1.035.146

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tatabányai szén- és vízbányászok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Gál István Lakótelepi Ifjúsági Egyesület
Kiadás helye: Tatabánya
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-06-0615-1
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva. További kapcsolódó személyek a kötetben.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bányák bezárásával egyre több olyan szénmedence szűnik meg munkát adni a kétkezi dolgozónak, ahol egykor népgazdasági méretekben dübörgött a termelés. Nagy a veszélye annak, hogy egy hajdan... Tovább

Előszó

A bányák bezárásával egyre több olyan szénmedence szűnik meg munkát adni a kétkezi dolgozónak, ahol egykor népgazdasági méretekben dübörgött a termelés. Nagy a veszélye annak, hogy egy hajdan virágzó szakmakultúra feledésbe merül, eltűnnek szellemi, tárgyi emlékei, s ez akkor is elszomorító, ha a bányászat egyéb formái, ágazatai felszálló ágban vannak, s a szén mellett megjelennek más, nem fosszilis energiahordozók is.
Nagy a veszélye - írtam az imént -, de szerencsénkre vannak olyan emberek, szakmabeliek, elhivatottak, akik nem hagyják veszni az emlékeket, s önként vállalt feladatuknak tekintik a bányászhagyományok ápolását, a tradíciók megőrzését, a bányászidentitás életben tartását.
Vannak olyanok, nem kis mértékben a bányászszakszervezet ösztönzésére és segítő támogatásával, akik lobbyznak azért, hogy emléktábla kerüljön egy-egy régi bányaüzemi iroda falára, hogy szobor készüljön a bányász, a bányászat megörökítésére, hogy egy-egy felhagyott vágatszakasz életszerűvé tételével megmaradjon az utókornak a korabeli bányászkodás mementója. Emlékhelyek, emlékszobák, múzeumok. Erős hitű emberek akaratából.
Ha nem tűnt volna ki az eddigiekből: Fehér Jánosról is beszéltem. Arról a bányászról, aki belülről ismeri a bányászemberek életét, saját bőrén tapasztalta meg az összetartozás, az egymásrautaltság és a szolidaritás érzését, a nehéz, embert próbáló munka veszélyeit, s a természet erőivel vívott heroikus küzdelmet, amely végén ott az eredmény: éltető energia az emberiségnek.
Fehér János elkötelezett híve az emlékek megőrzésének, s ehhez a szép feladathoz a fényképezőgépet választotta társul. Úgy érezte, hogy rengeteg fotót kell készítenie az általa oly szeretett bányászéletről, a pajtásairól, a bányáról, amely ma van, de lehet, hogy holnap bezár. És akkor már semmi nem emlékeztet az ottani életre, a mindennapok megpróbáltatásaira, a vágatokra, a frontfejtésre, a TH-ívet cipelő vájárok billegő járására, a robbantás utáni füstre, a szénfalba harapó marótárcsán megcsillanó fényekre, szóval a bányára, a második otthonra.
Jól tette, hogy így döntött. Most az ő képei nyomán idézhetjük fel a Mányi Bányaüzem egykori hétköznapjait, emlékezhetünk együtt - János képi látásának köszönhetően - az ősi szakma modern kori képviselőire, az ottani szénbányászokra. Dokumentálta nekünk a szakmakultúra történetének egy kicsiny darabját. Köszönet érte. Vissza

Tartalom

AJÁNLÁS (Hámori István Péter) 7
BEVEZETŐ (Sánta Béla) 9
Mány I/a akna
VÁCI MIHÁLY EMLÉKFÁJA (Ladányi András) 11
VÁCI MIHÁLY VALLOMÁSA TATABÁNYÁRÓL 12
DEMOKRÁCIA (vers) 14
TESTVÉRI GÉP (vers) 23
ADOTT VILÁG (vers) 26
A JÖVŐ IRGALMÁÉRT (vers) 36
A HORDOZÓ ENERGIA (vers) 44
BÁNYA- ÉS BÁNYÁSZSIRATÓ (Ladányi András) 50
TENYÉR A BOTRA (vers) 52
XIV/a. akna (vízakna)
A XIV/A VÍZAKNA TÖRTÉNETE (Takács Péter) 55
HOGY SZÉPBE SZŐTT HITÜNK MEGMARADJON (Szilvási Csaba) 91
TISZTELET A TATABÁNYAI BÁNYÁSZOKNAK
SZÉN ÉS VÍZ (Szilvási Csaba) 93
UTÓSZÓ (Vasas Mihály) 95

Fehér János

Fehér János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fehér János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tatabányai szén- és vízbányászok Tatabányai szén- és vízbányászok Tatabányai szén- és vízbányászok
Állapot:
4.980 ,-Ft
25 pont kapható
Kosárba
konyv