1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás előkészítő műveletei

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 241 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-238-9
Megjegyzés: 109 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt években a mezőgazdaság és élelmiszeripar általános fejlődésén belül kiemelkedő eredményeket ért el a tartósítóipar. Az 1960-76-ig terjedő időszakban a termelés közel négyszeresére... Tovább

Előszó

Az elmúlt években a mezőgazdaság és élelmiszeripar általános fejlődésén belül kiemelkedő eredményeket ért el a tartósítóipar. Az 1960-76-ig terjedő időszakban a termelés közel négyszeresére növekedett. Az eredmények elérésében döntő szerepet vállalt a tartósítóipar két fő szervezete, a Konzervipari Vállalatok Trösztje és a Magyar Hűtőipar. Az állami ipar jelenlegi évi termelése meghaladja a 700 ezer tonna készárut, melyben a legnagyobb jelentőséggel a kertészeti termékek feldolgozása bír. Azoknál a zöldség- és gyümölcsféleségeknél, ahol a korszerű nagyüzemi feldolgozó vonalakhoz jól gépesített terménybetakarítás kapcsolódik, a nagyüzemi felvásárlás és feldolgozás válik uralkodóvá.
Vissza

Tartalom

Előszó
Antal István: Nyersanyagátvétel
A minőség vizsgálata9
Mennyiségi vizsgálat14
A vizsgálati eredmények értékelése14
Gyönös Károly: Tárolás
Folyamatos begyűjtés, szállítás és feldolgozás15
Szakaszos begyűjtés, szállítás, folyamatos feldolgozás17
Gyaraky Zoltán: Mosás
Felületi szennyeződések eltávolítása19
Nyersanyagok mechanikai ellenállóképessége20
A mosás fázisai21
Áztatás21
Aktív mosás23
Vízmozgatással mosó berendezések23
Gyümölcsmosó kád és kosár23
Ventillációs mosók26
Intenzív mosók26
Paraj- és babmosó26
Kefés mosógépek28
Forgódobos mosó28
Gyaraky Zoltán: Válogatás, osztályozás
Válogatás31
A válogatás teljesítményét befolyásoló tényezők32
Hevederes válogatószalagok34
Hengergörgős válogatószalag35
Osztályozás36
Hengeresosztályozó37
Lyuk szerinti osztályozó38
Vibrációs osztályozó40
Hengergörgős osztályozó41
Térbeli zsalus osztályozó42
Huzalos osztályozó44
A tömeg szerinti osztályozás46
Egyéb osztályozógépek47
Gyaraky Zoltán: Manipuláló gépek
Gömbszimmetrikus terményeket manipuláló gépsorok48
Mini Man "A"48
Vari Man "A5"50
Hungária Record52
Vari Man gyökérzöldség-, uborka-, hagymamanipuláló gépsorok56
Gyaraky Zoltán: Héjeltávolítás
Mechanikai hatás elvén működő gépek62
Késes, esztergaszerű hámozók62
Dörzshámozók63
Szakaszos üzemű dözshámozó63
Folyamatos üzemű dörzshámozó65
Vegyi hámozás66
Hőhatáson alapuló héjeltávolítás69
Hőhámozás70
Lánghámozás70
Gőzhámozás70
Kombinált hámozási eljárások70
Dörzsöléses - lúgos hámozás71
Lúgos - gőzhámozás71
Lúg - lánghámozás72
Gyaraky Zoltán: Száreltávolítás
Meggyszártépő gép73
Gumibetétes koptatógép75
Vöröshagyma hajtáseltávolítás75
Gyaraky Zoltán: Magozás
Kiszúrótüskés gépek78
Injektoros - késes gépek80
Fűrészes felezőgép81
Csőkéses berendezések81
Benke Ferencné: Aprító műveletek
Szeletelés83
Kockázás86
Csíkvágás 88
Darabolás, gerezdre vágás91
Zúzás92
Passzírozás96
Tanácsok a passzírozók üzemeletéséhez101
Homogenizálás101
Homogénező berendezések102
A balesetmentes jó üzemeltetés általános feltételei105
Gyaraky Zoltán: Hőkezeléssel járó előkészítő műveletek
Előmelegítés106
Viasztalanító berendezés108
Zöldség - gyümölcs előmelegítő110
Csöves előmelegítők111
Csőköteges hőcserélők111
Cső a csőben rendszerű előmelegítő112
Lemezes hőcserélők113
Spirállemezes hőcserélő115
Előfőzés116
Előfőző üst (duplikátor) működése119
Forgódobos előfőző120
Serleges előfőző122
Csigás előfőzők123
Húzatás124
Gyönös Károly: Lényerés
Préselés128
Zúzás129
Előmelegítés129
Fagyasztás129
Enzimes előkezelés129
Csomagprés131
Két aktív nyomólapú, mechanikus, víztömlős sajtoló132
Csigás prések133
Folytonos működésű szalagos prés135
Diffúziós lényerés136
Gyönös Károly: Létisztítás
Derítés138
Vegyszeres derítés139
Kombinált derítési módszerek141
Létisztítás centrifugálással141
Ülepítő centrifugák143
Kamrás centrifuga144
Tányéros centrifugák145
Szupercentrifugák146
Létisztítás ciklonnal148
Létisztítás szűréssel150
Szűrőprések154
Táskás szűrők156
Bognár Gyula: Keverés
Folyékony halmazállapotú anyagok keverése162
Forgó mozgást végző keverők162
Egyéb folyadékkeverők164
Szilárd és folyékony halmazállapotú anyagok összekeverése165
Egymozgású keverőgépek165
Kettős mozgású keverőgépek166
Bognár Gyula: Lékészítés
Bognár Gyula: Színezés169
Színrögzítés169
Színezőanyagok
Gyaraky Zoltán: Töltés173
Darabos anyagok töltése173
Rotációs töltőasztal174
Vibrációs töltőasztal175
Tömeg szerinti adagolás175
Folyékony áruk töltése176
Pépesanyag-töltő176
Folyamatos felöntőlé töltő177
Palacktöltő gépek178
Farkas Béla: Zárás
Műanyag tasakok tapadószalagos zárása179
Műanyag tasakok tapadószalagos zárása179
Hegesztés hőimpulzussal180
Hegesztés ultrahanggal180
Hegesztés nagyfrekvenciás árammal181
Műanyag tasakok vákuumzozott hegesztése182
Csomagolóeszközt előállító - töltő - záró gépek183
Hőkezeléssel tartsított termékek zárása183
Légtelenítés184
Konzervüvegek zárása186
Neo - Phoenix zárás186
Zárógarnitúra előkészítése Neo - Phoenix záráshoz186
Ek 16/M automata üvegzáró gép186
AK - 01 automata vákuumzárógép működési elve187
Mechanizált görgős zárógép187
Hungarocap üvegek zárása187
Hungarocap lapkák előkészítése záráshoz188
A "He" zárás tulajdonságai189
Omnia, csavaros Omnia zárás189
Panó "AK" zárás191
A zárási hibák okai191
A gumigyűrű egyenetlensége191
A légtér hiánya191
Idegen anyag a tömítőgyűrű és az üvegperem között192
A zárógép hibás beállítása vagy kezelése193
Üvegpalackok zárása193
Koronazárás193
Pilfer - Proof zárás194
Konzervdobozok zárása194
Automata dobozzáró gép működési elve195
Félautomata dobozzáró gép működési elve196
A zárás megítélése196
A dobozzárás hibái196
Alu - Seal dobozok zárása197
Zárási hibák okozói197
Ábraham Tibor: Anyagmozgatás
Üzemen belüli anyagmozgatás198
Rakodólapos anyagmozgatás199
Hidraulikus kézi villástargonca200
Elektromos villástargonca201
Belsőégésű motorral ellátott emelővillás targonca202
Platós targonca202
Egyéb anyagmozgató gépek202
Egygerendás villamos futómacska203
Hevederes szállítószalag204
Műanyag, illetve fémtalpas szállítószalagok204
Darabosáru-szivattyú207
Deák Tibor: Az előkészítő műveletek mikrobiológiája és higiéniája
A mikroorganizmusok jelentősége a kertészeti termékek tartósítóipari feldolgozásában208
A mikroflórát kialakító és meghatározó tényezők209
A szennyeződés forrásai209
A mikroorganizmusok tulajdonságai211
A kertészeti termék sajátosságai213
A tárolás, feldolgozás körülményei215
Az előkészítő műveletek mikrobiológiája219
A csíraszámot csökkentő előkészítő műveletek219
A csíraszámot növelő előkészítő műveletek221
A technológiai vonalak mikrobiológiája222
Az előkészítő műveletek higiéniája223
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés224
Antal István: Tartósítóipari üzemek létesítésének és üzemeltetésének néhány szempontja
Élelmiszeripari tevékenység engedélyezése227
Új élemiszerek228
Az élemiszer-feldolgozás higiéniája229
Felhasznált irodalom235
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv