| Bevezetés | 1 |
| Etikett és jó modor | 4 |
| Viselkedés és a társas érintkezés | 4 |
| Köszönés, bemutatkozás, kézcsók | 5 |
| Viselkedés a nyilvánosság előtt | 9 |
| A telefon használata | 11 |
| A névjegy használata | 13 |
| A dohányzásról | 17 |
| A tüsszentésről, ásításról, köhögésről | 17 |
| Beszélgetés közben | 18 |
| Pontosság | 18 |
| A megjelenés és az öltözködés | 19 |
| A jólápoltság és az öltözködés általános szempontjai | 19 |
| Öltözködésről nőknek | 21 |
| Hivatali ruha | 21 |
| Kosztüm és kiskosztüm | 21 |
| Félünnepélyes és ünnepélyes ruhák | 21 |
| Koktélruha | 22 |
| Nagyestélyi ruha | 22 |
| Kesztyű | 22 |
| Ékszerek viselése | 22 |
| Öltözködésről férfianak | 22 |
| Hivatali ruha | 23 |
| Az ünnepélyes sötét ruha | 23 |
| Utcai ruha | 24 |
| Sportruházat | 24 |
| Munkaruha | 24 |
| Cipő | 24 |
| Ing | 25 |
| Alkalmi ruhák | 25 |
| Ajándék, borravaló, virág | 27 |
| Az ajándék szerepe, jellege, elfogadása és küldése | 27 |
| Borravaló | 30 |
| Virág | 30 |
| Társadalmi jellegű alkalmak, vendéglátás, kirándulás, üzemlátogatás, stb. | 32 |
| Álló alkalmak | 32 |
| Ültetéses alkalmak | 35 |
| Vendéglátás | 36 |
| A borok | 37 |
| Italok hűtése | 38 |
| Mit mivel és hogyan együnk | 40 |
| Díszebéd, díszvacsora rendezése | 46 |
| A buffet-diner | 47 |
| Pohárköszöntők | 48 |
| Egyéb társadalmi jellegű alkalmak | 50 |
| Látogatás kulturális és tudományos intézetekben | 50 |
| Üzemlátogatás szervezése | 50 |
| Látogatás termelőszövetkezetben, állami gazdaságban | 51 |
| Borkóstoló | 52 |
| Hajókirándulás | 53 |
| Vadászat | 54 |
| Horgászat | 57 |
| Meghívás, meghívók | 57 |
| A rangsorolásról | 59 |
| Az ültetési rend | 61 |
| Vegyes ültetés francia rendszer szerint | 64 |
| Vegyes ültetés angol rendszer szerint | 65 |
| Ültetés csak férfi résztvevőkkel | 65 |
| Vegyes ültetés U-alakú asztalnál | 66 |
| Ültetés kerek asztalnál | 67 |
| Ültetési rend gépkocsiban | 69 |
| Kapcsolattartás a külföldi ügyfelekkel | 70 |
| Tennivalók a külföldi megérkezése előtt és érkezésekor | 70 |
| A tárgyalás | 72 |
| A tárgyalás technkai feltételei | 72 |
| Magatartás külföldivel szemben | 73 |
| Tennivaló a külföldi elutazásakor | 78 |
| Konferenciák | 78 |
| Nemzetközi konferenciák | 79 |
| Tennivalók, ha nem mi vagyuk a fogadó, ill. a rendező ország | 79 |
| Tennivaló, ha mi vagyunk a fogadó, ill. rendező ország | 81 |
| A konferencia előkészítése | 82 |
| A konferencia lefolyása | 84 |
| Sajtókonferencia | 85 |
| Protokol külföldön | 85 |
| A viselkedés és magatartás néhány különleges szempontja külföldön | 88 |
| Praktikus szempontok az utazáshoz | 88 |
| Előkészületek | 88 |
| Általános szakmai felkészülés | 89 |
| Amit az adott országról tudni kell | 90 |
| Uticsomag előírások | 91 |
| Egészségügyi előírások | 92 |
| Tennivalók érkezéskor és külföldi tartózkodás idején | 94 |
| Tartós kiküldetés, kirendeltségi tevékenységgel kapcsolatos protokol | 95 |
| Az etikett és a protokol sajátosságai a különböző országokban | 97 |
| A Szovjetunió és az európai szocialista országok | 97 |
| Az ázsiai szocialista országok | 104 |
| Az NSZK, Ausztria és Svájc | 106 |
| Franciaország | 107 |
| Benelux államok | 112 |
| Olaszország | 113 |
| Spanyolország | 114 |
| Skandináv országok | 115 |
| Anglia, Ausztrália, Az USA és Kanada | 120 |
| Latin-Amerika | 126 |
| India | 131 |
| Japán | 136 |
| Észak-Afrika és a Közel-Kelet | 139 |
| Fekete-Afrika | 142 |
| Irodalomjegyzék | 144 |
| Mellékletek | |
| Címek és rangok idegennyelvű fordítása | 146 |
| Meghívó-minták | 150 |
| Menüjavaslatok díszértekezésen | 155 |
| Legismertebb nyelvek használatának területei | 158 |
| Az egyes országok nemzeti ünnepei | 161 |
| Javaslatok budapesti városnézés és vidéki kirándulások megszervezéséhez | 171 |
| A muszlim kalendárium és az iszlám vallás ünnepei | 173 |