Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.365

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Európa eszik

Szerző

Kiadó: Szabad Föld Lap- és Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 234 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-8473-37-1
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ha az olvasó felüti e könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik!
Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsekből is képesek zamatos ételt varázsolni; a földközi-tengeri halászlé színe fehér, a portugál leveshez kés és villa is jár; a Jansson nevű svédek megkísérthetők sózott heringgel, amelyhez - tejszínnel sütve - hagymával lerakva burgonya dukál.
Kötetünkből megtudható az is: a finneknél megszokott dolog a répafagylalt; a franciaországi Provence-ban levest csak télen fogyasztanak; a vikingek hagymás ruszlija, miképp arrafelé a legtöbb savanyúság, édes. De ugyanígy nem titkoljuk el azt sem: a francia étkezés íratlan szabálya szerint sajtból csak egyetlenegyszer lehet venni - a sajttál egyszer jár körbe, és ha már elvitték tőlünk, illetlenség még megáhítani is!
A nemzeti konyhák sokszínűsége megmarad Európa egységesülési folyamatában. "Uniós szakácskönyvünk"... Tovább

Fülszöveg

Ha az olvasó felüti e könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik!
Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsekből is képesek zamatos ételt varázsolni; a földközi-tengeri halászlé színe fehér, a portugál leveshez kés és villa is jár; a Jansson nevű svédek megkísérthetők sózott heringgel, amelyhez - tejszínnel sütve - hagymával lerakva burgonya dukál.
Kötetünkből megtudható az is: a finneknél megszokott dolog a répafagylalt; a franciaországi Provence-ban levest csak télen fogyasztanak; a vikingek hagymás ruszlija, miképp arrafelé a legtöbb savanyúság, édes. De ugyanígy nem titkoljuk el azt sem: a francia étkezés íratlan szabálya szerint sajtból csak egyetlenegyszer lehet venni - a sajttál egyszer jár körbe, és ha már elvitték tőlünk, illetlenség még megáhítani is!
A nemzeti konyhák sokszínűsége megmarad Európa egységesülési folyamatában. "Uniós szakácskönyvünk" huszonnyolc náció étkezési kultúrájából, gasztronómiájából ad ízelítőt több mint ötödfélszáz recept révén.
Jó étvágyat kívánunk! Vissza

Tartalom

Bevezető11
Ausztria13
Gemütlich: kedélyesen, otthonosan, kellemesen13
Bécsi almás rétes (Apfelstrudel) 1.13
Bécsi almás rétes 2.14
Bécsi májragu tésztával14
Bécsi omlós14
Bécsi sajtsaláta14
Bécsi sült alma15
Bécsi szelet15
Demel-féle kuglóf (Gugelhupf)15
Grazi gombóc (Germknödel)16
Grazi grog16
Innsbrucki daráltborjú-leves (Gestoßene Kalbsuppe)16
Karintiai Kasnudeln17
Klagenfurti vasárnapi sült17
Kremsi mustos sült burgonyagombóccal17
Linzerszeletek (Linzer Schnitten)18
Linzi gyümölcsös linzer18
Linzi almatorta18
Linzi torta18
Osztrák kék ponty (Karpfen blau)19
Salzburgi galuska (Salzburger Nockerl)19
Salzburgi metélt19
Stájer zöldséges hús (Streirisches Wurzelfleisch)19
Tafelspitz20
Tiroli szalonnagombóc-leves (Tiroler Speckknödelsuppe)20
Wörgli gombócleves (Tiroler)20
Édes történet20
Belgium23
A sült krumpli feltalálói23
Antwerpeni tarkatallér24
Ardenneki saláta24
Ardenneki sonkaleves24
Belgacsokoládé - házilag24
Brugge-i tejszínes szelet24
Brüsszeli rakott cikória25
Brüsszeli sárgarépaleves25
Flamand csokoládés hullám25
Flamand halas egytálétel (waterzooi)25
Liege-i (vallon) saláta25
Oudenaarde-i sörös kávé26
Waterzooi26
Csokoládécsodák26
Bulgária29
Fűszeresen, finoman29
Bolgár csirkeleves (pileska szupa)30
Bolgár pásztornyárs30
Bolgár ragu padlizsánból30
Bolgár uborkaleves30
Burgaszi pacalleves31
Cselamicska31
Csőben sült báránygombóc (agnesko meszo na furna)31
Gjuvecs31
Plovdivi paradicsomsaláta31
Sumeni pulykamell joghurtosan32
Szófiai sertéscsülök32
Várnai uborkatál32
Csubrica, ljutenica, sopszka és kiszelo mljakó33
Ciprus35
Mediterrán mezek35
Ciprusi mogyorós-szirupos édesség (kataifi)36
Famagustai tarka salátatál36
Limassoli (Lemeszósz) halleves (psarosoupa)36
Nicosai húsgombóc citromos mártásban36
Stifado37
Zöldséges darált hús mézzel37
Halloumi37
Csehország39
Knédli39
Brünni (Brno) torta40
Csehfánk (tarkedli)40
Karlsbadi (Karlovy Vary) perec40
Knédli40
Olomouci (Olmütz) "morva veréb"41
Pilseni (Plzen) pacalleves (drst'ková polévka)41
Prágai hústekercs41
Prágai sonka41
Prágai sonkatekercs41
Rántott pulykamell (smazená kruti prisícka)42
Znojmói pörkölt42
Svejk sörei42
Dánia49
Levestelenül49
Arhusi karfiolleves49
Dán vagdalt50
Heringsaláta (sildsallad)50
Húspogácsa (frikadeller)50
Koppenhágai sült hal50
Roskildei mazsolás zsömle51
Skandináv vajas kenyér51
Egyesült Királyság53
"Hideg fogadtatás, fagyos hús, jeges társalkodás"53
Angol almatorta54
Angol karácsonyi puding (christmas pudding)55
Birminghami bélszín55
Cheddari sajtos leves55
Coventry-i szilvapuding55
Edingburgh-i (Skócia) pulykamell rizzsel56
Glasgow-i (Skócia) krémes56
Haggis (Skócia)56
Invernessi (Skócia) rebarbaratorta (tarten riwbob)56
Liverpooli kacsa sherryszószban57
Monmouth-i (Wales) pórékrémleves (cawl cennin a hufen)57
Oxfordi mazsolás zsemle57
Shepherd's Pie57
Skót csirkeleves szilvával (cock-a-leekie)58
Skót vajaskeksz (shortbread)58
Skót zabpogácsa (oatcakes)58
Walesi húspogácsa58
Walesi leves cipóban, sajttal (cawl bred with cheese)58
Yorki "fasírtok királya"59
Walesi póréhagymaleves (cawn cennin)59
Walesi puding (pwdin mynwy)60
Nem is olyan skótok...60
Észtország63
Tejivó rokonok63
Észt előétel (rollmops)63
Észt savanyúkáposzta-leves63
Észt tejleves hallal64
Mulgi káposzta (mulgi kapsad)64
Pärnui rakott hering64
Tallinni főtt hal tojásos mártásban64
Tartui sörleves64
Kiek in de Kök, azaz: Kukkants a konyhába!64
Finnország67
Finomodott falatok67
Feketeáfonyás sütemény (mustikkapiirakka)68
Finn áfonyás kehely (puolukkamalja)68
Finn spenótleves (pinaattikeitto)68
Finn fűszeres kalács (maustekakku)68
Helsinki halleves69
Jyväskyläi karácsonyi szilva69
Karéliai pecsenye (karjalan paisti)69
Karéliai pirog (karjalan piirakka)69
Kuopio-i "kanalas kenyér"69
Lazacleves (lohikeitto)70
Lappföldi grillezett sebes pisztráng (loisteella kypsennettyä tunturirautua)70
Oului halleves70
Porvoo-i Runebergintortuu, azaz Runeberg tortája70
Rakott marharépa (lanttulaatikko)70
Riihimäki rosolli71
Roston sült keszeg (pariloitu lahna)71
Salo-i krinolinmártás (makkarakastike)71
Savo-i "halkakas" (kalakukko)71
Tamperei pácolt lazac71
Töltött csuka (täytetty hauki)72
Halat hallal72
Franciaország75
A bőség zavara75
Aix-en-Provence-i pisztráng77
Auvergne-i sertésfejleves77
Baszk torta (gateau basque)77
Bordeaux-i hideg eperkrémleves77
Bretagne-i pulykamell almaágyon78
Cherbourgi halászlé78
Dijoni sertésszelet78
Francia zöldségleves79
Franciakenyér79
korzikai húsvéti sütemény79
Korzikai sajtos sütemény (Strenna Corse)79
Lyoni gesztenyetorta79
Lyoni saláta80
Marseille-i csirkecomb80
Marseille-i halas omlett80
Marseille-i halleves80
Meursault-i marharagu80
Nancy-i csokoládés torta81
Nantes-i spagetti81
Nizzai egytálétel marhahúsból81
Nizzai mimózatorta81
Párizsi hagymaleves (soupe á l'oignon)82
Provance-i halleves82
Reimsi borjúsült82
Reimsi póréleves83
Sajtos spárga marhahússal83
Strasbourgi húsos káposzta (Choucroute)83
Sült borjúszelet konyakos-tejszínes mártásban84
Touloni kuszkusz (Taboule)84
Tours-i parasztleves84
Séfek séfje84
Szürke tőkehal tejszínes mártásban (Colin en tranches)86
Görögország87
Együnk, mielőtt megmelegszik az étel!87
Athéni sertésszelet89
Athéni ubroka-leves89
Görög gomba89
Görög halleves (kakavia)89
Görög padlizsánkrém89
Görög saláta90
Görög sült padlizsán (muszaka)90
Lerápetrai (Kréta) nyárson sült bárányhús (souvlaki)90
Larisszai avgolemono90
Ördög polipja (htápodi tu diavólu)90
Rodoszi olajos sütemény (gliko tapsiou me ladi)91
Töltött szőlőlevelek (dolmadakia jalantzi)91
Tolo-i diós csirkesaláta91
Voloszi marhahúsos makaróni (pastitsu)92
El, szigetelve92
Hollandia95
Vörös-fehér-kék levesestál95
Amszterdami sajtsaláta96
Hágai burgonya fodros kellel és szalonnával (stamppot boerenkool)96
Holland meggytorta96
Holland sajtos spárga96
Homoktorta97
Húsvéti kenyér (paaschbrod)97
Kókuszos hamburger97
Rotterdami sárgaborsóleves (erwtensoep)97
Sertéssült krémsajttal97
Utrechti fánkocskák98
"Sajtfejűek"98
Írország101
Kelta krumpli101
Corcaigh-i (Cork) whiskeys sütemény102
Ír colcannon102
Ír sonka whiskeymártásban (gammon in whiskeysauce)103
Luimneach-i (Limerick) ürügulyás (Irish stew)103
Zöldséges zab103
Rakott bárány104
Az élet vize104
Lengyelország109
Dupla íz109
Céklaleves (barszcz)109
Bigos régi lengyel módon110
Gdanski alma bortésztában110
Hideg paradicsomleves (chlodnik pomidorowy)110
Kovászos krumplileves (zalewajka)110
Burgonyás heringsaláta111
Krakkói barackhabos-mandulás torta111
Lengyel csirke (kurczeta po polsku)111
Lengyel sörleves112
Lengyel spárga112
Lublini hurka112
Poznani sertésmáj112
Sörben párolt ponty (karp duszony w piwie)113
Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel113
Sziléziai göngyölt hús burgonyagombóccal113
Wroclawi bableves113
Wroclawi vegyes haltál113
Páratlan fogások114
Lettország117
Hidegen117
Daugavpilsi sajtos paprika117
Répával töltött tésztatáskák (burkanu pardevejs)118
Rigai heringes előétel118
Sajtkrémes keksz118
Főzés - főzés nélkül118
Litvánia121
Kiadós és rusztikus121
hideg céklaleves (barsciai)121
Burgonyás fánk122
Litván burgonyafelfújt (kugelis)122
Litván burgonyás-almás felfújt122
Litván töltött burgonyakifli (cepelinai)123
Litván töltött gombócok (cepelinai)123
Palangai nyárson sült tyúk123
Vilniusi göngyölt hús123
Barna kendervaj, köményes feketekenyér124
Luxemburg125
Ki fél a marhasülttől?125
Luxembugerli (világos és sötét)125
Gombás-húsos palacsinta126
Luxemburgi rák (Kriibsen)126
Luxemburgi sajtos sütemény (Keiskuch)126
Nyúlragu (Huesenziwi)127
Őzcomb (Reihänmmchen)127
Túródesszert szilvával127
Zöldbableves (Bou'neschlupp)127
Nagyhercegség - nagy zabálás127
Magyarország129
Idézve129
Alföldi gulyás131
Alföldi töltött káposzta131
Soproni babgulyás füstölt csülökkel131
Bajai halászlé 1.132
Bajai halászlé 2.132
Bajai halászlé 3.132
Bajai kenyér133
Bajai pacal133
Baracskai halászlé Sobri Jóska módra133
Baracskai hallé133
Baracskai halpaprikás133
Baracskai sült csuka133
Békéscsabai krokett134
Birkapörkölt Kalocsa környékéről134
Budai májgaluskaleves134
Budapest bélszín135
Budapest krémes135
Csornai vert perec135
Debreceni aprópecsenye135
Debreceni kolbász 1.135
Debreceni kolbász 2.136
Debreceni krémes136
Debreceni pulykamell sajttal töltve136
Debreceni sertésborda136
Debreceni töltött káposzta136
Dorozsmai ponty137
Dunaújvárosi halászlé szabad tűzön137
Dunaújvárosi ürüborda sütve, fokhagymás vajjal137
Egri erőleves137
Egri éti csiga138
Egri húsgombócleves138
Egri répatorta138
Fonyódi kapros túrós rezgőke138
Gyomai korhely busaleves138
Győri sós-sajtos perec138
Gyulai kolbásszal töltött hús139
Hajdúböszörményi orjaleves139
Hajdúnánási sertésborda139
Hajdúszoboszlói pecsenye139
Herendi báránygerinc139
Hernádi csontleves140
Hevesi túróspite140
Hódmezővásárhelyi sajtos perec140
Izsáki tyúkhúsleves140
Kalocsai sertésborda140
Kazincbarcikai petrezselymes palacsinta141
Kecskeméti diótorta141
Kiskunhalasi savanyú máj141
Kisvárdai nyúl háziasan141
Kondorosi vajas perec142
Kunhegyesi juhhúsos kása142
Libamáj zsírjában142
Mátrai sertésmáj142
Mohácsi szárma142
Molnárkalács (palóc)143
Nagykanizsai kaszáslé143
Őriszentpéteri gombás flekken143
Paksi tejfölös harcsa143
Pulykamell Debrecen környékéről144
Soproni oldalas144
Soproni sertésborda144
Soproni tallér144
Szegedi halpaprikás144
Szegedi meggyes lepény145
Szegedi tejfölös sült csuka145
Szeghalmi betyárleves145
Szentesi gombócleves145
Tihanyi vaddisznóragu145
Tokaji sertésborda146
Tokaji tejszínes szőlőleves camembert sajttal146
Tolnai halászlé bográcsban146
Vasvári krémes tekercs146
Vasi malacsült147
Vegyes pörkölt147
Vecsési töltött káposzta147
Zalaegerszegi babos káposzta csülökkel147
Zalai burgonyapalacsinta zöldséggel és csirkemájjal148
Zirc környéki vörösboros vaddisznóragu vargányával148
Kanalazható világörökség148
Málta151
Fenekelés151
Fenek153
Húsvéti sütemény (figolla)153
Máltai grillezett hal (pixxispad mixvi)153
Máltai kenyér (hobz)153
Rabati fűszeres puding154
Spagetti polipszósszal (spagetti biz-zalza tal-qarnit)154
Sült káposzta sonkával (kabocca moqlija bil-bacon)154
Sült makaróni (timpana)154
Sült marhatekercs (bragioli l-forn)154
Töltött padlizsán155
Vallettai halleves155
Aljottától zeppoliig155
Németország159
Boldog világ késsel és villával159
Augsburgi ananászos torta puffasztott búzából161
Baden-badeni őzgerinc161
Bajor töltött táska (bayrische gefüllte Tasche)161
Berlini farsangi fánk (Faschingskrapfen)162
Berlini fánk borsodóval162
Berlini mazsolás hústekercs162
Berlini sertéscsülök borsópürével163
Berlini spárgakrémleves zsemlekockával163
Brandenburgi káposztástekercs (Brandenburger Kohlrouladen)163
Drezdai levesesfazék (Dresdner Suppentopf)163
Drezdai gyümölcskenyér (Stollen)164
Frankfurti leves164
Hamburgi savanyú leves 1.164
Hamburgi savanyú leves 2.164
Hannoveri marhatekercs (Hannoversche Rinderroulade)165
Helgolandi sárgabarackleves (Helgoländer Aprikosensuppe)165
Lübecki egytál (Lübecker National)165
Lüneburgi burgonyagulyás165
Lipcsei stollen166
Magdeburgi sajtleves tojással166
Müncheni burgonyakrémleves166
Müncheni sörös virsli166
Nürnbergi jércegombócos leves166
Saarbrückeni húsos torta167
Bajorosan167
Olaszország169
Pastaparádé169
Bazsalikomos fasírtgombócok (polpotte al basilico)173
Bárány bazsalikomos paradicsommártásban (pappardelle all abbachio)173
Bolognai lasagne174
Bolognai sajtleves174
Bolognai spagetti (spaghetti bolognese)174
Cassata (szicíliai édesség)175
Firenzei csavart175
Firenzei makaróni175
Firenzei pacal (trippa alla fiorentina)175
Gaetai töltött pizza176
Genovai zöldségleves (minnestrone alla genovese)176
Genovai sárgadinnyeleves176
Lasagne egyszerűen, de bőségesen176
Mandulás puszedli (amaretti)177
Margherita pizza177
Milánói karfiol177
Milánói körte178
Milánói pacalleves178
Milánói rizstál178
Nápolyi struffoli178
Nápolyi orsótészta mozzarellával (fusilli alla napoletana)179
Olasz juhsajtsaláta179
Olasz zöldségleves (minestrone)179
Padovai zöldbab180
Palermói húsgombócok sütőben (polpette al forno)180
Palermói saláta180
Palermói sült hal180
Pármai borsos-uborkás szendvics180
Pármai rakottas181
Ravennai rántotta181
Római borjúszelet (saltimbocca alla romana)181
Római módra töltött articsóka (carciofi alla romana)181
Római saláta182
Siracusai spenót182
Szalámis-gombás pizza182
Szardíniai ravioli spenóttal és ricotta-töltelékkel, paradicsomszósszal (ravioli Sarde)182
Szicíliai borsodó183
Szicíliai egytálétel183
Tavaszi spegetti (pasta primavera)183
Velencei borjúmáj (fegato alla veneziana)183
Velencei burgonyagombóc183
Velencei hús184
Velencei ragu184
Velencei zöldbab184
Trentinói trakta184
Portugália187
Szárított tőkehal százféle módon187
Bragancai csirke188
Coimbrai rizs188
Lamego-i disznóhús kertészné módra189
Lisszaboni rostélyos189
portugál citromos csirke189
Portugál gesztenyeleves189
Portugál puding190
Portugál rizs190
Tőkehal (bacalhau)190
Sertésragu kagylóval (carne de porco a alentejana)190
Szegény ember levese (sopa a alentejana)191
Madeirán madeirát191
Románia195
Egyszerűen195
Aradi barackos lepény196
Aradi briós196
Brassói aprópecsenye196
Brassói káposzta196
Brassói pulykamell196
Bukaresti egytálétel197
Csíkszeredai nyúltokány197
Ditrói sertésrolád sonkás rizzsel töltve197
Erdélyi gombaragu (tocana de ciuperta)197
Erdélyi meggyleves (supa de cirease)197
Kolozsvári rakott káposzta197
Kolozsvári töltött káposzta198
Kovásznai saláta198
Nagykárolyi sütőtök-puding198
Nagyszebeni húsos palacsinta199
Pacalleves (ciorba de burta)199
Pirospaprika-befőtt ("Gogosari Elena")199
Román csirkeleves grízgaluskával (supa de pui cu galuste)199
Román nyers saláta (salata de cruditati)199
Rostélyon sült húskolbászkák (mitite)199
Székelyudvarhelyi bárányborda200
Temesvári gombócleves200
Temesvári sertésborda200
Puliszka200
Spanyolország203
Grandiózus203
Barcelonai borda204
Baszk csirke204
Benidormi arrós a banda204
Córdobai mandulaleves204
Granadai gaspacho205
Madridi fokhagymaleves (sopa de ajo ala madrileno)205
Madridi omlett205
Paradicsomleves206
Sevillai csirke206
Sevillai narancshab (sabor a Sevilla)206
Spanyol fokhagymaleves (sopa de ajo)206
Spanyol gyümölcskenyér (cocas)207
Toledói marcipános vaníliatorta207
Valenciai bab207
Valenciai paella207
Pireneusi ízek208
Svédország211
Egészségesen, természetesen211
Göteborgi rizottó211
Karácsonyi sonka (julskinka)212
Lundi húsgombócok (köttbullar)212
Stockholmi almatorta212
Stockholmi gombakrém212
Svéd pácolt hering (inlagd sill)212
Svéd lencseleves213
Svéd rozskenyér213
Szalonnás burgonyagombóc (kroppkakor)213
Uppsalai bélszín213
Ystadi heringfalatkák214
Jansson megkísértése glöggel214
Szlovákia217
Fel, vidékre!217
Besztercei (Banská Bystrica) töltött liba217
Érsekújvári (Nové Zámky) krémes217
Kassai szelet218
Losonci (Lucenec) ganca218
Marhapörkölt fehérkáposztával (zelny gulás)218
Pozsonyi rakott tészta218
Szlovák habos sütemény219
Sztrapacska219
Terebesi (Trebisov) krémes219
Zólyomi (Zvolen) sertésborda219
Zsolnai (Zilina) galuskaleves219
Sztrapacska219
Szlovénia221
Szomszédolás221
Gibanica222
Celjei gombaleves (corba od pecurki sa krompirom)222
Jota222
Ljubljanai pórétorta223
Padlizsánfánk (ocvrti jajcevci)223
Szilvás sült hús223
Szlovén kolbászleves223
Levegőn szárítva224
Törökország225
Asszonykölköd, szultán kedvence225
Ankarai zöldséges rakott padlizsán226
Citromos-joghurtos sütemény226
Dogubayaziti babsaláta (piyaz)226
Húsgombóc zöldséggel227
Isztambuli pacalleves (iskembe corbasi)227
Izmíri bárány227
Konyai burgonyasaláta227
Kütahyai csirke diómártással (cerkes tavugu)227
Rodostói (Tekirdag) köfte (más néven török fasírt, haciköylü köftesi)228
Silvasi csirkesaláta228
Sült padlizsán joghurttal (patlican kizartmasi yogurtlu)228
"Szépasszony ajkai" (dilber dudagi)228
Szmirnai (Izmir) kuluri228
Török csirkesaláta229
Török fokhagymaleves (sarmisak corbasi)229
Török padlizsánkrém olívával (zeytinli patlican ezmesi)229
Uborkás joghurt (cacik)229
Amitől az imám is elájult230
Proszit231
Proszit, Európa!231
Európia232

Juhani Nagy János

Juhani Nagy János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Juhani Nagy János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Európa eszik Európa eszik Európa eszik

Szép állapotú példány.

Állapot:
4.880 ,-Ft
24 pont kapható
Kosárba