1.034.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szimbiózis 1994/3.

Kulturális antropológiai híradó

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: ELTE BTK Kulturális Antropológiai Szakcsoportja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím: Szimbiózis
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIAI DIÁKFÓRUM 1990-1994
Identitás, tolerancia, másság... csak néhány azokból a fogalmakból, amelyek az elmúlt években, főként a 90-es évek elejétől, hangsúlyt kaptak a... Tovább

Előszó

KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIAI DIÁKFÓRUM 1990-1994
Identitás, tolerancia, másság... csak néhány azokból a fogalmakból, amelyek az elmúlt években, főként a 90-es évek elejétől, hangsúlyt kaptak a sajtóban, a tévében, a rádióban! Ajtókat, ablakokat kitárva, az ország mint óriási, folyamatos forgalmú pályaudvar váróterme, hatalmas tömegeket fogad be, szűr meg, ereszt át: az emberek szeme előtt válnak nemzetközivé eddig akváriumként elzárt világok, mindennaposak a különböző népek közötti kapcsolatok.
A permanens másság sűrűsödő atmoszférája a demokrácia egyik próbája, nem mindenki viseli el, nem mindenki képes alkalmazkodni hozzá: az elmúlt években is hallhattunk-olvashattunk intoleráns nézeteket - amire példa az ún. fejlett nyugati demokráciákban is akad, de úgy vélem, hazai specialitás, hogy magasan kvalifikált értelmiségiek szájából-tollából! S mindjárt hozzátehetjük: mindig akadnak egyesek, kisebb-nagyobb csoportok, amelyek csak jeladásra várnak, s mint az intolerancia kommandói, lecsapnak!
Még azok is, akik elfogadják a másságot, a magyarországi demokratikus hagyományok vékony burkában sokszor elbizonytalanodnak: meddig tűrhető az intolerancia? Valóban: megfér-e az identitástudat folyamatos hangsúlyozása pl. az etnikai toleranciával?
Amikor 1990 szeptemberében száznál több hallgató jelentkezett frissen birtokba vett szobáink egyikében, azzal a kéréssel, hogy felvennék a kulturális antropológia alapozó kurzusait, több kérdés merült fel tanszékcsoportunk maroknyi gárdájában! Először is, fogalmunk sem volt arról, hogyan oktassunk ennyi embert? Hogyan vezessük be őket az idehaza jóformán teljesen ismeretlen diszciplína alapjaiba? (1993. szeptemberében 253 diák jelentkezett szakunkon!)
Részletes adatlapot töltettünk ki a diákokkal, hogy megtudjuk milyen szakról jöttek, milyen idegen nyelveket bírnak, milyen az érdeklődési körük? Ennek alapján reméltem megtudni, miért jelentkeztek nálunk, mit várnak tőlünk, és nem utolsó sorban mi mit válhatunk tőlük?
A skála elég meglepő volt, hiszen a bölcsészkari szakokon kívül jelentkeztek más karokról, sőt más budapesti és vidéki egyetemekről is. Legnagyobb létszámban a nyelvszakok, a pszichológia, a szociológia és a történelem hallgatói jöttek. Ami az érdeklődést illeti: a világ minden tája, az emberi kultúra csaknem minden megnyilvánulása szerepelt valamilyen formában: úgy tűnt, mintha a fiatalok kurzusainkban keresnék a kulcsot a kultúra titkainak feltárásához, vagy olyan iránytűt, amely segít eltérő-különböző kultúrák között eligazodni... Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS
BOGLÁR LAJOS
Kulturális Antropológiai Diákfórum - 1990-1994 4
A TEREPRŐL JELENTIK
BÓDIS KRISZTINA
A "Duna" tévében 6
MÁTYUS LÁSZLÓ
A patriotizmus antropológiája 22
TANULMÁNYOK
BÁN CSILLA
Az etnicitás címkéi - etnonímiák Bosznia-Hercegovinában 33
BORVÖLGYI KATALIN
A szabadság fogalmáról 41
FARKAS ATTILA
Az idő formái 55
ÓDOR MÓNIKA
Folklore és identitás - széki és gyömrői lakodalom összehasonlító elemzése 71
SZEMLE
SARKADI MÓNIKA - VAJDA RÓZA
Interjú Donna Goldstein berkdey (USA) vendégünkkel 85
FEHÉR LÁSZLÓ - MILÓ MÓNIKA - NGUYEN LAN HOUNG - PRÓNAI CSABA
Miről írtak a Kulturális Antropológia hallgatói (1990-1994) 92
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv