1.034.791

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Adatbiztonság, adatvédelem

Önálló tanulásra

Szerző

Kiadó: SZÁMALK Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-553-353-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az informatikusok tevékenységében az információ "nyersanyag". Munka közben az ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy az információ valaminek a leképezése, mögötte áll az anyagi valóság, és nagyon... Tovább

Előszó

Az informatikusok tevékenységében az információ "nyersanyag". Munka közben az ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy az információ valaminek a leképezése, mögötte áll az anyagi valóság, és nagyon gyakran az ember. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a leendő informatikusok tisztában legyenek az információra vonatkozó törvényi előírásokkal, és azzal a szellemiséggel és elvekkel, ami ezen törvények megalkotásához vezetett. Ne fertőzze meg őket a "szakmai csőlátás", ami csak a célszerűségre koncentrál. Másrészt azzal is tisztában kell lenniük, hogy az információ mekkora értéket képvisel a mai életünkben. Az informatikai szakemberek feladata a biztonsági intézkedéseknek a megteremtése, amivel ezeket az értékeket védeni lehet.
Ahogy a könyv címe is mutatja, két nagy, egymással szorosan összefüggő témáról szól. Az adatvédelem meghatározza, hogy ki, milyen adatokkal, mit tehet. Az adatbiztonság azokat a technikai módszereket tárgyalja, amelyek segítségével az adatvédelemben megfogalmazott alapelvek teljesíthetők, tehát azt, hogy hogyan kell ezeket az adatokat kezelni.
Az adatvédelemmel elsősorban jogászok foglalkoznak. A témában számos nemzetközi ajánlás, egyezmény készült, amelyek alapján különböző időpontokban a legtöbb országban megszülettek a saját nemzeti jogszabályok is. A technika fejlődése azonban mindig újabb megoldandó kérdéseket vet fel, amire a jogalkotóknak válaszolni kell. Ilyen aktuális téma az Internet, aminek szabályozása a nemzetközi szervezeteket és a nemzeti törvényhozásokat egyaránt foglalkoztatja. A könyvben ezeket a kérdéseket is érintjük.
Az adatbiztonság műszaki, szervezési kérdés, napjaink egyik legizgalmasabb témája. A megfelelő biztonság megteremtésén akár emberéletek is múlhatnak (pl. egy repülésirányító rendszer meghibásodásánál), de egy számítógépes rendszer összeomlása napok alatt tönkretehet egy olyan vállalkozást, amelynek fő munkaeszköze az információ (pl. bankok, biztosítók, csomagküldő áruházak, stb.). De kisebb rendszerhibák is okozhatnak nagy bosszúságot, mint pl. a bankkártyánkkal hosszabb ideig nem tudunk a pénzünkhöz. Az adatbiztonság mostanára már a bűnügyi híradások kedvelt témájává vált, lassan köznapi fogalmakká válnak az olyan szakkifejezések, mint a hackerek, a crackerek, Cypherpunk.
A könyvben röviden áttekintjük az adatbiztonság fejlődésének állomásait. Megnézzük, milyen területek befolyásolják az adatbiztonságot, honnan várható a legnagyobb fenyegetés, milyen intézkedésekkel tudjuk ezeket a támadásokat kivédeni. Néhány adatbiztonsági módszert részletesen megtárgyalunk.
A számítógépeken tárolt és feldolgozott adatoktól való függőség komoly veszélyeket hordoz magában. Foglalkozunk azzal, hogy milyen tényezők befolyásolják ezek biztonságát, honnan várható a legnagyobb fenyegetés, milyen intézkedésekkel tudjuk ezeket a támadásokat kivédeni. Átnézzük a biztonságos informatikai rendszer minősítésének folyamatát és feltételeit, nemzetközi szabványok és ajánlások alapján. Néhány adatbiztonsági módszert részletesen is megtárgyalunk. Foglalkozunk a programozott kártevőkkel a vírusokkal. Áttekintjük a titkosítás egyre népszerűbb tudományát a kriptográfiát. Megnézzük, hogy a számítógép hálózatok védelmére milyen eszközeink vannak. Mivel jelenleg ez a téma rendkívül népszerű, ezért naponta jelennek meg újabb adatbiztonsági módszerek és eszközök. Könyvünkkel a témában való eligazodást szeretnénk megkönnyíteni. A tananyag elsajátítását és a vizsgára való felkészülést a fejezetek végén ellenőrző kérdések segítik. Vissza

Tartalom

Előszó3
Történeti fejlődés6
Kezdeti lépések
Az ipari gyártás megindulása7
Számítóközpontok kora8
A PC és az Internet korszaka9
Az adatvédelem nemzetközi szabályozása10
Európai ajánlások és egyezmények11
Az Internet és az adatvédelem14
Az adatvédelem hazai szabályozása19
Előzmények19
Az 1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról22
Más törvények adatvédelmi vonatkozásai38
Államtitok, szolgálati titok, levéltár38
Üzlet és banktitok39
Név- és lakcímadatok kezelése kutatási és üzletszerzési céllal42
Büntető Törvénykönyv43
Az adatvédelmet érintő hazai jogszabályok44
Az adatbiztonság47
Nemzetközi és hazai ajánlások48
Az adatbiztonság alapfogalmai50
A TCSEC és az ITSEC52
Common Criteria (CC)62
ISO OSI 7498-2 (X.800)66
Az Informatikai Tárcaközi Bizottság ajánlásai69
Az informatikai biztonsági rendszer tervezése80
Az informatikai biztonság helye80
A tervezés szakaszai81
A védelmi igények feltárása84
Fenyegetettség elemzés85
Kockázatelemzés93
Kockázat-menedzselés97
Befejező szakasz105
Programozott kártevők108
Vírusok108
Vírusgenerátorok110
Trójai programok110
Programférgek112
Logikai bombák113
Hátsóajtók, kiskapuk és csapdák114
Baktériumok és nyulak115
Hogyan keletkeznek a számítógépvírusok?115
Vírusmegelőzés a gyakorlatban120
Védelmi rendszerek122
Hálózatok védelme127
Kriptográfia127
A tűzfal148
Jelszavak149
Kerberos153
Hogyan tartsunk lépést a biztonsági rendszerek fejlődésével?155
Tárgymutató
Irodalomjegyzék

F. Ható Katalin

F. Ható Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: F. Ható Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Adatbiztonság, adatvédelem
Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv