kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Varrott papírkötés |
| Oldalszám: | 128 oldal |
| Sorozatcím: | Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Méhészet (Faluba Zoltán) | |
| Bevezetés | 3 |
| A méhészet jelentősége | 3 |
| A méhek szerepe a megporzásban | 3 |
| A méz és viasz | 4 |
| Méhészetünk helyzete | 5 |
| Nagyüzemi méhészet berendezése | 5 |
| A méhészet helye a mezőgazdasági nagyüzemben | 5 |
| A méhészet elhelyezése | 6 |
| Méhlegelő | 7 |
| A méhészethez szükséges eszközök és felszerelés | 9 |
| Munkaerőszükséglet | 11 |
| A méhlakás és méhcsalád | 11 |
| A kaptár | 11 |
| A keret | 12 |
| A lép és műlép | 13 |
| A méhek teste | 13 |
| A méhcsalád élete a kaptárban | 14 |
| A fészek | 14 |
| A méztér | 15 |
| A méhcsalád egyedei | 15 |
| A méhek fejlődése | 16 |
| A fejlődés időszaka | 17 |
| Tisztuló kirepülés és a méhes tavaszi átvizsgálása | 17 |
| Tisztuló kirepülés | 17 |
| Első tavaszi átvizsgálás | 18 |
| Takarás | 19 |
| Méhészeti napló | 19 |
| Törzslap és jegyzőkönyv | 19 |
| Hogyan gyűjtenek a méhek? | 21 |
| Serkentőetetés, fészekbővítés | 22 |
| Viasztermelés | 23 |
| Áttelepítés | 24 |
| Mézkamra megnyitása | 24 |
| Fásítás korlátozása, egyesítés, anyanevelés | 25 |
| A termelés időszaka | 27 |
| Főhordás, pergetés | 27 |
| Vándorlás | 29 |
| Rajzás | 30 |
| Mesterséges szaporítás | 31 |
| A főhordás utáni időszak és a méhész feladatai | 33 |
| Anyagcsere | 33 |
| Rablás megakadályozása, nyári legelő biztosítása | 35 |
| Betelelés, telelés | 35 |
| A jó telelés feltételeinek biztosítása | 35 |
| A méhész téli munkái | 36 |
| A méhek betegségei és ellenségei | 37 |
| Selyemhernyókészítés (Potza Imre) | |
| Bevezetés | 40 |
| A selyemhernyótenyésztés története | 40 |
| A hernyóselyem nélkülözhetetlen nyersanyag | 41 |
| A selyemlepke | 42 |
| A pete keltetése | 43 |
| Tenyésztőhelyiség és berendezése | 43 |
| A selyemhernyó etetése és kezelése | 44 |
| Gubózás, beváltás | 45 |
| Betegségek, kártevők | 46 |
| Eperfalombszedés | 48 |
| A selyemhernyótenyésztés jövője | 48 |
| Haltenyésztés (Woynarovich Elek) | |
| Bevezetés | 50 |
| Hazánk haltenyészete | 50 |
| A víz mint a halak élőhelye | 51 |
| A víz élővilága, vízi életközösség | 53 |
| A halak szervezete | 55 |
| A halak rendszertana | 58 |
| Halbiológiai alapfogalmak | 59 |
| Tógazdasági haltenyésztés | 62 |
| Alapismeretek | 62 |
| Tógazdaságban tenyésztett halak | 65 |
| Tógazdasági üzemfajták | 68 |
| A halastavak termelőképessége és természetes hozama | 69 |
| A halastavak népesítése | 71 |
| Halastavak hozamának fokozása | 73 |
| Halastavak trágyázása | 73 |
| A halastavak javítása | 76 |
| A ponty takarmányozása | 77 |
| Halastavak kezelése és karbantartása | 82 |
| Halhústermelés betakarítása, lehalászása | 83 |
| A tógazdasági halak tárolása és teleltetése | 86 |
| Halszállítás | 89 |
| Halszaporítási munkák a tógazdaságban | 90 |
| Halhústermelés egyéb területei | 94 |
| Halbetegségek, halellenségek | 95 |
| Nyúltenyésztés (Anghi Csaba) | |
| Bevezetés | 99 |
| A házinyúl háziasítása, származása, tenyésztéstörténete és népgazdasági jelentősége | 99 |
| Az elhelyezés | 101 |
| Tenyésztés és tenyészválasztás | 101 |
| Fajtaismeret | 104 |
| Takarmányozás | 107 |
| Egészségvédelem | 110 |
| Leprémezés és gereznakonzerválás | 110 |
| Prémesállattenyésztés (Anghi Csaba) | |
| Bevezetés | 112 |
| A tenyésztés története | 112 |
| Ragadozó prémesállatok tenyésztése | 113 |
| Ezüstróka | 113 |
| Kékróka | 114 |
| Nyérc | 115 |
| Mosómedve | 117 |
| Házimacska | 1148 |
| Rágcsáló prémesállatok tenyésztése | 120 |
| Nutria | 120 |
| Pézsmapocok | 122 |
| Patás prémesállatok | 122 |
| A karakuljuh | 122 |
| A kecske | 123 |
| Kisebb jelentőségű prémesállatok | 124 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.