1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az erdő ébredése

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Lazi Könyvkiadó
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 195 oldal
Sorozatcím: Fekete István művei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9690-92-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Fekete István színes és változatos életművének másokéval össze nem téveszthető, jellegzetes elbeszélései azok, amelyekben a növények és a tárgyak, valamint a természet jelenségei beszélnek. Az író nemcsak az állatvilágot képes szóra bírni, hanem mindazt, ami a lehető legtágabb értelemben a környezetet jelenti. Hatásosan érzékeltetve ezzel, hogy semmi nem áll önmagában, azaz minden, ami van, a létezés összefüggésrendszerének része. Tündéri, és nem mágikus a világképe, hiszen varázslat helyett éppen hogy a valóság teljességének bemutatására törekedett "az anyag és a lélek szép harmóniájá"-ban. Nála nem kizökken az Idő, hanem azokat a pillanatokkal jeleníti meg, amelyeket az eltompult érzékszervű városi ember nem láthat. A Fekete István által "élő víziók"-nak nevezeti látomások éppen ezért, és nem a boszorkányosságuk miatti csodálatosak. Mintha tisztulna a szem, és élesedne a hallás, melyek hatására a létezés addig észre sem vett jelzése immáron értelmezhető és emberi nyelvre... Tovább

Fülszöveg

Fekete István színes és változatos életművének másokéval össze nem téveszthető, jellegzetes elbeszélései azok, amelyekben a növények és a tárgyak, valamint a természet jelenségei beszélnek. Az író nemcsak az állatvilágot képes szóra bírni, hanem mindazt, ami a lehető legtágabb értelemben a környezetet jelenti. Hatásosan érzékeltetve ezzel, hogy semmi nem áll önmagában, azaz minden, ami van, a létezés összefüggésrendszerének része. Tündéri, és nem mágikus a világképe, hiszen varázslat helyett éppen hogy a valóság teljességének bemutatására törekedett "az anyag és a lélek szép harmóniájá"-ban. Nála nem kizökken az Idő, hanem azokat a pillanatokkal jeleníti meg, amelyeket az eltompult érzékszervű városi ember nem láthat. A Fekete István által "élő víziók"-nak nevezeti látomások éppen ezért, és nem a boszorkányosságuk miatti csodálatosak. Mintha tisztulna a szem, és élesedne a hallás, melyek hatására a létezés addig észre sem vett jelzése immáron értelmezhető és emberi nyelvre fordítható üzenetekké válnának.
Az évszakok a kalendáriumok illusztrációiként tűnnek fel a hónapsoroló elbeszélésekben. Az író - a régi nyomatkészítőkhöz hasonlóan - a közérthetőség miatt szükségszerűen antropomorfizál, amikor a természet folyton változó díszletei közötti a hónapokat olyan nők és férfiak képében lépteti színre, akiknek jelmeze, viselkedése és beszéde egyaránt a lényegükkel jeleníti meg. A találkozások színhelye az erdő, mely látványosan érzékelteti a természet változását. Ezekben a helyenként kifejezetten áhítatos lírai elbeszélésekben szinte organikus templomot alkotnak a fák, ahol a megkonduló harangvirágok .mintha az egész világot hívták volna az erdei Csend és Béke ünnepére".
Sorozatunk legújabb kötete a Fekete István tündéri realizmusát szemléltető lírai elbeszélések gyűjteménye. Vissza

Tartalom

I.
Titkos kalendárium 7
Hónapok 15
December 19
Január 25
Éjfél az erdőn 29
Tavasz 32
Április 36
Május 39
Augusztus 42
Augusztus 45
Ősz 47
Október 51
Leltár 56
A Tél 60
Tél 65

II.
Élet a hó alatt 69
Egy szem kukorica 73
A kilincs 88
A nád 94

III.
Mese 113
Az erdő ébredése 117
Feltámadás 120
Akácfa 123
A barátom 127
A Szél és az Erdő 130
A Tölgy 137
Az erdő sóhaja 179

"MILYEN ÉLŐ VÍZIÓKAT LÁT NÉHA AZ EMBER!"
(Sánta Gábor) 180

Fekete István

Fekete István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Fekete István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv