Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fajtakísérletezés - fajtaminősítés 1973

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1973-as esztendő intézetünk történetében igen jelentős volt.
Az intézeti kollektíva jó munkájának eredményeképpen „Kiváló Intézet" címet kaptunk. Ezt a kitüntetést nemcsak a jó kísérleti és... Tovább

Előszó

Az 1973-as esztendő intézetünk történetében igen jelentős volt.
Az intézeti kollektíva jó munkájának eredményeképpen „Kiváló Intézet" címet kaptunk. Ezt a kitüntetést nemcsak a jó kísérleti és gazdasági eredményeknek tulajdoníthatjuk, hanem annak is, hogy kollektívánk felismerte azokat az új követelményeket, amelyeket a mezőgazdaság igen gyors fejlődése állított elénk, és igyekszik azokat kielégíteni. A fejlődés megköveteli egyrészt a fajtaváltás gyorsítását, másrészt a korszerű technológiába beleilleszthető fajtákat. A fajta iránti követelmények rendkívül gyorsan változnak és differenciálódnak. A fogyasztói igény állandó fejlődése és a termésbiztonság is megköveteli a fajtaszortiment szélesítését és változatosságát. Ennek a kielégítése módszertani, kísérleti és vizsgálati munkánk állandó fejlesztését teszi szükségessé. A hazai fajták sokoldalú és lehetőség szerint minél gyorsabb kipróbálása mellett szükséges, hogy a fajtaszortiment hiányainak pótlása céljából a világon fellelhető legértékesebb és Magyarországon sikerrel termelhető fajtákat a megfelelő ellenőrző vizsgálatok után a termesztés rendelkezésére bocsássuk.
A feladatok sokoldalúak és gyakran bonyolultak. Kollektívánk 1973-ban igyekezett ezeknek a feladatoknak maximálisan megfelelni. Nem lennénk igazságosak, ha ezen a helyen is nem említenénk meg, hogy eredményes munkánkat igen nagymértékben elősegítette a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium megértése és sokoldalú támogatása. Vissza

Tartalom

Dr. Kapás Sándor: Az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet 1973. évi munkája 5
Lauschmann Lászlóné: Az 1972/73. gazdasági év időjárásának általános jellemzése (adatai) 81
Wellisch Péter: Növényfajtákkal végzett országos kísérletek elektronikus adatfeldolgozásának rendszere 121
Dr. Szabó Miklós: Őszi búzafajták sütőipari tulajdonságainak összevont minőségi értékszáma (modell) 143
Dr. Horváth Emőke: A PP 149 szisztemikus gombaölő szer hatása tavaszi árpafajták lisztharmat-fertőzöttségének, termésmennyiségének, morfológiájának és leveleik szöveti szerkezetének alakulására 153
Váczi Dániel: A hibridkukoricák termőképessége kihasználásának egyes kérdései és lehetőségei, 1974. 181
Dr. Békési Pál - Dr. Horváth Emőke: Kukoricahibridek helmintosporiumos levélfoltosság
(Helminthosporium turcicum pass.) iránti fogékonyságának vizsgálata provokációs kísérletben 195
Dr. É. Kiss Imre: A nagyüzemi rizsfajtakísérletek 10 éves eredménye 1964-1973. 203
Dr. Förster Herbert: Újabban minősített hazai nemesítésű burgonyafajták termőképességének K vizsgálata 219
Biss Teréz: Kisparcellás cukorrépa-fajtakísérletek eredménye, 1971-1973. 237
Bakos Zsuzsanna: Szója. (Glycine sója L.) Sieb. et Zucc 279
Tuza Sándor - Győri Lajosné: Konzervparadicsom-fajtaválasztékunk értékelése néhány fontosabb tulajdonság alapján 299
Dr. Gábriel Andrásné: A palántanevelés idejének hatása a karfioltermés hozamára 315
Becker Vilmos: Korai érésű görögdinnyefajták értékelése 321
Dr. Tomcsányi Pál - Dr. Bödecs Lászlóné: Jonathán klónok fajtakísérleti vizsgálata 331
Faluba Zoltán - Fazekas István: Meggyfajták és -fajtajelöltek értékelése befőttbírálatok
alapján 353
Dr. Mőcsényi Mihályné - Dr. Tomcsányi Pál: A dísznövény-fajtaminősítés helyzete és módszertani kérdései 369
A juh hízási teljesítményvizsgálatából kapott eredmények felhasználásának
lehetősége a fajták értékelésében 395
Neducza Flóriánné: Sertéshízékonyság-vizsgálati eredmények matematikai-statisztikai értékeléséből nyert előzetes adatok 417
Perlaki Zsuzsanna: Broilerpopulációk gazdasági értékét vizsgáló módszerek összehasonlítása a fajtaminősítés szemszögéből 437
Bajor Károly: Az intézet gazdálkodási tevékenysége mint a jó kísérleti munka alapfeltétele 467
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem