| A MAGYAR NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
| Az étlap | 5 |
| Az étlap története | 5 |
| Az első magyarországi étlapok | 9 |
| Az étlap külalakja | 16 |
| A nyomdai úton előállított és a stencillel sokszorosított étlapok | 18 |
| Az étlap belső tartalma, beosztása | 22 |
| A kötelező ételválaszték | 25 |
| Átlagéttermeink szakszerűtlen ételcsoportosítása | 27 |
| A közép-európai és francia rendszerű étlapírási mód | 28 |
| Az idények, színek, ízek és készítési módok szerepe az étlap szerkesztésében | 29 |
| Az étlapárak és az ételek tartalma | 30 |
| Az étlap szerkesztése | 30 |
| A levesek | 32 |
| A hideg előételek | 33 |
| Tojásételek | 34 |
| Meleg előételek | 35 |
| Halak, rákok, békák | 36 |
| Készételek | 37 |
| Frissensültek - Rostonsültek | 40 |
| Főzelékek - Köretek | 42 |
| A saláták | 43 |
| Tészták | 44 |
| Sajtok | 44 |
| Gyümölcsök | 45 |
| A kímélő és diétás ételek feltüntetése az étlapon | 46 |
| A napi kötelező étrendek - Egyéb étrendek | 47 |
| A magyar étlapok helyesírása | 48 |
| Az egybeírás, a különírás | 57 |
| A sor végi szavak elválasztása | 59 |
| A rövidítések | 61 |
| Egyéb helyesírási tudnivalók | 62 |
| Egyéb étlapírási tudnivalók | 63 |
| A MAGYAR-NÉMET NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
| Néhány irányelv a német nyelvű étlapok helyesírásához és nyelvtani felépítéséhez | 67 |
| Mikor kell nagybetűvel és mikor kisbetűvel kezdeni a szavakat? | 68 |
| A szavak elválasztása | 71 |
| Rövidítések a német étlapon | 73 |
| A főnevek | 78 |
| Hímneműek | 78 |
| Nőneműek | 78 |
| Semlegesneműek | 79 |
| A főnevek (ételnevek) többes száma | 79 |
| A tárgyeset | 82 |
| A birtokos eset | 82 |
| A részeshatározó eset | 84 |
| Elöljárók (viszonyszók) | 85 |
| Tárgyesetet vonzó viszonyszók | 85 |
| Részes esetet vonzó elöljárók (viszonyszók) | 86 |
| Tárgy- vagy részes esetet vonzó elöljárók | 87 |
| A melléknevek és múlt idejű melléknévi igenevek | 88 |
| Az "auf" és "nach" elöljárók a készítési módok írásánál | 90 |
| A német étlap feliratai (szövegek) | 94 |
| Szempontok a levesek helyesírásához | 99 |
| Szakkifejezések - Levesek, levesbetétek | 101 |
| Szempontok a mártások német nyelvű helyesírásához | 105 |
| Szakkifejezések - Hideg és meleg mártások | 106 |
| Szakkifejezések - Előételek | 109 |
| Szakkifejezések - Húspótló ételek | 112 |
| Szempontok a tojásételek helyesírásához | 113 |
| Szakkifejezések - Tojásételek | 114 |
| Szempontok a halakból, rákokból, békák készült ételek helyesírásához | 117 |
| Szakkifejezések - Hideg és meleg halak, rákok, békák | 119 |
| Készételek - Fertige Speisen, Napi ételek - Tagesplatten | 123 |
| Marhahús részek | 123 |
| Szakkifejezések - Marhahúsból készíthető ételek | 124 |
| Szakkifejezések - Borjúhúsból készült ételek | 128 |
| Szakkifejezések - Sertés- és malachúsokból készült ételek | 132 |
| Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek | 136 |
| Szakkifejezések - Vadhúsokból és vadszárnyasokból készült ételek | 140 |
| Szakkifejezések - Főzelékfélék | 142 |
| Szakkifejezések - Köretek | 143 |
| Szakkifejezések - Saláták | 146 |
| Szakkifejezések - Édességek, tészták | 147 |
| Szakkifejezések - Befőttek, kompótok | 153 |
| Szakkifejezések - Sajtok | 154 |
| Szakkifejezések - Gyümölcsök | 154 |
| A borlap - Weinkarte | 157 |
| Reggeli étlap | 165 |
| A cukrászda - az eszpresszó - Die Konditorei - das Espresso | 169 |
| A MAGYAR-FRANCIA NYELVŰ ÉTLAP SZERKESZTÉSE | |
| A francia étlap | 175 |
| A francia étlap helyesírása | 176 |
| Az ékezetek | 176 |
| A hangzókilökés | 178 |
| A főnév | 179 |
| A főnevek többes száma | 179 |
| A melléknév | 181 |
| A melléknév többes száma | 183 |
| A melléknévi igenév | 183 |
| A birtokos eset | 184 |
| Az anyagnévelő | 184 |
| A szavak elválasztása | 185 |
| A francia étlapírás leggyakoribb hibáinak elemzése | 188 |
| A francia étlap feliratai | 191 |
| A francia étlap külső és belső feliratai, csoportnevek | 191 |
| Étlapfeliratok | 196 |
| Szempontok a levesek helyesírásához | 196 |
| Csont- és húslevesek | 198 |
| Erőlevesek | 199 |
| Pürélevesek | 199 |
| Krémlevesek | 199 |
| Ragout-levesek | 200 |
| Gyümölcslevesek | 200 |
| Szakkifejezések - Levesek | 200 |
| Szempontok a mártások helyesírásához | 203 |
| Szakkifejezések - Mártások | 204 |
| Meleg mártások - Sauces chaudes | 204 |
| Hideg mártások - Sauces froides | 205 |
| Szempontok a hideg előételek helyesírásához | 205 |
| Szakkifejezések - Hideg előételek | 208 |
| Szempontok a meleg előételek helyesírásához | 210 |
| Szempontok a húspótló ételek helyesírásához | 213 |
| Szakkifejezések - Meleg előételek | 214 |
| Szakkifejezések - Húspótló ételek | 216 |
| Szempontok a tojásételek helyesírásához | 217 |
| Szakkifejezések - Tojásételek | 220 |
| Szempontok a halételek helyesírásához | 222 |
| Szakkifejezések - Halételek | 223 |
| Szempontok a készételek - frissensültek helyesírásához | 225 |
| Marhahúsok | 225 |
| Szakkifejezések - Marhahús ételek | 227 |
| Szempontok a borjúhús ételek helyesírásához | 229 |
| Szakkifejezések - Borjúhús ételek | 233 |
| Szempontok a sertés- és malachúsok helyesírásához | 235 |
| Szakkifejezések - Sertéshúsból készült ételek | 237 |
| Szakkifejezések - Bárány- és ürühúsokból készült ételek | 239 |
| Szempontok a szárnyasokból készült ételek helyesírásához | 240 |
| Szakkifejezések - Szárnyasokból készült ételek | 241 |
| Szakkifejezések - Vadhúsokból készíthető ételek | 242 |
| Szempontok a főzelékek helyesírásához | 243 |
| Szakkifejezések - Főzelékek | 244 |
| Szempontok a köretek helyesírásához | 244 |
| Szakkifejezések - Köretek | 246 |
| Szakkifejezések - Saláták | 248 |
| Szempontok az édességek és tészták helyesírásához | 249 |
| Szakkifejezések - Édességek, tészták | 251 |
| Szakkifejezések - Befőttek | 254 |
| Szempontok a gyümölcsök helyesírásához | 255 |
| Szakkifejezések - Gyümölcsök | 255 |
| Szempontok a sajtok helyesírásához | 256 |
| Szakkifejezések - Sajtok | 256 |
| Francia étlapok - Az "á la" elnevezések | 257 |
| Ételkészítési módok | 259 |
| A borlap- La carte des vins | 276 |
| Példa egy magyar-francia nyelvű reggeli étlap összeállításához | 283 |
| Példa egy cukrászda, eszpresszó étlapjának összeállításához | 286 |