1.034.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari gyártásismeret

Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar - Kézirat

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 202 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 70 példányban jelent meg. 25 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J 4-576. Mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet az "Élelmiszeripari gyártásismeret" című tárgy előadási anyagát tartalmazza. A tárgy célja átfogó képet adnia vegyipari gépész szak, élelmiszergépész ágazata hallgatóinak az... Tovább

Előszó

A jegyzet az "Élelmiszeripari gyártásismeret" című tárgy előadási anyagát tartalmazza. A tárgy célja átfogó képet adnia vegyipari gépész szak, élelmiszergépész ágazata hallgatóinak az élelmiszeripar fontosabb területeiről.
Aki csak kissé is ismeri az élelmiszeripart, belátja, hogy a rendelkezésre álló terjedelemben nem lehet teljességre törekedni. Ezért csak a jelentősebb gyártási ágakat tárgyaljuk, de itt sem törekedhettünk teljességre.
Az egyes fejezeteken belül röviden kitérünk a feldolgozandó nyersanyagok ismertetésére is, de jobbára csak a géptervezőt érdeklő adatok közlésére szorítkoztunk. A technológiai műveleteknél rövid elvi leírását adjuk az azonos célja szolgáló, de különböző megoldású gépeknek. Az említett gépek részletesebb tárgyalása az "Élelmiszeripari gépek és berendezések" c. tárgy keretében történik.
A jegyzetben kémiai vonatkozású kérdésekre nem tértünk ki, mert ez az "Élelmiszeripari kémia és mikrobiológia" c. tárgy feladatköre; az elkerülhetetlen hivatkozások a két tárgy kapcsolatára hívja fel a figyelmet.
Szemléletesség kedvéért egyes gyártási folyamatokról vázlatos ábrákat készítettünk. Ahol lehetőség kínálkozott rá, az egyes gépek elvi működését is jeleztük. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. Konzervipar 5
A. A konzervipar tevékenységének általános ismertetése 5
B. Tartósító eljárások 5
C. A konzervipar főbb nyersanyagai 8
D. A konzerviparban általánosan használt technológiai műveletek 11
E. Konzervipar jelentősebb feldolgozó vonalainak ismertetése 23
II. Húsipar 41
A. A húsipar feladata és tevékenysége 41
B. A húsipar nyersanyagai 41
C. Húsipari technológia főbb gyártási folyamatai 43
D. Néhány jellemző technológia 45
III. Tejipar 57
A. A tejipar feladata és tevékenysége 57
B. Fogyasztói tejellátás 66
C. Vajgyártás 72
D. Sajtgyártás 76
E. Ömlesztett sajtgyártás 81
F. Étkezési túró készítése 82
G. Tejporkészítés 82
IV. Cukorgyártás 84
A. A cukoripar tevékenységének általános ismertetése 84
B. A cukorgyártás nyersanyagai 86
C. Cukorgyártás segédanyagai 87
D. A cukoripari technológia főműveleteinek csoportjai 87
E. A cukoripari technológia mellékműveletének csoportjai 91
F. A cukorgyártás feldolgozó vonalának ismertetése 92
V. Édesipar 108
A. Az édesipar tevékenységének általános ismertetése 108
B. Kakaó- és csokoládégyártás 108
C. Keménycukorkagyártás 114
D. Puhacukorkagyártás 117
E. Keksz-ostya gyártása 118
VI. Erjedéses iparok 120
A. Szeszipar 120
B. Sütőélesztő-gyártás 126
C. Takarmányélesztő-gyártás 129
D. Ecetgyártás 133
E. Sörgyártás 134
F. Keményítőgyártás 144
VII. Gabonafeldolgozó ipar 145
A. Gabonafeldolgozó ipar feladata és tevékenysége 145
B. Tárházipar 153
C. Malomipar 157
D. Keveréktakarmánygyártás 163
E. Sütőipari gyártási folyamatok 168
VIII. Növényolajipar 178
A. A növényolajipar fontosabb nyersanyagai 178
B. Növényi olajok kinyerése 180
C. Nyers növényolaj feldolgozása 189
Irodalom 197
Tartalomjegyzék 201
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv