1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dabasi "csodadoktor"

Szerkesztő
Róla szól
Fotózta

Kiadó: Pressman Nyomdaipari Bt.
Kiadás helye: Dabas
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 55 oldal
Sorozatcím: Díszpolgári Portrék
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-88618-6-3
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

KEDVES OLVASÓ!
Elkészült a Díszpolgári portrék című sorozatunk második kötete, amely városunk messze földön híres orvosa, dr. Lelik Ferenc életművének állít emléket, az ő pályáját foglalja össze... Tovább

Előszó

KEDVES OLVASÓ!
Elkészült a Díszpolgári portrék című sorozatunk második kötete, amely városunk messze földön híres orvosa, dr. Lelik Ferenc életművének állít emléket, az ő pályáját foglalja össze röviden, kiemelve annak legfontosabb állomásait.
A szerzők szándéka az volt, hogy helyszínek, események, visszaemlékezések segítségével megrajzolják a dabasi csodadoktor portréját, aki hosszú utat tett meg Ópécskától Dabasig. Ez az út történelmi időkön ível át és 87 esztendőt próbál összefogni, változatos élethelyzeteket, helyszíneket, eseményeket elevenít fel, amelyekből egy bátor, szókimondó ember és egy zseniális orvos sikeres élete bontakozik ki. Ha térképet kellene rajzolni erről az életútról, akkor a történelmi Magyarország, Közép- és Nyugat-Európa számos helyszíne szerepelne rajta, sőt a tengeren túli tudományos világ fellegvárait is jegyeznünk kellene a lapon.
Lelik doktor zsenije múltjának összetettségéből fakad. Bárók, elszerbesedett arisztokraták, költők, értelmiségiek, üzletemberek, középosztálybeliek, polgárok, a Bánság színes, soknemzetiségű, soknyelvű és kultúrájú forgataga ötvöződik gyökereiben. Bánátiság és transzilvanizmus, európaiság és egy világpolgár magabiztossága adja a csodadoktor színes egyéniségét, egyedi és megismételhetetlen karakterét. A történelmi korokon, határokon átívelő életút sajátos hangulatú színhelyeivel, váratlan fordulataival egy izgalmas regény lapjaira illik. És az élettörténet minden egyes oldalán átsüt az a hihetetlen akarat, bizonyítási vágy, amely elvezetett az önmegvalósításhoz. Lelik Ferenc átlagos bánáti kisfiúból világhírű orvossá vált, amit nemcsak kivételes képességeinek, igényességének és bizonyítási vágyának köszönhet, hanem higgadt, szarkasztikus világszemléletének is, amely hozzájárult ahhoz, hogy el tudja viselni egy méltatlanul kisszerű történelmi korszak visszásságait.
Kőszegi Zoltán
Dabas város polgármestere, országgyűlési képviselő Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv