1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Filmlexikon I-II.

A-N/O-Z - Magyar Filmelmélet/Filmcímmutató

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Nemzeti Filmarchívum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.571 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7147-45-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Több esztendő kutatásainak és rendszerezéseinek eredményét, a magyar film minden korábbinál teljesebb enciklopédiáját tartja kezében az olvasó. Kötetünk lapjain mindazokat az alkotókat mutatjuk be,... Tovább

Előszó

Több esztendő kutatásainak és rendszerezéseinek eredményét, a magyar film minden korábbinál teljesebb enciklopédiáját tartja kezében az olvasó. Kötetünk lapjain mindazokat az alkotókat mutatjuk be, akik szerepet játszottak a hazai kinematográfia történetében (köztük néhány vendégművészt is). A filmélet más közreműködőiről, gyártókról, producerekről, kritikusokról sem feledkeztünk meg. Helyet kaptak összeállításunkban a dokumentum- és animációs műfaj reprezentánsai, megtalálhatók címszavaink sorában az írók, akik megihlették a vetített képek készítőit. Kiegészítő fejezetekben taglaljuk a filmélet esemény krónikáját (irányítás, intézményrendszer, forgalmazás, szemlék stb.). Vizsgálódásunk a lehetőségekhez mérten kiterjedt a televíziós produktumokra is. Noha teljességre törekedtünk, be kell vallanunk: elképzelésünk szép utópia maradt. Az elsüllyedt múltból valamennyi adat előbányászhatatlan, s a szakma mai képviselői közül sem mindenki bocsátotta rendelkezésünkre a szükséges információkat. Mindezt nem mentegetőzésként említjük meg, inkább a tájékoztatás kötelezettségével: ha valaki „kimaradt" vagy az ismertetés hézagos, nem a szerkesztőség mulasztása.
A címszavak bizonyos konvenciókat követnek. Az életrajzi adalékokat követően felsoroljuk a pálya állomásait, korszakait, esetenként portré-vázlatot adunk, majd a kitüntetések és filmográfiai tételek következnek. Utóbbiak egy része teljes, másik hányada (terjedelmi vagy egyéb okból) szelektív. A hazánkban bemutatott külföldi filmek esetében előbb közöljük a magyar, zárójelben pedig az eredeti címet. Ha az alkotást nálunk nem vetítették, a sorrend fordított. Néhány esetben csupán adatokat közlünk. Az anyaggyűjtést 2004 decemberében fejeztük be. Hangsúlyozni szeretnénk: a terjedelem nem jelent értékrendet, s amennyire lehetséges volt, tartózkodtunk a kritikai észrevételek közreadásától.
A Magyar Filmlexikon nem kiadói nagyüzemben született, szerény apparátus és technikai bázis állt rendelkezésünkre. A hiányosságokat ügyszeretettel és lelkesedéssel igyekeztünk ellensúlyozni.
A Magyar Nemzeti Filmarchívumban (korábban Magyar Filmintézet) maroknyi csapat, négy munkatárs osztozott a feladatokon. Terjedelmes kiadványunkat, amelyben bizonyára akadnak hibák, tévedések és pontatlanságok, abban a reményben bocsátjuk útjára, hogy szakmabeliek és érdeklődők egyaránt haszonnal forgatják majd, s ezzel hozzájárulunk a hazai filmkultúra és ismeretterjesztés színvonalának emeléséhez. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv