1.031.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

József Attila, az útmutató

Szerző
Róla szól

Kiadó: Népszava Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím: Irodalomról-szocialistáknak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Merkantil-nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

"Emlékezzetek ott ti is, és ne csupán hahotázva
Rám, aki köztetek éltem, s akit ti szerettetek egykor" -
írta József Attila egyik legutolsó töredékversében,... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

"Emlékezzetek ott ti is, és ne csupán hahotázva
Rám, aki köztetek éltem, s akit ti szerettetek egykor" -
írta József Attila egyik legutolsó töredékversében, Balatonszárszón. S bizony, emlékezünk rá s egyáltalán nem hahotázva, - szomorúan elmélkedve idézzük; emlékét a géniusznak, aki közöttünk élt és aki, habár szerettük nagyon, úgy érezte, hogy nem elég szilajon, élőn, takargatóan szeretjük. Több mint kilenc éve, hogy egy fagyos decemberi reggelen álomból csöngetett fel Ignotus Pál a borzalmas hírrel: Attila a vonat elé vetette magát. E kilenc év mindannyiunk számára tele van fájdalommal, gyásszal és! kínnal. Elveszítettük otthonunkat, kedveseinket, emlékeinket, elveszítettük legígéretesebb éveinket, csupa veszteség ez a nyolc év: de József" Attila halála ma is elevenen sajog bennünk, az ő pusztulása mintegy összefoglalja és jelképezi reményünk foszlását, az ország pusztulását, ifjúságunk eltűnését, a romhalmazt, amelynek helyén most új hazát kell teremteni.
Elevenítsük meg azt a József Attilát, akit a harmincas évek elején ismertünk, költői és gondolkodói képességének teljében, jókedvűen és bizakodóan. Kopogjunk be hozzá a Székely Bertalan-utcai egyszobás prolilakásba, ahol, habár először lát, úgy fogad, mint régi ismerőst, feketekávéval, almával traktál, Babits Mihály legújabb verseit taglalja, mintegy bonckéssel ízekre szedi, aztán leemeli polcáról Marx 'ifjúkori műveinek német kiadásait, a Króner Verlag zöld kötetét, fellapozza a „Deutsche Ideologie" elejét s órákon át olvassa, kommentálja, ragyogó arccal, átszellemülve a felismerés örömétől. Vagy akár gondoljunk a délutánra, amikor évekkel később a Central-kávéház egy sarkában gyűltünk össze, hogy megünnepeljük harminckettedik életévét s ő mintegy meglepetésképpen előadja születésnapi versét amely e játékosan komoly szavakkal fejeződik be:
Én egész népemet fogom
S nem középiskolás fokon
Tani-Tani. Vissza

Fejtő Ferenc

Fejtő Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fejtő Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv