| Kezdetben vala a gyűjtögetés | 5 |
| A történelem előtti kor vázlatos rajza | 7 |
| A tűz meghódítása | 8 |
| Az osztrigától a levesig | 10 |
| Az igazság felbukkan a tóból | 14 |
| A kenyér meg a sör, majd a bor | 16 |
| A mi világunk bölcsőjénél | 18 |
| A bőséget árasztó folyó | 19 |
| A sírok gabonája | 23 |
| A földművelés szükséges rossz | 26 |
| A kovásztalan kenyér és a manna | 28 |
| Az élet kenyere | 29 |
| Görögország, a pásztoroktól a hetérákig | 31 |
| A szép hajú Démétér | 32 |
| A görög mezőgazdaság | 33 |
| Vendéglátás a földbirtokosnál | 38 |
| Vásárlás az Agorán | 42 |
| Spárta és a fekete lötty | 47 |
| A díszvacsorák | 48 |
| A vendégek és az elmaradhatatlan társak | 51 |
| Ünnepség Nagy Sándor Görögországában | 54 |
| Rómában minden kapható | 58 |
| Kezdetben a mértékletesség... | 61 |
| Róma - a világ gyomra | 64 |
| Az a sok túl nehéz bor | 67 |
| A hal imádata | 68 |
| A tömegnek marad a jó öreg kása | 70 |
| Mégis akad néhány ínyenc | 71 |
| Fekve enni társadalmi rang jele | 73 |
| A parvenü konyhája | 74 |
| A nevetséges lakomák jelentősége | 78 |
| Íme, egy római orgia | 80 |
| A gallok | 82 |
| Vadászok, halászok, derék erdőlakók... | 84 |
| ...és jó földművesek | 86 |
| A szőlő meghódítja Galliát | 90 |
| Egy jól sikerült gyarmatosítás | 91 |
| A barbár betörések | 95 |
| A földművelés szentségtörés | 96 |
| A barbárok letelepedése | 97 |
| A kereszt és az eke | 98 |
| Egy birodalom romjain | 101 |
| Különös nyom - egy sütemény | 103 |
| Nagy Károly, a földesúr | 105 |
| A normannok - százötven évi fosztogatás | 107 |
| Az emberevő óriás és a Hüvelyk Matyi | 108 |
| Fácán-fogadalom | 110 |
| Egy hieratikus lakoma | 112 |
| A felejthetetlen pompa | 114 |
| Egy vidéki földesúrnál | 118 |
| Lovagok az asztalnál | 120 |
| És közben tönkremennek... | 124 |
| Az ősi konyhaművészet | 125 |
| A főszakács birodalma | 134 |
| Egy lakoma magyarázata | 138 |
| A párizsi házigazda | 140 |
| Nemzetközi konyha | 143 |
| Együgyű Jakab és testvérei | 146 |
| A paraszt nehéz helyzete | 148 |
| A könnyű, világos vörös bor korszaka | 151 |
| Munka és napok | 153 |
| A tartományi különlegességek eredete | 155 |
| Hering őfelsége | 158 |
| Több évszázados uralom | 159 |
| A tőkehaltól a delfinig | 162 |
| Európa édesvizei | 163 |
| Párizs címere | 164 |
| A nyüzsgő Párizs | 166 |
| Úttörő polgárok | 168 |
| Nagy kikötő, kis utcák | 170 |
| Párizs piacra megy... | 173 |
| A mészárosok hatalma | 175 |
| A halpiacon | 177 |
| A pecsenyesütők aranykora | 179 |
| A pékek felesküsznek | 181 |
| Kevés víz, sok bor | 183 |
| Három párizsi dáma | 185 |
| A háború réme tovább kísért | 188 |
| Az olasz csábítás | 190 |
| Fajansz és villa | 195 |
| A francia konyhaművészet | 197 |
| A földművelés | 199 |
| Az arany tönkreteszi Spanyolországot | 200 |
| Észak | 202 |
| Az angol gabona | 203 |
| Boldog, aki földjét művelheti | 205 |
| Amerika színre lép | 212 |
| Lassú invázió | 214 |
| Keletről vagy Nyugatról? | 217 |
| Amerika vesz és elad | 219 |
| A burgonya meghódítja Európát | 222 |
| Kartoufli, Kartoffel, Batata, Potatoe | 223 |
| Érthetetlen idegenkedés | 226 |
| Parmentier - az önfejűség hőse | 227 |
| A Napkirály | 232 |
| A királyi húsétel | 235 |
| "Igyunk a királyért!" | 238 |
| Az "egyszerű étekzés" folytatása | 239 |
| Egy minta veteményeskert | 241 |
| A királyi gyümölcsöskert | 244 |
| Az étkezések ideje | 246 |
| Ünnepség Versailles-ban | 248 |
| Az ambiguk és Marly | 251 |
| Kard a mellben | 253 |
| Az előszók háborúja | 256 |
| Merész előléptetés | 258 |
| Cukrok, mártások, esszenciák | 262 |
| Európa konyhájának mérlege | 264 |
| A nagy erőlevesek kora | 266 |
| Főúri partik, gazdag polgári ebédek és a Bastille | 268 |
| Majonéz és libamáj | 270 |
| Történelmi fordulat | 270 |
| A párizsi kávéházak | 272 |
| Az "isteni vendéglők" | 276 |
| A tea pályafutása | 277 |
| Mexikóból Versailles-ba | 278 |
| Procope - a lángelme (avagy a kávé karrierje) | 279 |
| A forradalom a kávéházban kezdődik | 284 |
| Árnyak és fények Európa felett | 287 |
| Földművesek és kézművesek | 287 |
| Hering őfelsége még mindig uralkodik | 292 |
| Haladás és maradás | 295 |
| Peregnek a dobok | 297 |
| A forradalmak fekete kenyere | 298 |
| Egy túlságosan rövid közjáték | 299 |
| A dzsungel törvénye | 300 |
| Thermidor homár nélkül | 303 |
| Az egyenlőtlenség diadala | 303 |
| Végre eljött Caréme | 305 |
| Napóleon asztalánál | 305 |
| Hivalkodás és szakértelem | 307 |
| Mindennek ellenére - fejlődik a mezőgazdaság | 309 |
| A cukor nagy karrierje | 310 |
| Derűre ború, borúra derű | 314 |
| Egymillió halott Írországban | 318 |
| Franciaország - a nagy ebédek hazája | 318 |
| A kifőzéstől a csapszékik | 327 |
| Találmányok és pusztítások | 330 |
| Egy hatalmas iparág születése | 331 |
| Halál utáni győzelem Chicagóban | 332 |
| Új hullám az élelmezésben | 333 |
| A konzerv Verdunje | 335 |
| Éhség! | 337 |
| Békés invázió | 337 |
| Az élemiszerjegyek és a halottak | 338 |
| Egy francia művészeti ág | 339 |
| A jövő mégsem oly sötét | 341 |
| Az élet ősanyaga | 342 |
| A nélkülözhetetlen vitaminok | 343 |
| Jód, foszfor, kalcium | 344 |
| Az ember és a talaj | 345 |
| Jövedelmező filantrópia | 246 |
| Mezőgazdasági iparosodás | 349 |
| A holnap és a tegnap veszélyei | 350 |
| Új termőföldek és a kiaknázatlan tenger | 352 |
| Élelmiszerkémia | 353 |
| A szabad választás joga | 355 |
| Bibliográfia | 356 |