1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fons 2014/2.

Forráskutatás és Történeti Segédtudományok - XXI. évfolyam 2. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szentpétery Imre Történettudományi Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 124 oldal
Sorozatcím: Fons
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A Pesti Hírlap 1918. május 29-ei szerdai számában a következő hivatalos értesítés jelent meg: „Amiről már mindenki beszélt, a mai napon hivatalosan is köztudomásúvá lett: a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A Pesti Hírlap 1918. május 29-ei szerdai számában a következő hivatalos értesítés jelent meg: „Amiről már mindenki beszélt, a mai napon hivatalosan is köztudomásúvá lett: a Magyar Színház és Király-színház új kezekbe került. Megszerezte az Unió Színházüzemi és Színházépítő Részvénytársaság. " „A Király-színház és Magyar-színház bérleti jogait ez év július hó elsejétől kezdődőleg az „ Unió Színházüzemi és Színházépítő" részvénytársaság, amelynek elnöke báró Kohner Jenő, vezérigazgatója Beöthy László, szerezte meg. Az új részvénytársaság, a mondott időben veszi át a két színház üzemét, amelyet Beöthy László és Lázár Ödön, igazgatók továbbra is az eddigi módon, változatlanul fognak folytatni. Ezzel az eseménnyel kezdetét vette a vállalat története.
Írásomban kísérletet teszek az Unió Színházüzemi és Színházépítő Részvénytársaság (továbbiakban Unió Rt.), a céget irányító tulajdonosok, vezetők és kapcsolatrendszereik bemutatására a cég történetéhez szorosan kapcsolódó családok, vállalatok és bankok feltérképezésével.
Legfontosabb forrásként a Budapest Főváros Levéltárában őrzött cégbírósági iratokra támaszkodtam, ahol megtalálhatók az Unió Rt. cég- és okmánytári iratai. Egy vállalat akkor működhetett, ha a cégbíróságon bejegyezték a cégjegyzékkötetbe, a mi esetünkben az Unió Rt-t a társas cégjegyzék 77. kötetének 195. lapjára. A cégiratok az Unió Rt. és a cégbíróság között folyt hivatalos ügyek lenyomatát tartalmazzák: kérvényeket, végzéseket, módosításokat, megkereséseket, meghatalmazásokat, aláírási címpéldányokat, hirdetéseket és felszámolási iratokat. Az okmánytári iratokban találjuk az alapítási tervezetet, aláírási íveket, az alakuló, rendes és rendkívüli közgyűlések jegyzőkönyveit, részvényjegyzéket, alapszabályokat és módosításaikat, mérlegeket, igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentéseket." Vissza

Tartalom

Tanulmányok
Hlbocsányi Norbert: Színház és vállalkozás
Az Unió Rt. és a pesti pénzoligarchák 139
Fehér Csaba: A Sorg-család és a vállalatbirodalom rövid története 199
Közlemények
Grexa Izabella: „Vidéki kislány Pesten"
A nagyvárosi normakövetés és normaszegés egy élettörténeten átszűrődő valósága 241
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv