1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Isten fizesse meg!

Vallomások pénzről, gazdagságról, felelősségről

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Keresztények vagyunk, de nem hülyék!" - ezzel a „küldetésnyilatkozattal" fogalmazza meg kötetünk egyik szereplője, hogy miként igazodik el az üzleti világban. Több másik beszélgetőtársunkhoz... Tovább

Előszó

„Keresztények vagyunk, de nem hülyék!" - ezzel a „küldetésnyilatkozattal" fogalmazza meg kötetünk egyik szereplője, hogy miként igazodik el az üzleti világban. Több másik beszélgetőtársunkhoz hasonlóan ugyanis hangsúlyozza: attól még, hogy Istent ismerő emberként hivatásszerűen és etikusan foglalkozik az anyagi dolgokkal, nem ejtették a feje lágyára.
De vajon nem merő ábránd-e, hogy a hívő lélek tiszta kézzel tud megmaradni a pénz közelében? Nem kerül-e indokolatlan hátrányba az egyenes úton járó keresztény üzletember, ha összes versenytársa ügyeskedik, kiskapukat keres - hogy a nettó korrupcióról ne is beszéljünk? Szabad-e például adót csalni? Érvényesíthetőek-e a hétköznapi erkölcs szabályai a kockázati tőke-piacon? El szabad-e fogadni 26 millió forint végkielégítést egy állami cégtől, és miért ne viselhetne anyagi felelősséget a bankár, ha rossz döntésével milliárdos veszteséget okoz a cégének?
A következő lapokon sorakozó interjúinkban ilyen kérdésekről faggattuk beszélgetőtársainkat. Kötetünk egyenes folytatása öt éve elkezdett sorozatunknak, melyben közéleti személyiségeket és hétköznapi hősöket mutatunk be. Mit ad Isten? címmel a hit mibenlétéről olvashattunk vallomásokat, majd a Kit ad Isten?-ben a párkapcsolatról elmélkedtünk. Utána istenadta tehetségeket bírtunk szóra, legutóbb pedig az Isten háta mögé utaztunk, hogy teremtő embereket fedezzünk fel. Most az üzleti és pénzügyi világ nagyágyúi mellett megszólaltatjuk a mindennapok azon kiválóságait, akiknek mondandójuk van gazdagságról, szegénységről; arról, hogyan kell felelősen sáfárkodni a vagyonnal, vagy éppen sikkesen megélni a nincstelenséget. A palesztin szívsebész elmondja, miért nem fogad el hálapénzt, a húszgyermekes parasztgazda pedig elmeséli, miért nem huncutság önálló lakáshoz juttatni két focicsapatnyi gyereket. A Bankszövetség főtitkára arról vall, hogy tényleg a protestáns etikából következik-e a kapitalizmus szelleme, katolikus társait viszont azzal szembesítettük, hogy az egyház társadalmi tanítása összeegyeztethető-e a mai világ játékszabályaival. Kínálatunkban szerepel továbbá borász és keserűital-gyáros, boldogtalan üzletemberből lett boldog biogazda, nagykövet, közgazdász, jezsuita és ferences szerzetes.
A beszélgetések végén mindannyiuknak feltettük ugyanazt a kérdést: látnak-e ellentmondást saját életük, illetve a tevéről és a tű fokáról szóló szentírási példabeszéd között. Tizenhét ember, tizenhét izgalmas válasz arról, hogy a gazdagnak lehetetlen-e bejutni a mennyek országába - evilági tanulságokkal hívőknek, nem hívőknek egyaránt. Vissza

Tartalom

Jézuskából nem csinálunk reklámfigurát"
Hernádi Zsolt: 10
„Keresztények vagyunk, de nem hülyék!"
Schumiczky András: 34
„Se ceruza, se papír, csak egy Biblia"
Csák János: 34
„Szegényen is tűsarkúban, sikkesen"
F. Nagy Angéla: 46
„Az odacsúsztatott boríték pedig rettenetes"
Alotti Nasri: 60
„Csak két ilyen ember tudta ezt megcsinálni"
Lukács Ernő - Csath Julianna: 74
„Nem nyomtuk le egymást - mégis mindenki jól járt"
Nobilis Kristóf: 24
„Nem szponzorok: mecénások" 98
Nádasdy Borbála:
„A matt fekete Bentley nem az én világom"
Zwack Sándor: 110
"Jé, az ott a parkolóban az örökségünk!"
Mészáros Dávid: 122
„Szükség van keresztyén bankárokra"
Kovács Levente: 134
„Az egyház nem marxista"
Szalai Ákos: 146
„Ahogy jöttek a gyerekek, úgy lett egyre jobb állásom"
Lakatos Zsolt: 158
„Ettől gazdagabbak még lehetünk, de boldogabbak már nem"
Bott Judit: 170
"Jézus építési vállalkozó volt"
Kiss Ulrich: 184
„A boldogság nem állapot, hanem képesség"
Jánosi Tamás - Lívia: 196
„A pénz az ördög ganaja"
Böjte Csaba: 210
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv