1.034.886

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Intelligens háló 2015

Határon túli fiatal kutatók tanulmányai

Szerző

Kiadó: Edutus Főiskola
Kiadás helye: Tatabánya
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-8445-76-6
Megjegyzés: 300 példányban került kiadásra. Színes fotókkal illusztrált. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Intelligens háló... Fiatal kutatók a Kárpát-medencében címmel jelent meg egy esztendeje a magyar nemzetpolitikai stratégia keretei között elindított Collegium Talentum első végzett évfolyamának... Tovább

Előszó

Intelligens háló... Fiatal kutatók a Kárpát-medencében címmel jelent meg egy esztendeje a magyar nemzetpolitikai stratégia keretei között elindított Collegium Talentum első végzett évfolyamának kutatási eredményeit bemutató kötete. Egy év alatt a háló tovább erősödött és színesedett. Ebben a kötetben a nyolc tudományágat reprezentáló 14 tanulmány egymás utáni sorrendjének meghatározása, összefűzése önmagában is komoly szerkesztői feladat. Az pedig, hogy az írások szerzői Pozsonytól Kolozsvárig és Máramarostól Szabadkáig, a biológiától a nyelvészetig, a fizikától a történelemtudományig és az orvostudománytól a matematikáig képviselik a külhoni fiatal magyar értelmiséget, további kihívásokat jelent. Szerzőink a Collegium Talentum keretei között - a közös magyar értékek elsajátítása és megismerése mellett - szakmai tutoraikkal végezték egyéni kutató tevékenységüket, és vagy az elmúlt, vagy az elkövetkező hónapokban védték, védik meg doktori értekezésüket. A hazai és határon túli magyar egyetemek különböző doktori iskoláiban folytatott tanulmányok és kutatómunka eredményeként e tizennégy külhoni fiatal csak egy-egy cseppet alkot a Kárpát-medence szellemi tengerében.
Ilyen „cseppekröl" szól például Székely Tünde tanulmánya, amely a Romániában és Szlovákiában élő kisebbségi magyar társadalmakat mutatja be. Farkas Csaba a variációszámítás széles körű alkalmazhatóságáról számol be. Tóth-Tar Éva szlovákiai molekuláris genetikai kutatásairól tudósít, Péntek Máté pedig az építési szerkezetek alakoptimalizálását kutatta és modellezte szélterhelés esetén. Cozma Lujza Tünde a regionális elemzési módszerek alkalmazásáról beszél az erdélyi gazdaság revitalizálása céljából oly fontos turizmus esetében. Csata Enikő egy „parányi rejtélyről" lebbenti fel a fátylat, amikor egy, a hangyák viselkedését manipuláló gomba vizsgálatával rámutat arra, hogy a legjobban működő rendszerek is milyen veszélyeknek vannak kitéve, és a rendszeridegen behatolás mekkora kárt okozhat bennük. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Integratív Biológia Doktori Iskola másik két végzős hallgatójának tudományos közleményében is feltűnik a növények és állatok kapcsolata. A szabadkai műszaki doktor Gogolák László pedig a vezeték nélküli szenzorhálózatok vezérlési alkalmazásáról értekezik.
E rövid bevezetőben nem említhettem név szerint valamennyi szerzőnket, mint ahogy nem is minden idén végzett kollégista jelenik meg a tanulmánykötet válogatásában. A Collegium Talentumban töltött három esztendejük, a Collegium Talentum által biztosított tutorok szakmai támogatása, a közös képzések nemzeti tudatot erősítő hatása szintén csak egy része, de fontos adaléka a leendő külhoni magyar egyetemi oktatók, kutatók, vezető értelmiség fejlődésének, erősödésének. Ezt is szimbolizálja a most már másodszor megjelenő, egyre erősebbnek látszó Intelligens háló...
Dr. Kandikó József
elnök, rector emeritus Vissza

Tartalom

Előszó 7
I. rész
Székely Tünde:
Kisebbségi magyar civil társadalom Romániában és Szlovákiában 11
Cozma Lujza Tünde:
Regionális elemzési módszerek a turizmuskutatásban - Északnyugat-Erdély 19
Grabovac Beáta:
Érzelmi töltésű nyelvi ingerek feldolgozása kétnyelvűeknél 33
Tóth Gabriella:
A grammatikai nem fordításának problematikája 43
Hajdú András:
Az 1848-49-es magyar szabadságharc felvidéki kisháborúja 53
II. rész
Jankó Viktor:
A második leggyakoribb gyerekkori fertőzés - amit még nem tudunk róla... 65
A cisztás fibrózis (CF) molekuláris genetikája Szlovákiában 73
Csata Enikő:
Parányi rejtély: a hangyák viselkedését manipuláló gomba 85
Erős Katalin:
Hangya-növény kapcsolatok: terítéken a pollen 95
Erdélyi-Molnár Imola:
Burgonya szomatikus hibridek rezisztenciavizsgálata Colorado-bogárral szemben 103
III. rész
Farkas Csaba:
Variációszámítás és alkalmazásai 115
Szilágyi Botond:
A kristályok világa: modell és valóság 129
Péntek Máté:
Szerkezetek alakoptimalizálása szélterhelés mellett 141
Gogolák László:
Vezeték nélküli szenzorhálózatok alkalmazása gyártósorok vezérlésére 153
Summary 165
A kötet szerzői 182
Képmelléklet 186
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv