Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.612

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Felkészülési segédlet a közigazgatási alapvizsgához

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Közigazgatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 193 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E segédanyaggal elsősorban a közigazgatási alapvizsga jelöltjeinek kívánunk segítséget nyújtani. Azoknak a köztisztviselőknek, akik törvény alapján közigazgatási alapvizsga letételére kötelezettek.... Tovább

Előszó

E segédanyaggal elsősorban a közigazgatási alapvizsga jelöltjeinek kívánunk segítséget nyújtani. Azoknak a köztisztviselőknek, akik törvény alapján közigazgatási alapvizsga letételére kötelezettek. Hasznosíthatják azonban azok is, akik közigazgatási alapismereteiket kívánják felfrissíteni, megújítani, illetve gyakorlati jártasságuk szintjét akarják ellenőrizni. A könyv segítségével meggyőződhetnek arról, hogy mennyire pontos, naprakész és megbízható tudásuk, felkészültségük elméleti alapkérdésekben továbbá gyakorlati tudnivalókban, jogismeretben, jogalkalmazási készségben.
A könyvet miként a címében is érzékeltetni kívánjuk segédletnek szánjuk. Ez azt jelenti, hogy a kérdések, ugyan tartalmukban tükrözik az alapvizsga követelményeket, egyedüli ismeretük azonban nem elegendő sem az eredményes felkészüléshez, sem a sikeres vizsgához. Egy segédlet valójában csak eszköz, és csak úgy hasznosítható, ha a jelölt, vagy az érdeklődő önképzés keretében, a vizsgára kötelezett pedig konzultáció során a közigazgatási alapvizsga ismeretanyagát a Közigazgatási Alapvizsga című tankönyvből, annak kiegészítőjéből, a kapcsolódó joganyagból kellőképpen elsajátította. A vizsgakérdések a tankönyv fejezetein, címein alapulnak, hasznosítva az eddig megtartott tanfolyamok, vizsgák tapasztalatait valamint a jelöltek méltányolható kéréseit, igényeit.
A megismerés forrásai közül nem hiányozhatnak azok az alapvető fontosságú jogszabályok, amelyek ismerete nélkül a köztisztviselő olyan, mint a fegyvertelen katona. Tapasztaltuk az eddigi tanfolyamok, illetve a vizsgák során, hogy a kevésbé sikeresen vizsgázók közül jónéhányan az eredménytelenség okát önkritikusan a jogszabályismereteik fogyatékosságában jelölték meg. Ezért elsősorban a jelöltek igényei alapján a függelékben közöljük azoknak a jogszabályoknak a hatályos szövegét, amelyek ismerete a vizsgakövetelmény része és a gyakorlatban is nélkülözhetetlen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy tudomásunk szerint a jelöltek több esetben csak igen nehezen, vagy költséges másolási eljárással juthattak a szükséges joganyaghoz. Vissza

Tartalom

Előszó 6
1.13 Bevezetés 7
1.1. Az írásbeli vizsgarészről szóló fontosabb tudnivalók 7
1.2. A szóbeli vizsgarészről szőlő fontosabb tudnivalók 8
2. írásbeli vizsgarész 9
2.1. Kifejtő (esszé) kérdések 9
2.2. Tesztkérdések 28
3. Megoldások a tesztkérdésekhez 67
4. Szóbeli vizsgarész, vizsgakérdések 74
5. Függelék, jogszabályok 80
5.1. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 81
5.2. A többször módosított 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról 98
5.3. A többször módosított 1957. évi IV. törvény az államigazgatási eljárás általános szabályairól 128
5.4. Az 1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról 146
5.5. Az 1992. évi XXXV11I. törvény az államháztartásról 169
6. Feladatlap-minta az írásbeli vizsgarészhez 186
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem