1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Krumpli Karcsi és társai

(Zsengék)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Életjel
Kiadás helye: Szabadka
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím: Életjel Könyvek
Kötetszám: 90
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 86-82147-43-2
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Fehér Ferenc (1928-1989) életművének teljes megismeréséhez szervesen hozzátartoznak a kötetünkben olvasható korai művek, mert egyrészt már sejtetik a későbbi érett költőt, másrészt a művészi kiállásnak, magatartásnak olyan jegyeit hordozzák, amelyek idővel vagy más irányt vettek és teljesen elvesztek, vagy egészen elhalványultak. Meggyőződésem viszont, hogy Fehér Ferenc tisztelőit és verseinek kedvelőit érdekli az író másik, diákkori arculata is. A gimnazista Fehér egyik-másik verssora a későbbi kiforrott költőt idézi, s az irodalomtörténeti értéken kívül élmény magának az olvasónak is. (Nem valószínű ugyanis, hogy a folyóiratainkban, a Hídban és az Üzenetben megjelent zsengék eljutottak a szélesebb olvasóréteghez.) A Krumpli Karcsi kóborlásai c. elbeszélő költeménye - pótolva a gondos szerkesztő által megőrzött hiányzó versszakokkal - a gyermekeknek is élvezetes olvasmány lehet, akárcsak a Bogár Imre című hosszabb epikus mű. Novellái meglepő emberi és alkotói érettséget mutatnak.... Tovább

Fülszöveg

Fehér Ferenc (1928-1989) életművének teljes megismeréséhez szervesen hozzátartoznak a kötetünkben olvasható korai művek, mert egyrészt már sejtetik a későbbi érett költőt, másrészt a művészi kiállásnak, magatartásnak olyan jegyeit hordozzák, amelyek idővel vagy más irányt vettek és teljesen elvesztek, vagy egészen elhalványultak. Meggyőződésem viszont, hogy Fehér Ferenc tisztelőit és verseinek kedvelőit érdekli az író másik, diákkori arculata is. A gimnazista Fehér egyik-másik verssora a későbbi kiforrott költőt idézi, s az irodalomtörténeti értéken kívül élmény magának az olvasónak is. (Nem valószínű ugyanis, hogy a folyóiratainkban, a Hídban és az Üzenetben megjelent zsengék eljutottak a szélesebb olvasóréteghez.) A Krumpli Karcsi kóborlásai c. elbeszélő költeménye - pótolva a gondos szerkesztő által megőrzött hiányzó versszakokkal - a gyermekeknek is élvezetes olvasmány lehet, akárcsak a Bogár Imre című hosszabb epikus mű. Novellái meglepő emberi és alkotói érettséget mutatnak.
A legnagyobb meglepetéssel a Grafikónia c. elbeszélése szolgálhat, melyet 1948-ban írt, s minden bizonnyal ez irodalmunk első science fiction darabja, amelyhez hasonló tájunkon azóta sem íródott. Érett, részleteiben is meggyőző sci-fi, s ez azért is figyelemre méltó, mert nem valószínű, hogy volt hozzá bármilyen mintája. A tudományos fantasztikus regény ugyan ekkor már elindult hódító útjára, de a műfaj igazán nagy alkotói, Lem, Asimov csak jóval később, az ötvenes években írják újszerű műveiket, Bradbury és még később C. Clarke pedig a hatvanas évek közepén és a hetvenes évek elején, amikor ez a műfaj virágkorát éli. Az első magyar fordítások is csak tizenöt-húsz évvel később készülnek el. Ezért meglepő, hogy a fiatal Fehér ilyen erőteljesen ábrázolja ebben a science fiction minden lényeges jegyét magán viselő műfajban az ember elidegenedését, gépiessé nyomorított létét, erkölcsi vereségét, még ha egy lázas álmot választ is keretként.
E kötet megjelenésével a Fehér Ferenc-i életmű teljesebbé, irodalomtörténetünk gazdagabbá válik, a prózát kedvelő és a versszerető olvasó kezébe pedig egy értékes könyv kerül.
Mirnics Zsuzsa Vissza

Tartalom

Korai versek (1942-1949)
Új tanév kezdetén5
Merengés5
Sóhaj6
A kis veréb6
Proletárfiú dala8
Árulók9
Május10
Erzsi10
Induló11
I. Szonett11
Levél kishúgomhoz12
V. T. emlékkönyvébe (I.)13
V. T. emlékkönyvébe (II.)13
Emlékkönyvbe13
Halálos tánc14
Lezárt pillád15
Találkozás15
Vallomás16
II. Szonett16
Apám17
Magyarokhoz18
Álom, álom19
Böske I.19
Böske II.20
Ballada20
A mélységből (I.)21
A mélységből (II.)21
A mélységből (III.)22
Új aratás22
Ősz Csábrádi temetése23
Északi ballada24
Számonkérés24
Prológus25
Testvérbátyám25
Hullámsír (I.)26
Hullámsír (II.)28
(Kettétörött a pipám)28
Láz29
Emlékszel?30
Este30
Esett lány éneke31
Furcsa éj32
"Halotti beszéd"34
Szeptemberi dal35
Visszanézek36
Mondod reggel36
Csókolni megyek37
Vajdasági kesergő 1949-ben37
Élek38
Nincs kiút?39
Véres reggeli panoráma40
Halálom42
Elbeszélő költemények
Krumpli Karcsi kóborlásai44
Bogár Imre56
Műfordítások
Ivo Popic (1922-1993): A Nap66
Zápor67
Forgószél67
Ágról szállt üzenet68
Elbeszélések
"Grafikónia"70
Falak között84
Függelék
Dér Zoltán: A készülődés évei95
Fehér Ferenc levele a Munkánk szerkesztőihez105
Gubás Ágota: Fehér Ferenc zsengéiről107
Jegyzet110
Tartalom113

Fehér Ferenc

Fehér Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fehér Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv