
| A konyhák és a kapcsolódó helyiségek kialakítása, eszközei, berendezései | 17 |
| Gazdasági bejárat | 17 |
| Átvevőhelyiség | 17 |
| Raktárak | 19 |
| Előkészítő helyiségek | 23 |
| Termelőhelyiségek és eszközök | 25 |
| Egyéb helyiségek | 29 |
| A konyhán használt edények és kéziszerszámok | 29 |
| Ellenőrző kérdések | 30 |
| Technológiai alapismeretek | 31 |
| Az ételkészítési munkafolyamat | 31 |
| A nyers és feldolgozott élelmiszerek rendszerezése, kiválasztása és előkészítése | 32 |
| Az élelmiszerek kiválasztása | 34 |
| A zöldség- és gyümölcsfélék összetétele és szezonális áttekintése | 34 |
| A zöldség- és gyümölcsfélék előkészítése | 38 |
| Malomipari termékek | 41 |
| Állati eredetű élelmiszerek rendszerezése és előkészítése | 42 |
| Az elkészítés műveletei | 49 |
| Főzés | 50 |
| Gőzölés | 51 |
| Sütés | 51 |
| Pirítás | 54 |
| Párolás | 55 |
| Mikrohullámú hőkezelés | 56 |
| Az elkészítést kiegészítő műveletek | 56 |
| Sűrítési eljárások | 56 |
| Dúsítási eljárások | 59 |
| Bundázási eljárások | 60 |
| Alapelvek, kivonatok, pecsenyelevek készítése | 61 |
| Fűszerezés, ízesítés | 63 |
| Befejező műveletek | 69 |
| Az ételek elemzése, értékelése | 70 |
| Ellenőrző kérdések | 71 |
| Saláták, salátaöntetek készítése | 72 |
| Saláták | 72 |
| A salátabár | 72 |
| Nyers saláták | 74 |
| Főzve készült saláták | 76 |
| Tartósított saláták | 77 |
| Salátaöntetek (dresszingek) | 78 |
| Ecet-olaj öntetek | 78 |
| Tejtermék alapú öntetek | 79 |
| Majonéz alapú öntetek | 79 |
| Paradicsomos öntetek | 80 |
| Gyümölcsös öntetek | 80 |
| Hideg hollandi mártás alapú öntetek | 80 |
| Ellenőrző kérdések | 80 |
| Köretek készítése | 81 |
| Zöldségekből készíthető köretek | 81 |
| Főzéssel készíthető zöldségköretek | 82 |
| Sütéssel készíthető zöldségköretek | 82 |
| Párolással készíthető zöldségköretek | 83 |
| Burgonyából készíthető köretek | 84 |
| Főtt burgonyaköretek | 84 |
| Sült burgonyaköretek | 86 |
| Főtt-sült burgonyaköretek | 86 |
| Párolt burgonyaköretek | 87 |
| Gabonafélékből készíthető köretek | 87 |
| Főzéssel készíthető gabonaköretek | 87 |
| Pirítással és párolással készíthető gabonaköretek | 88 |
| Párolással készíthető gabonaköretek | 88 |
| Tésztaköretek | 89 |
| Főzéssel készíthető tésztaköretek | 89 |
| Sütéssel készíthető tésztaköretek | 91 |
| Párolással készíthető tészataköretek | 92 |
| Gyümölcsökből készíthető köretek | 92 |
| Főzéssel készíthető gyümölcsköretek | 92 |
| Sütéssel készíthető gyümölcsköretek | 93 |
| Párolással készíthető gyümölcsköretek | 93 |
| Vegyes köretek | 94 |
| Ellenőrző kérdések | 95 |
| Főzelékek készítése | 96 |
| Ellenőrző kérdések | 98 |
| Mártások, pecsenyelevek készítése | 99 |
| Hideg mártások | 100 |
| Majonéz alapú mártások | 100 |
| Vinaigrette alapú mártások | 101 |
| Egyéb hideg mártások | 103 |
| Zománcmártások | 103 |
| Meleg mártások | 104 |
| Egyszerű meleg mártások | 104 |
| Gyümölcsmártások | 106 |
| Francia alapmártások és a belőlük készíthető mártások | 107 |
| Pecsenyelevek | 111 |
| Ellenőrző kérdések | 112 |
| Levesek, levesbetétek | 113 |
| Levesek | 113 |
| Híg levesek | 114 |
| Sűrített levesek | 122 |
| Levesbetétek | 134 |
| Ellenőrző kérdések | 137 |
| Meleg előételek | 138 |
| Zöldség- és főzelékfélékből készíthető meleg előételek | 138 |
| Bundázott előételek | 138 |
| Töltött meleg előételek | 139 |
| Ropogósok | 140 |
| Felfújtak | 141 |
| Csőben sültek | 141 |
| Egyéb zöldségelőételek | 142 |
| Tojásból készíthető meleg előételek | 142 |
| Főtt tojások | 142 |
| Tükörtojás | 143 |
| Rántott tojás | 143 |
| Bevert tojás | 143 |
| Edényben párolt tojás | 144 |
| Habart tojás | 144 |
| Tojáslepény | 146 |
| Tálon sült tojás | 146 |
| Töltött tojás | 146 |
| Egyéb tojáselőételek | 147 |
| Tésztából készíthető meleg előételek | 147 |
| Főtt tésztából készíthető meleg előételek | 147 |
| Kevert tésztából készíthető meleg előételek | 149 |
| Vajas tésztából készíthető meleg előételek | 149 |
| Tekercsek | 150 |
| Fánkok | 150 |
| Sajtból készíthető meleg előételek | 151 |
| Rizottók | 152 |
| Húsból, belsőségekből készíthető meleg előételek | 153 |
| Bundázott előételek | 153 |
| Ropogósok | 154 |
| Felfújtak | 154 |
| Csőben sültek | 155 |
| Egyéb készítmények | 156 |
| Meleg vegyes ízelítő | 157 |
| Ellenőrző kérdések | 157 |
| Sós tésztaételek | 158 |
| Házi vagy gyári egyszerű gyúrt tésztából főzéssel készíthető sós tésztaételek | 158 |
| Egyszerű főtt sós tésztaételek | 158 |
| Tésztasaláták | 160 |
| Házi vagy gyári egyszerű gyúrt tésztából készíthető főtt-sült sós tésztaételek | 162 |
| Palacsintafélék | 162 |
| Galuskák | 163 |
| Élesztős tésztából készíthető tésztaételek | 164 |
| Fánkok | 164 |
| Pizza | 164 |
| Lángos | 165 |
| Ellenőrző kérdések | 165 |
| Halakból és hidegvérű állatokból készíthető ételek | 166 |
| Halakból készíthető ételek | 167 |
| Pisztráng | 167 |
| Fogas és süllő | 168 |
| Harcsa | 170 |
| Csuka | 171 |
| Ponty | 171 |
| Kecsege | 173 |
| Amur | 174 |
| Busa | 175 |
| Keszegfélék | 175 |
| Hering | 176 |
| Lazac | 176 |
| Lepényhal | 177 |
| Sprotni | 177 |
| Szardella | 178 |
| Szardínia | 178 |
| Tokhal | 178 |
| Viza | 178 |
| Tonhal | 178 |
| Tőkehal | 179 |
| Egyéb hidegvérű állatok | 179 |
| Béka | 179 |
| Éti csiga | 180 |
| Tintahal | 180 |
| Polip | 180 |
| Rákok | 181 |
| Kagylófélék | 183 |
| Ellenőrző kérdések | 184 |
| Háziszárnyasokból készíthető ételek | 185 |
| Csirkéből és jércéből készíthető ételek | 186 |
| Pulykából készíthető ételek | 189 |
| Kacsából készíthető ételek | 191 |
| Libából készíthető ételek | 192 |
| Házigalambból készíthető ételek | 193 |
| Gyöngytyúkból készíthető ételek | 194 |
| Ellenőrző kérdések | 195 |
| Sertéshúsból készíthető ételek | 196 |
| Egészben sütéssel készíthető sertéshúsételek | 197 |
| Frissen sütéssel készíthető sertéshúsételek | 202 |
| Párolással készíthető sertéshúsételek | 205 |
| Szeletben párolással készíthető sertéshúsételek | 205 |
| Apróhúsból párolással készíthető sertéshúsételek | 207 |
| Főzéssel készíthető sertéshúsételek | 210 |
| Füstölt sertéshúsok | 212 |
| Disznótoros | 212 |
| Belsőségekből készíthető sertéshúsételek | 213 |
| Ellenőrző kérdések | 215 |
| Borjúhúsból készíthető ételek | 216 |
| Egészben sütéssel készíthető borjúhúsételek | 217 |
| Frissen sütéssel készíthető borjúhúsételek | 219 |
| Párolással készíthető borjúhúsételek | 221 |
| Egészben párolással készíthető borjúhúsételek | 221 |
| Szeletben párolással készíthető borjúhúsételek | 222 |
| Tekercsben párolt borjúhúsételek | 223 |
| Apróhúsból párolással készíthető borjúhúsételek | 224 |
| Főzéssel készíthető borúhúsételek | 225 |
| Belsőségekből készíthető borúhúsételek | 226 |
| Ellenőrző kérdések | 229 |
| Marhahúsból készíthető ételek | 230 |
| Egészben sütéssel készíthető marhahúsételek | 231 |
| Burkolással készíthető bélszínételek | 232 |
| Frissen sütéssel készíthető bélszín- és hátszínételek | 233 |
| Párolással készíthető marhahúsételek | 238 |
| Főzéssel készíthető marhahúsételek | 242 |
| Belsőségekből készíthető marhahúsételek | 243 |
| Ellenőrző kérdések | 244 |
| Bárány- és ürühúsból készíthető ételek | 245 |
| Egészben sütéssel készíthető bárány- és ürühúsételek | 246 |
| Frissen sütéssel készíthető bárány- és ürühúsételek | 247 |
| Párolással készíthető bárány- és ürühúsételek | 248 |
| Főzéssel készíthető bárány- és ürühúsételek | 250 |
| Ellenőrző kérdések | 251 |
| Kecskehúsból készíthető ételek | 252 |
| Ellenőrző kérdések | 254 |
| Házinyúlból készíthető ételek | 255 |
| Ellenőrző kérdések | 257 |
| Strucchúsból készíthető ételek | 258 |
| Ellenőrző kérdések | 259 |
| Vadakból és vadszárnyasokból készíthető ételek | 260 |
| Őz és szarvas húsából készíthető ételek | 264 |
| Vadsertés húsából készíthető ételek | 266 |
| Muflon húsából készíthető ételek | 267 |
| Vadnyúl húsából készíthető ételek | 268 |
| Fácán húsából készíthető ételek | 269 |
| Fogoly húsából készíthető ételek | 270 |
| Szalonkából és fürjből készíthető ételek | 271 |
| Vadkacsából készíthető ételek | 272 |
| Ellenőrző kérdések | 273 |
| Vegetári(án)us ételek | 274 |
| Ellenőrző kérdések | 280 |
| Éttermi tészták és egyéb befejező fogások | 281 |
| Az éttermi tészták készítésének sajátos technológiái | 282 |
| Az éttermi tészták kiegészítői | 284 |
| Gyümölcsöntetek | 284 |
| Gyümölcs- és borzselé | 284 |
| Kikevert gyümölcsízek | 284 |
| Mártások | 285 |
| Krémek | 286 |
| Habok | 287 |
| Töltelékek | 287 |
| Gyúrt tésztákból készíthető éttermi tészták | 288 |
| Egyszerű gyúrt tésztából főzéssel készíthető éttermi tészták | 288 |
| Burgonya alapú gyúrt tésztából készíthető éttermi tészták | 291 |
| Túró alapú gyúrt tésztákból készíthető éttermi tészták | 293 |
| Gyúrt tészta alapú főtt-sült éttermi tészták | 294 |
| Kevert tésztákból készíthető éttermi tészták | 295 |
| Palacsinták | 295 |
| Morzsafélék | 298 |
| Egyéb kevert tészták | 299 |
| Omlós tésztából készíthető éttermi tészták | 300 |
| Linzer (linzi) tészta | 300 |
| Rétesek és bélesek | 302 |
| Rétesek | 302 |
| Bélesek | 306 |
| Vajas- és hájas tésztából készíthető éttermi tészták | 307 |
| Élesztős (kelt) tésztából készíthető éttermi tészták | 310 |
| Gyúrt és kevert élesztős tészták | 310 |
| Hajtogatott élesztős tészták | 314 |
| Omlós élesztős tészták | 315 |
| Égetett (forrázott) tésztából készíthető éttermi tészták | 316 |
| Felvert tésztából készíthető éttermi tészták | 318 |
| Felfújtak, meleg és hideg pudingok | 320 |
| Felfújtak | 320 |
| Meleg pudingok | 323 |
| Hideg pudingok | 323 |
| Gyümölcsök, gyümölcskészítmények | 324 |
| Ellenőrző kérdések | 327 |
| Hidegkonyhai készítmények | 328 |
| Zöldség- és főzelékfélékből készíthető hideg előételek | 329 |
| Összetett saláták | 329 |
| Töltött zöldség- és főzelékfélék | 331 |
| Gyümölcsből készíthető hideg előételek | 331 |
| Tojásból készíthető hideg előételek | 332 |
| Töltött tojások | 332 |
| Kocsonyázott tojások | 333 |
| Pástétomok, terrinek | 333 |
| Kocsonyázott pástétomok, habok | 333 |
| Formában párolt pástétomok | 334 |
| Tésztában párolt pástétomok | 335 |
| Terrinek | 336 |
| Galanitok | 336 |
| Kocsonyák | 337 |
| Hideg halételek | 339 |
| Hideg húsételek és felvágottak | 340 |
| Vegyes ízelítők | 341 |
| Dísztálak | 342 |
| Szendvicsek | 343 |
| Ellenőrző kérdések | 344 |
| A szállodai reggeliztetés | 345 |
| A konyhai munka tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése | 347 |
| Ellenőrző kérdések | 349 |
| Étlapírás, étrendek szerkesztése | 350 |
| Az étlapírás szempontjai | 350 |
| Az étrend | 352 |
| Bankett szervezése | 354 |
| Ellenőrző kérdések | 356 |
| Nemzetek konyhái és étkezési szokásai | 357 |
| A magyar konyha és gasztronómiai kialakulása | 357 |
| A francia konyha és étkezési szokások | 360 |
| Az olasz konyha és étkezési szokások | 361 |
| Az angol konyha és étkezési szokások | 362 |
| A német konyha és étkezési szokások | 364 |
| Az osztrák konyha és étkezési szokások | 365 |
| A skandináv népek konyhája, étkezési szokásai | 366 |
| A cseh és szlovák konyha és étkezési szokások | 368 |
| A szerb, szlovén, horvát konyha és étkezési szokások | 368 |
| A román konyha és étkezési szokások | 369 |
| Az orosz konyha és étkezési szokások | 370 |
| A távol-keleti konyha és étkezési szokások | 370 |
| A kínai konyhaművészet | 371 |
| A japán konyhaművészet | 371 |
| Ellenőrző kérdések | 372 |
| Környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági alapismeretek | 373 |
| Néhány gondolat a környezetvédelemről | 373 |
| Néhány gondolat az élelmiszer-biztonságról | 374 |
| Ellenőrző kérdések | 375 |
| Ételek címjeyzéke | 376 |
| Irodalomjegyzék | 383 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.