| I. kötet | |
| A bőrgyártás előkészítő műveletei | 5 |
| Az áztatás | 5 |
| Az áztatás feladatai | 5 |
| Az áztatásra ható tényezők | 6 |
| Az áztatás gyakorlati kivitelezése | 7 |
| Az áztatási hibák | 8 |
| A meszezés | 9 |
| A meszes hatásról általában | 9 |
| A meszezés vegyi módszerei | 10 |
| A meszezés biológiai módszerei | 22 |
| A mésztelenítés - pácolás | 23 |
| A mésztelenítés célja és hatása | 23 |
| A pácolás | 25 |
| A mésztelenítés és a pácolás a gyakorlatban | 26 |
| A cserzés | 29 |
| A növényi cserzés | 30 |
| A növényi cserzőanyagok | 30 |
| A cserzést befolyásoló tényezők | 40 |
| A növényi cserzés kivitelezése | 43 |
| A legfontosabb növényi cserzésű bőrfajták cserzési és kikészítési technológiái | 48 |
| A növényi cserzés hibái | 52 |
| A növényi cserzés elmélete | 53 |
| A krómcserzés | 54 |
| A komplexek képződése | 55 |
| A bőriparban felhasznált krómvegyületek | 60 |
| A krómcserzés elméleti vonatkozásai | 64 |
| A krómcserzés kivitelezése | 65 |
| A krómcserzés hibái | 72 |
| A nedves krómos cserzésű bőrön végzett mechanikai műveletek | 73 |
| Az egyéb cserzési módszerek | 74 |
| A krómos cserzésű bőrök elő-kikészítő műveletei | 76 |
| A kémiai elő-kikészítő műveletek | 76 |
| A savtalanítás | 76 |
| A bőrök színezése | 79 |
| A krómos cserzésű bőrök zsírozása | 93 |
| A krómos cserzésű bőrök utáncserzése | 104 |
| A bőrök vízzel szembeni ellenállóképességének növelése | 107 |
| A krómos cserzésű bűrök zsírtalanítása | 111 |
| A penészgátlás és a fertőtlenítés | 112 |
| A mechanikai elő-kikészítő műveletek | 112 |
| Gyakorlati példák a krómos cserzésű bűrök elő-kikészítésére | 116 |
| A műcserzőanyagok | 122 |
| A műcserzőanyag fogalma | 122 |
| Történeti áttekintés | 123 |
| A műcserzőanyagok osztályozása | 124 |
| A műcserzőanyagok előállítása | 125 |
| A speciális műcserzőanyagok | 139 |
| A műcserzőanyagok alkalmazása a bőrgyártásban | 142 |
| Az előcserzőanyagok | 142 |
| A diszpergáló és a halványító anyagok | 143 |
| Az utáncserzőanyagok | 143 |
| A növényi cserzés adalékai | 144 |
| II. kötet | |
| A krómos cserzésű bőrök kikészítése | 11 |
| A kikészítés anyagai | 11 |
| A filmképzők (a kötőanyagok) | 11 |
| Az oldó- és hígítószerek | 14 |
| A lágyítók | 16 |
| A porfestékek | 16 |
| A kikészítés egyéb anyagai | 18 |
| A kikészítőanyagok gyakorlati alkalmazása | 20 |
| A kikészítőanyagok felvitele a bőrfelszínre | 20 |
| A bőrkikészítés mechanikai munkálatai | 21 |
| A filmképzők megválasztása | 23 |
| A kívánt színek összeállítása | 36 |
| A bőrkikészítés gyakorlata | 38 |
| A csiszolásos kikészítés | 39 |
| A teljes barkás bőrök kikészítése | 40 |
| A korrigált barkájú bőrök kikészítése | 41 |
| A fóliás kikészítés | 42 |
| Gyakorlati példák a kikészítésre | 43 |
| A készbőr | 51 |
| A késztermék-összetétel változásai | 52 |
| A készbőrök csoportosításának szempontjai | 54 |
| A készbőrökkel kapcsolatos fogalmak | 54 |
| A készbőrök felosztása rendeltetésük és típusuk szerint | 58 |
| A készbőrök felosztása alapanyaguk és cserzési eljárásuk szerint | 69 |
| A készbőrök további általános jellemzői | 73 |
| A készbőrök tárolása | 77 |
| A lábbeli bőrökkel szemben támasztható követelmények | 77 |
| A lábbeligyártás főbb folyamatai | 77 |
| A bőrrel szembeni követelmények a feldolgozhatóság szempontjából | 78 |
| A bőrrel szembeni követelmények a lábbeli használhatósága szempontjából | 78 |
| A lábbeli bőrök érzékszervi és műszeres vizsgálatai | 79 |
| A legfontosabb lábbeli bőrtípusok | 90 |
| A ruházati bőrökkel szemben támasztható követelmények | 92 |
| A bőrkonfekcionálás főbb folyamatai | 92 |
| A bőrrel szembeni követelmények a feldolgozhatóság szempontjából | 92 |
| A bőrrel szembeni követelmények a bőrruha használhatósága szempontjából | 95 |
| A kesztyűbőrök vizsgálatai, követelményei, készbőr típusai | 95 |
| A díszműbőrökkel szemben támasztott követelmények | 97 |
| A minőségi osztályozás (szortírozás) | 97 |
| A készbőrhibák | 97 |
| A minőségi osztály fogalma | 98 |
| Minőség- és szabványügyi alapismeretek | 102 |
| A minőség fogalma | 102 |
| A minőségszabályozás | 103 |
| A szabványok | 104 |
| A minőségtanúsítás | 105 |
| A bőrrost alapú műbőrök gyártása | 108 |
| A rostműbőr termékek előpállítása | 109 |
| A rostszuszpenzió előállítása | 109 |
| A zsírozás | 112 |
| A kötőanyag adagolása és rögzítése a roston | 113 |
| A lemezképzés (lap-szalagképzés) | 113 |
| A rostműbőrök felhasználási területei | 117 |
| A talpbélés műbőrök | 119 |
| A kéregműbőrök | 125 |
| A szőrmegyártás | 132 |
| A nemesített juhbőrök gyártása (panofix-gyártás) | 132 |
| Az áztatás | 132 |
| A mosodai munkák | 133 |
| A csávázás vagy kikészítés | 137 |
| A krómcserzés | 145 |
| A gyapjúoldal kidolgozása | 147 |
| Az irhabőrök (szőrmés velúrbőrök) gyártása | 169 |
| Az áztatás, a mosás, a csávázás | 169 |
| A cserzés | 171 |
| A zsírtalanítás és a csiszolás | 172 |
| A színezés | 173 |
| A gyapjú- és a bőrkidolgozáa | 174 |
| A szőrmés vadbőrök kikészítése és színezése | 175 |
| Az áztatás, a csávázás, a cserzés | 175 |
| A halványítás | 176 |
| A színezés | 179 |
| A szőrmés bőrök minősítése | 180 |
| Szervezési ismeretek | 183 |
| A vezetésszervezés | 183 |
| A munkamegosztás és a kooperáció | 183 |
| A szervezetek | 183 |
| A folyamatok | 184 |
| A szervezetek és a folyamatok összefüggése | 185 |
| A szervezeti kapcsolatok | 186 |
| A szervezeti formák | 186 |
| A termelésszervezés | 189 |
| A szervezési munka folyamatai | 190 |
| A szervezési segédeszközök | 190 |
| A szervezés rendszerszemlélete | 192 |
| A gyártási folyamat | 193 |
| A munkaszervezés | 195 |
| Munkagazdaságtani alapismeretek | 196 |
| Ergonómiai ismeretek | 201 |
| A munkahelyszervezés | 204 |