1.035.040

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástani alapismeretek

A csecsemő- és gyermekgondozásban - Főiskolai jegyzet

Szerző
Lektor

Kiadó: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köztudott, hogy a csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, s az is hogy minél tovább szoptatják annál jobb. De hát eljön egyszer, azaz idő is - lehetőleg minél később úgy kb. 6-7 hónapos korban... Tovább

Előszó

Köztudott, hogy a csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, s az is hogy minél tovább szoptatják annál jobb. De hát eljön egyszer, azaz idő is - lehetőleg minél később úgy kb. 6-7 hónapos korban - amikor a megfelelő súlygyarapodás érdekében szilárd ételekkel is ki kell egészíteni a csecsemők táplálkozását.
Sőt szép fokozatosan, az elválasztás szabályait betartva át kell térni a kisdedétkezésre.
Ennek megvalósításához elengedhetetlenül szükséges egy alapszintű áruismereti és ételkészítési, konyhatechnológiai ismeret. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, mely alapvetően az Egészségügyi Főiskola Kar Védőnő szakos hallgatóinak íródott a Táplálkozástan című tantárgyon belüli Tápszerkonyhai gyakorlathoz, ugyanakkor hasznos információkkal szolgál minden csecsemőkkel foglalkozó (kórházban, bölcsödében) dolgozó szakembernek (élelmezésvezető, gondozó, dadus), valamint a kezdő és a gyakorló szülőknek is, mivel egy könyvön belül az áru ismereti, higiénés és konyhatechnológiai ismeretek mellett, receptúra is szerepel. Ennyire egységes kifejezetten csecsemők és kisdedek étkeztetését segítő könyv eddig nem került kiadásra.
A könyv több fejezetből áll. Az áruismereti részben leírt élelmiszerek beltartalmi jellemzői alapján kiválasztott nyersanyagokból, a fokozott higiénés szabályok betartása mellett megfelelő konyhatechnológiai műveletek alkalmazásával, lehetőséget nyújt (ötleteket ad) a korcsoportnak megfelelő (csecsemőtől 3 éves korig) ízletes ételek készítéséhez. A receptúrában szereplő ételek, italok kiszabása és készítési módja alkalmazkodik a szilárd ételek beépítésének általános szabályihoz (rostszegény alapanyagok, burgonyával sűrítés, áttörés, nyersanyagbővítés, zsiradék hozzáadás, turmixolás, liszttel sűrítés, stb.). Fontos tudni, hogy ezek csak általános ajánlások, minden csecsemő egy külön egyéniség éppen ezért az étkeztetését is a fejlődésének és ízlésének megfelelően kell kialakítani, illetve alkalmazkodni hozzá. Például egyik ismerősöm csecsemője csak akkor volt hajlandó megenni a főzeléket, ha alma is volt belefőzve. Evett spenótot almával? Ugye nem, de Neki így ízlett. És még számtalan hasonló példát lehetne felsorolni. A könyv a csecsemők részérére készíthető ételek mellett, a kisded (1-3 év) ételeinek leírását is tartalmazza. Vissza

Tartalom

Előszó 5
1. Élelmiszerek áruismereti jellemzői 7
1.1. Gabonafélék, malomipari termékek 7
1.2. Sütőipari termékek 9
1.3- Tésztaipari termékek 10
1.4. Gyümölcsök 11
1.5. Gyümölcskészítmények 13
1.6. Zöldségfélék 14
1.7. Zöldségkészítmények 15
1.8. Gombák és gomba készítmények 16
1.9. Tej és tejkészítmények 17
1.10. Tejtermékek 20
1.11. Tojás 22
1.12. Hús 22
1.13. Húskészítmények 24
1.14. Étkezési zsiradékok 26
1.15. Édesítőszerek 27
1.16. Édesipari termékek 29
1.17. Fűszerek és ízesítőszerek 31
1.18. Italok 31
1.19. Koffeintartalmú élvezeti szerek 33
1.20. Tápszerek 34
2. Élelmiszerek, ételek higiénéje 37
2.1. Élelmiszerek mikrobiológiája 37
2.2. A mikrobák tevékenysége az élelmiszerekben 39
2.3. Élelmiszer-, és ételfertőzést okozó mikroorganizmusok 40
2.4. Élelmiszer-, és ételmérgezést okozó mikroorganizmusok 42
2.5. Az élelmiszerek romlása 43
2.6. A személyi és környezeti higiéné 44
3- Ételkészítési technológia műveletei 46
31. Előkészítő műveletek 47
3-2. Elkészítő műveletek 52
3 3. Befejező műveletek
4. Csecsemő és kisded ételei, italai 63
4.1. Teák 64
4.2. Gyümölcs-, zöldséglevek (szűrt, rostos) 67
4.3. Turmix italok 71
4.4. Gyümölcs-, zöldségpépek 73
4.5. Főzelékek 76
Vizes főzelékek (csecsemők számára) 77
Főzelékek olajjal (csecsemők számára) 79
Főzelékek tejjel (csecsemőknek anyatejjel
vagy tápszerrel, kisdedeknek tehéntejjel) 82
Főzelékek sűrítve 87
4.6. Feltétek 97
4.7. Rakott, töltött és csőbensült ételek (1 éves életkortól) 104
4.8. Mártás (1 éves életkortól) 109
4.9. Kisétkezések (1 éves életkortól) 113
4.10. Édességek (1 éves életkortól) 117
Tárgymutató 124
Tartalomjegyzék 127
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv