1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Étkek, helyek, emberek

Nemzeti ízek szakácskönyve

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Humán-Bau 9700 Bt.
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-12-2624-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszó
Egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy egy nemzet gasztronómiája akkor sikeres, ha saját hagyományos, nemzeti ételeit készíti el és a vendéglőkben ezeket részesíti előnyben. Jómagam is,... Tovább

Előszó

Előszó
Egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy egy nemzet gasztronómiája akkor sikeres, ha saját hagyományos, nemzeti ételeit készíti el és a vendéglőkben ezeket részesíti előnyben. Jómagam is, ha külföldön járok, mindig a helyi ételspecialitást keresem. Egyszerű az oka: egy nép kultúráját sokkal könnyebb megismerni, ha megkóstoljuk a konyháját.
A magyar vendéglátás is erről szól, a hagyományos magyar ételkészítés fortélyairól, amelyben olyan őshonos állatok húsát használja a szakács a főzéshez, amelynek kedvező élettani hatása közismert, és húsa rendkívül ízletes. Érdemes szót ejteni három kiemelkedő őshonos magyar fajtáról: a mangalica sertésről, a magyar szürke szarvasmarháról és a bivalyról. Az ezekből több száz éves hagyomány alapján készült ételek garantáltan messzi földre viszik hírünket.
Vegyük a mangalica sertést! A tudomány a zsírsertések közé sorolja. A Kárpát-medencében a 19. század óta tenyésztik, a maga idejében világhírű volt, az első világháború után azonban rohamosan csökkent Magyarországon az állománya. A hússertések az 1950-es évek tájékán kiszorították a szalontai, a bakonyi sertésfajták és a vaddisznó keveredéséből létrejött mangalicát Hál' Isten a múlt század hetvenes éveitől a
mangalica védett háziállat lett és ma ismét sok helyen tenyésztik a szőke, a vörös és a fecskehasú változatokat Több kutatás is igazolta, hogy sírjában kevesebb a koleszterin és egyéb ártó telített zsírsav. így fogyasztása egészségesebbnek mondható, mint a többi sertésé. A húsa éppen az izomrostok között lévő zsír miatt ízletesebb, porhanyósabb, s jobb házias ízeket lehet kicsalni belőle. Hogy a magyar mangalica sertés kezd ismét világhírűvé válni, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a jó minőségű húsát még a világhírű spanyol serrano sonkához is felhasználják.
Nem kevésbé kedvelt őshonos állat Magyarországon a magyar szürke szarvasmarha. Eredetével kapcsolatban számos elméletet alkotott a tudomány, de annyi bizonyos, hogy őseink sok száz éve terelgetik ezt az őstulokhoz genetikailag igen közel álló fajtát A magyar ember leghűségesebb igavonó társa volt, Arany és Petőfi is írt róla verset Nemcsak a fizikai munkában volt társ, de húsával táplálta, bőrével védte az idő viszontagságaitól az embert, iparosok éltek meg a feldolgozásából. Sőt a szarvából kürtöt, vagy íjat készítettek.
Egyszóval a magyar szürke-marha sokhasznú állata volt a paraszti gazdaságnak. Ma is értékes jószág. Tartása, tenyésztése nem rombolja a természetet ellenkezőleg, hozzájárul a természetes növényzet és állatvilág egyensúlyának, a kultúrtájnak a megőrzéséhez. Húsából készülnek nemzeti eledeleink, mint például a hortobágyi gulyás, a kunsági pandúrleves, a csomboros, savanyú-káposztás leves, a szekszárdi vörösboros marharagu vagy a sárközi marhapaprikás csipetkével.
Végül, de nem utolsósorban szólnunk kell a nemzeti ízeink sorában a bivalyról, a húsának feldolgozásáról. Már az Árpád-korban is említik a bivalyt, fontos őshonos háziállatunkat Egyrészt a védett területeken, nemzeti parkok vízi élőhelyeinek kezelésére használják, ugyanis legeléssel és taposással segít karbantartani a természetvédelmi szempontból fontos vízi élőhelyeket Másrészt éppen ezért húsa és a belőle készült szalámi, kolbász tiszta, egészséges, vegyszermentes környezetből származik. Ennek a jószágnak nemcsak a húsa ízletes, de porcelán fehérségű teje is kellemes ízű. Nem véletlenül kiváló sajtok alapanyaga, belőle készül a mozzarella.
Becsüljük meg őshonos állatainkat! Ne csak tenyésszük, gondozzuk, neveljük őket de fogyasszuk egészséggel húsukat és a belőle készült termékeket! A mangalicából, a szürke marhából és a bivaly húsából előállított ételekről tudjuk, hogy magyar, tudjuk, hogy mit eszünk. S az nem mindegy.
V. Németh Zsolt környezetügyért agrárfejlesztésért és
hungarikumokért felelős államtitkár Vissza

Tartalom

7 ¦ Előszó
8 ¦ Bevezető
10 ¦ Mangalica
14 ¦ Magyar szürke szarvasmarha
18 ¦ Magyar házi-bivaly
Vendéglátóhelyek
22 ¦ Károlyi Étterem - Budapest
24 ¦ Őshonos Delikát-Budapest
26 ¦ Pusztai Fogadó-Csákvár
28 ¦ Présház Étterem-Fonyód
30 ¦ Öreg Harang Borozó - Hévíz
32 ¦ Vadvirág étterem - Kozárd
34 ¦ Búzás Attila Sándor - Magyarszombatfa
36 ¦ Lóki Csárda - Marcali
38 ¦ Sáfránkert Vendéglő - Paloznak
40 ¦ Gulyás Csárda - Szemenye
42 ¦ Pásztor Csárda-Szombathely
44 ¦ Vielfalt Restaurant - Brunn am Gebirge
Akik a saját örömükre főznek
46 ¦ Borbás Patrik-Csehimindszent
47 ¦ Bedics Szabolcs-Hegyhátszentpéter
48 ¦ Bolla Lászlóné - Köcsk
50 ¦ Oszkó Község Önkormányzata - Oszkó
51 ¦ Piri Tamás-Püspökmolnári
52 ¦ Sárvári Evangélikus Egyházközség - Sárvár
54 ¦ Séi Baráti Társaság-Sé
56 ¦ BVI BaumgartnerZrt.- Alsóújlak
58 ¦ Őshonos Állatpark-Alsóújlak
62 ¦ Alsóújlakért Egyesület-Alsóújlak
64 Irodalomjegyzék
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv