| Bevezető | 3 |
| Előszó | 8 |
| Az elzsírosodó társadalom | 9 |
| Mohó sapiens | 11 |
| Őseink egészséges táplálkozása | 14 |
| Testsúlykontroll | 15 |
| A kevés alvás is hizlal | 15 |
| A hízás a fogyókúrával kezdődik | 17 |
| Tények és tévhitek a táplálkozásban | 19 |
| Az energia-háztartás napszaki ritmusa | 20 |
| Az egészséges táplálkozás | 21 |
| A táplálkozásban az ízek foglyai vagyunk | 23 |
| Mindennapi kalóriáink | 24 |
| Mennyi kalóriát igényel az emberi szervezet? | 25 |
| A napi energiaszükséglet kiszámítása | 25 |
| A fogyókúra előtti értékek és célok meghatározása | 27 |
| A súlyfelesleg mértékének meghatározása | 28 |
| A testtömegindex és az egészségügyi kockázat | 28 |
| Egyéb módszerek | 29 |
| Az elhízás szakaszai | 29 |
| Energiát adó tápanyagok | 31 |
| Energiát adó tápanyagok: zsírok, szénhidrátok és fehérjék | 32 |
| Zsírok | 32 |
| Szénhidrátok | 38 |
| Fehérjék | 40 |
| A fogyás élettana | 43 |
| Anyagcsere a fogyókúra alatt | 43 |
| A zsírégetés | 44 |
| A kalória-egyensúly | 50 |
| Súlyhinta - a jojó-hatás | 53 |
| Eszünk és mégis élünk - diétás elvek | 54 |
| Szervezetünk raktározó rendszere | 54 |
| Mérlegen a valóság - Hizlaló tévhitek | 55 |
| A glikémiás index - A diéták alapja, vagy mégsem? | 60 |
| Miért fontos ez? | 61 |
| Glikémiás indexet befolyásoló tényezők | 64 |
| Glikémiás index és glikémiás terhelés | 65 |
| A glikémiás index fonákja | 69 |
| A helytelen és helyes táplálkozás | 72 |
| Diéták és problémák | 72 |
| A kórosan egészséges diéta, vagy ortorexia | 73 |
| Hibás táplálkozási ajánlások | 74 |
| Mérsékelt zsírtartalmú diéták | 74 |
| Koleszterincsökkentő diéták | 76 |
| Alacsony szénhidráttartalmú diéták | 80 |
| Magas szénhidráttartalmú diéták | 94 |
| Elválasztó diéták | 98 |
| Alacsony kalóriájú diéták | 103 |
| Nyerskoszt diétás mozgalom | 107 |
| Vegetáriánus irányzatok | 107 |
| Szemivegetáriánus étrend | 111 |
| Ájurvédikus étrend | 111 |
| Vércsoport-diéta | 112 |
| Makrobiotika | 114 |
| Diéták kockázatai és mellékhatások | 115 |
| Egészséges élelmiszerek | 117 |
| Alapvető élelmiszerek | 117 |
| Rizs | 117 |
| Burgonya | 118 |
| Kenyér | 121 |
| Tészta | 124 |
| Tejtermékek | 126 |
| Zöldségek | 143 |
| Paradicsom | 146 |
| Paprika | 150 |
| Padlizsán | 156 |
| Vöröshagyma | 157 |
| Sárgarépa | 159 |
| Káposzta | 161 |
| Uborka | 163 |
| Spenót | 164 |
| Cékla | 166 |
| Zöldborsó | 167 |
| Zöldbab | 170 |
| Tök | 171 |
| Fokhagyma | 173 |
| Karalábé | 175 |
| Gomba | 177 |
| Savanyúságok | 180 |
| A savanyú káposzta | 181 |
| Gyümölcsök | 182 |
| Alma | 186 |
| Kajszibarack | 189 |
| Őszibarack | 191 |
| Meggy | 193 |
| Földieper | 195 |
| Görögdinnye | 197 |
| Szilva | 200 |
| Szőlő | 202 |
| Éltető magok | 204 |
| Mogyoró | 204 |
| Édes mandula | 205 |
| Dió | 207 |
| Pisztácia és napraforgómag | 209 |
| Fűszerek | 211 |
| Curry | 211 |
| Mustár | 212 |
| Babér | 214 |
| Bazsalikom | 215 |
| Borsikafű (csombor) | 216 |
| Borsmenta | 216 |
| Citromfű | 217 |
| Fodormenta | 217 |
| Izsóp | 217 |
| Kakukkfű | 218 |
| Kapor | 219 |
| Lestyán | 220 |
| Levendula | 220 |
| Majoránna | 221 |
| Rozmaring | 222 |
| Tárkony | 222 |
| Étolajok, salátaolajok | 223 |
| Olívaolaj | 223 |
| Napraforgóolaj | 227 |
| Repceolaj | 228 |
| Szójaolaj | 228 |
| Tökmagolaj | 229 |
| Rostok és az egészség | 230 |
| A rost nem rest dolgozni az egészségünkért | 230 |
| Élvezeti cikkek | 234 |
| Csokoládé | 234 |
| Fagylalt | 238 |
| Kávé | 239 |
| Amire az étkezésnél figyelni kell | 245 |
| A zsírfogyasztásról | 245 |
| A zsírok és a betegségek kapcsolata | 246 |
| Koleszterindús táplálékok | 249 |
| Tojás | 254 |
| Szalonna | 256 |
| Húsok szerepe az étkezésben | 258 |
| Mézes élet | 261 |
| Méhtermékek | 264 |
| Ásványi anyagok | 265 |
| Cink | 267 |
| Szelén | 270 |
| Foszfor | 272 |
| Kalcium | 273 |
| Kálium | 274 |
| Magnézium | 274 |
| Nátrium | 275 |
| Flour | 275 |
| Jód | 276 |
| Króm | 277 |
| Mangán | 277 |
| Vas | 277 |
| Vitaminok | 278 |
| A vitaminok ajánlott mennyisége | 278 |
| Egy vitaminmentő gép - jó hír a mikrohullámú sütők használatához | 280 |
| Lutein | 280 |
| Ételek, amelyek károsan befolyásolhatják szervezetünket | 282 |
| Margarinok és zsírok a gyorséttermekben | 282 |
| Szívbarát-e a margarin? | 284 |
| A tojás után a vajat is rehabilitálnunk kell | 288 |
| A transzszírok szívbetegséget okoznak | 289 |
| Szója | 290 |
| A remények alkonya - a szója és a valóság | 293 |
| Tej - valóban élet, erő, egészség? | 296 |
| A tej, a kálcium és a csontritkulás köszönőviszonyban sincs egymással | 299 |
| A tej és a hormonok | 300 |
| A tej más szemszögből | 303 |
| Az élet sója | 304 |
| A sóellenes őrület porrá omlik | 305 |
| Cukor - a keserű valóság | 308 |
| Az édesített élet | 310 |
| Az ételek cukortartalma | 312 |
| A cukor és a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásai | 314 |
| Fluor - a fogas kérés | 317 |
| Az ízgyártók aranykora | 318 |
| Az élelmiszerek manipulálása | 320 |
| Vegyszerek az élelmiszerekben | 332 |
| Káros élelmiszer-adalékok: az E-számok | 332 |
| Mikrosütőben melegíthető készételek és az elhízás | 336 |
| Étkezési, főzési tanácsok | 338 |
| Hogyan olvassunk az étlapból? | 338 |
| Ételreceptek | 346 |
| Hogyan állítsuk össze étrendünket napi lehetőségeink szerint? | 346 |
| Irodalom | 358 |
| Tartalomjegyzék | 361 |