1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejtermékből télen-nyáron

175 recept

Szerző
Grafikus

Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím: Mini Magyar Konyha
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól reánk maradt tejgazdasági... Tovább

Előszó

A régi római és alexandriai költők a tejet az "istenek italának" nevezték. Valóban, a tej az emberiség legősibb tápláléka, ezt bizonyítják a nomád életet élő pásztoroktól reánk maradt tejgazdasági eszközök. A tejkultusz nyomára bukkantak a babilóniai ásatások során: egy kiásott épületmaradvány falán levő dombormű tehenet fejő férfiakat és nőket ábrázol. Az ókori irodalomban is olvashatunk a tejfelhasználásról: Homeros például az Odysseiában leírja, miként készítettek édes tejből oltóanyaggal sajtot, savóját fonott kosarakban csurgatva le.
A krónikások feljegyezték, hogy a X-XIII. században Németországban luxusnak számított a vajkészítés, mivel a sajtot teljes tejből kellett készíteni. Tilalmi törvény védte a tej minőségét, és csak ún. "Butternbrief", azaz vajmenlevél birtokában volt szabad vajat köpülni. Még a múlt században is nagy volt a keletje a tőgyből árult tejnek, amikor a piacokon a vevő előtt fejték a tehenekből, kecskékből a tejet, úgy árulták.
Őseink tehát felismerték a tej hasznosságát, amit a XX. század kutatói tudományosan is kimutattak: a szervezet számára oly fontos A-, B1-, B2-, D-, E- stb. vitaminokat, emellett ásványi sókat, aminosavakat, állati fehérjéket tartalmaz. Érdemes nemcsak reggelire, vacsorára tejet, tejeskávét, kakaót inni, de a főzés során is mind több tejet, tejterméket felhasználni. Nemcsak ételeink értékét, de ízét, zamatát is javítja, legyen az leves, pecsenye, sütemény vagy desszert.
Csak ízelítőül, hogy mi mindent tartalmaznak a tej meg a tejtermékek, íme egy rövid betekintés a tápanyagok összetételébe. Az adatok 100 grammnyi mennyiségre vonatkoznak. Vissza

Tartalom

Előszó3
Tejváltozatok6
Joghurtból - kefírből - tejfölből készül14
Főzzünk vajjal23
Túró sósan - édesen32
Sajtból sokfélét52
Desszertek tejszínes fagylaltporból74
Tárgymutató81

F. Nagy Angéla

F. Nagy Angéla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: F. Nagy Angéla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv