1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Teknősök

Szárazföldi, félvízi és vízi teknősök elterjedéséről, életmódjáról, tartásáról

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Kitaibel Kiadó Bt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-85535-0-2
Megjegyzés: A könyv színes fotókat, fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Teknősöket évszázadok óta tartanak fogságban a Föld különböző pontjain. Napjainkban már a nehezen kezelhető fajok szaporítása is megoldott, ugyanakkor tömegesen hullanak el az állatkereskedésekben... Tovább

Előszó

Teknősöket évszázadok óta tartanak fogságban a Föld különböző pontjain. Napjainkban már a nehezen kezelhető fajok szaporítása is megoldott, ugyanakkor tömegesen hullanak el az állatkereskedésekben vásárolt szárazföldi- és vízi teknősök a hozzá nem értés következtében. Szerencsére az ékszerteknősök divatja érezhetően lanyhul, s egyes nyugat-európai országokban a legutóbbi időkben törvények korlátozzák vagy tiltják az árusításukat.
Ez a könyvecske a Magyarországon valaha tartott, illetve a jelenleg előforduló teknősfajokat ismerteti, különös figyelmet szentelve a világszerte érvényben lévő természetvédelmi korlátozásoknak. Célunk nem az, hogy az olvasókat teknősök vásárlására ösztönözzük, hiszen ezek tartása és táplálása egyrészt - amint az a továbbiakból kitűnik - egyáltalán nem egyszerű feladat, másrészt egyes fajok esetében kifejezetten törvényellenes. Hanem sokkal inkább az, hogy a már fogva tartott állatok életkörülményein próbáljunk meg javítani. Ha legalább néhányuk életét sikerül meghosszabbítani, hisszük, hogy munkánk nem volt eredménytelen. A könyvben nincsenek biztos receptek, de a leírtak támpontul szolgálhatnak a sikeres teknőstartáshoz.
Amikor felkértek bennünket ennek a könyvnek a megírására, a kiadó hangot adott azon óhajának, hogy lehetőség szerint minden, a kezdő és haladó teknőstartókat foglalkoztató, lényeges kérdésre próbáljunk meg választ adni. A megszabott terjedelem mellett erre azonban aligha vállalkozhattunk. Ezért, ha az olvasó több tekintetben hiányosságokat vél felfedezni, kérjük nézze el ezt nekünk.
Kovács Zsolt és Gór András a kezdetektől fogva szívügyének tekintette könyvünk megjelentetését, s e helyütt kívánjuk kifejezni hálás köszönetünket a segítségükért. Gór András fényképfelvételei ezen túlmenően jelentős mértékben emelik a kötet színvonalát. A képeken bemutatott állatok Jakab Péter, Karácsonyi Zoltán, Sátorhelyi Tamás, a Szegedi Állatkert vagy a saját tulajdonunkban vannak. Köszönet nekik, amiért voltak szívesek a rendelkezésünkre bocsátani őket. A Washingtoni Egyezménnyel kapcsolatos kérdésekben Korsós Zoltán volt a segítségünkre. Köszönjük a lektorok - Fehér Tamás és Korsós Zoltán - értékes tanácsait is. Hálásak vagyunk továbbá Ujhelyi Péternek a magyar teknősnevek helyesírásának ellenőrzéséért, valamint az elnevezésekre vonatkozó remek ötleteiért. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezető9
A teknősök titka9
Származás és törzsfejlődés10
A teknősök testfelépítése12
Táplálkozás17
Érzékszervek18
Szaporodás18
A teknősök földrajzi elterjedése20
Természetvédelem22
A teknőstartás ábécéje25
Amire a vásárlásnál ügyelni kell25
A teknősök elhelyezése28
A teknősök takarmányozása30
Egészségvédelem, gyógykezelés33
A szaporításhoz szükséges feltételek35
A teknőscsaládok határozókulcsa38
A fajok ismertetése41
Alligátorteknős-félék41
Iszapteknősfélék45
Keresztmellű-teknősfélék52
Nagyfejű-teknősfélék54
Lágyhéjú-teknősfélék56
Kétkarmú-teknősfélék63
Mocsáriteknős-félék65
Szárazföldi-teknősfélék96
Sisakteknősfélék113
Kígyónyakú-teknősfélék115
A teknősfajok jegyzéke125
Irodalomjegyzék135
Név- és tárgymutató136
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv