1.034.815

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fáy Ferenc összegyűjtött versei

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Széphalom Könyvműhely
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 543 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-615-5479-20-5
Megjegyzés: Második kiadás. A szerző fekete-fehér fotójával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


Fáy Ferenc 1921. június 20.-án született Pécelen. Apja tanár, magyar irodalomtörténész, anyja, Ivákits Mária festőművész. Elemi iskoláit Pécelen, gimnáziumi tanulmányait a budapesti, aszódi és bonyhádi evangélikus gimnáziumokban, az utóbbiban érettségizik. A Ludovika Akadémia elvégzése után Jutasra kerül kiképzőtiszti beosztásban. Alakulatával 1944 decemberében Nyugatra vezénylik és mint századparancsnok esik amerikai fogságba. Franciaországi fogolytáborokban tölt egy évet. Hazatérése után átesik az igazolóbizottsági eljáráson és a X. kerületi elöljáróságon kap tisztviselői állást. Megnősül és rövid első házasságából egy leánya születik. 1947 őszén internálják. Fél év után szabadon engedik, de rövid idő múlva újra letartóztatják és népbírósági eljárást indítanak ellene. Az ÁVO annyira összeveri, hogy rabkórházba kell szállítani, ahonnan sikerül megszöknie. Először Magyarországon bujdosik, majd átszökik Jugoszláviába, ahol a nagybecskereki koncentrációs táborban tölt nyolc hónapot.... Tovább

Fülszöveg


Fáy Ferenc 1921. június 20.-án született Pécelen. Apja tanár, magyar irodalomtörténész, anyja, Ivákits Mária festőművész. Elemi iskoláit Pécelen, gimnáziumi tanulmányait a budapesti, aszódi és bonyhádi evangélikus gimnáziumokban, az utóbbiban érettségizik. A Ludovika Akadémia elvégzése után Jutasra kerül kiképzőtiszti beosztásban. Alakulatával 1944 decemberében Nyugatra vezénylik és mint századparancsnok esik amerikai fogságba. Franciaországi fogolytáborokban tölt egy évet. Hazatérése után átesik az igazolóbizottsági eljáráson és a X. kerületi elöljáróságon kap tisztviselői állást. Megnősül és rövid első házasságából egy leánya születik. 1947 őszén internálják. Fél év után szabadon engedik, de rövid idő múlva újra letartóztatják és népbírósági eljárást indítanak ellene. Az ÁVO annyira összeveri, hogy rabkórházba kell szállítani, ahonnan sikerül megszöknie. Először Magyarországon bujdosik, majd átszökik Jugoszláviába, ahol a nagybecskereki koncentrációs táborban tölt nyolc hónapot. Közben felesége elválik tőle. Innen Rómába, később Bagnoliba kerül. Itt feleségül veszi Mitschke Terézt, majd Kanadába vándorol. Rövidesen követi felesége, akitől két fia és három lánya születik. Dolgozott, mint erdőirtó, dohánytörő, bányamunkás, majd sokáig munka nélkül élt, nagy szegénységben. Végül Prof. Kirkconnell felfigyelt tehetségére és állást szerzett számára a torontói Iskolaszéknél.
Torontóban verses kötetei jelentek meg, verseit közli a római Katolikus Szemle, a budapesti Vigília és az Irodalmi Újság. Munkásságát többek között Határ Győző és Gyöngyös Imre méltatta. 1973-ban Sík Sándor-díjban részesült. Magyarországon 2005-ben a „Hazátlanul" című antológiában jelentek meg válogatott versei, a KRÁTER kiadó (Pomáz) gondozásában. 2006-ban 15 verséhez Dinnyés József daltulajdonos írt dallamot és „Mondjátok el" címmel egy CD-lemezen adta ki azt.
1957-től haláláig Torontóban élt, tíz nappal hatvanadik születésnapja előtt vitte el a második szívroham 1981. június 10-én. Haláláig hat könyve jelent meg. E kötetben az említetteken kívül három posthumus ciklusát közöljük.
[https://hu. wikipedia. org/wiki/Fáy_Ferenc_(költő) nyomán] Vissza
Fülszöveg Kép

Fáy Ferenc

Fáy Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fáy Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv