| I. rész | |
| A vendéglátóipar szerepe és feladata a lakosság ellátásában | 5 |
| A népgazdaság és a gazdálkodási ágak | 5 |
| Gazdálkodás, népgazdaság, gazdasági ágak | 5 |
| A vendéglátóipar helye a népgazdaságban | 6 |
| A belkereskedelem tagozódása | 8 |
| A kereskedelem formái | 8 |
| A belkereskedelem szektorális megoszlása | 9 |
| A belkereskedelem funkciók szerinti szervezete | 10 |
| A vendéglátóipar népgazdasági szerepe | 11 |
| A vendéglátóipar tevékenységének fontosabb ágai | 13 |
| Értékesítési alapfogalmak | 16 |
| Az értékesítés fogalma | 16 |
| Az értékesítés tartalma | 16 |
| Az értékesítés folyamata | 16 |
| A kapitalista és a szocialista vendéglátóipar | 17 |
| Az értékesítés alapfeltételei | 18 |
| Az üzletek adottságainak megfelelő szakmai program kidolgozása | 18 |
| A környezet és az üzlet tisztasága | 19 |
| Az üzleti fegyelem | 20 |
| Az értékesítés ágai és módszerei | 21 |
| Az értékesítés fő ágai | 21 |
| Az értékesítés módszerei | 22 |
| A vendéglátó üzletek osztálybasorolása | 25 |
| Az osztálybasorolás főbb meghatározói | 25 |
| Az értékesítő üzeletek osztálybasorolása | 26 |
| A szállodák osztálybasorolása | 27 |
| A vendéglátóipar üzem és üzlet | 28 |
| Üzemi és üzleti alapismeretek | 28 |
| Az üzem és az üzlet fogalma | 28 |
| Az üzemi és üzleti helyiségek csoportosítása | 29 |
| Az üzemekhez és az üzeletekhez tartozó kisegítő helyiségek | 31 |
| A termelő üzemek | 33 |
| Általános követelmények | 33 |
| A termelés előkészítésére szolgáló helyiségek | 33 |
| A termelésre szolgáló helyiségek | 35 |
| A termelés előkészítésére szolgáló helyiségek berendezése, felszerelése, gépesítése | 38 |
| A termelő helyiségek berendezése, felszerelése, gépesítése | 40 |
| Az értékesítő üzletek | 42 |
| Az üzlet helyiségei | 42 |
| Az üzlethelyiségek kiképzése | 44 |
| Az üzletek díszítése és bútorzata | 46 |
| Az üzletek hűtőberendezései és mérőeszközei | 48 |
| Az üzletek kiszolgáló gépei és berendezései | 50 |
| Az üzleti felszerelések anyaguk szerinti csoportosítása és tisztántartása | 53 |
| Az üzletek tálaló-, adagoló-, evő- és segédeszközei | 57 |
| Az üzeletek edényfelszerelései | 63 |
| Az üzeletekben használt palackok és poharak | 71 |
| Asztali textília, asztali leltár és fűszertartó edények | 76 |
| A vendéglátóipar dolgozói | 78 |
| A vendéglátóipar munkakörei | 78 |
| Szakképzettséghez kötött munkakörök | 80 |
| A szakképesítés megszerzése | 81 |
| Szakképzettséghez és iskolai végzettséghez kötött munkakörök | 82 |
| Egyéb felkészültséget igénylő munkakörök | 84 |
| Személyi egészségvédelem és balesetelhárítás | 85 |
| Személyi higiénia | 85 |
| Balesetelhárítás a gépi berendezések használata közben | 87 |
| A balesetelhárítás egyéb rendszabályai | 89 |
| A vendéglátóipari dolgozókkal szemben támasztott követelmények | 92 |
| Alapfeltételek | 92 |
| A jellemesség feltételei | 94 |
| Magatartásunk követelményei | 96 |
| A társas érintkezés általános szokásai | 99 |
| Értékesítési alapismeretek | 101 |
| A felszolgálótól külön megkívánt követelmények | 103 |
| A vendéglátóipar vendégei | 106 |
| A vendégek magatartása | 106 |
| Az érkezés szokásai | 108 |
| Vendéglátóipari üzletformák | 111 |
| Büfé-rendszerű értékesítőhelyek | 111 |
| A büfé jellegű üzletek berendezése | 112 |
| A büfé jellegű üzletek eszközei | 113 |
| Az értékesített áruk ellenértékének kiegyenlítése | 114 |
| Büfék és bisztrók | 115 |
| Italszaküzletek | 118 |
| Felszolgálási alapismeretek | 121 |
| A felszolgálók felszerelése | 121 |
| Étkezési formák | 123 |
| Felszolgálási módszerek | 124 |
| A felszoláglók felkészülése | 125 |
| A vendégek fogadása és a velük való foglalkozás | 125 |
| A felszolgálás általános szabályai | 128 |
| A vendégek távozása és a zárás utáni munka | 130 |
| Az italok felszolgálása | 133 |
| Az üdítőitalok és a sörök csoportosítása | 133 |
| A borok, égetett szeszesitalok és kevert italok kereskedelmi csoportosítása | 135 |
| Az italárlapok összeállítása és az italrendelés felvétele | 137 |
| Az üdítőitalok felszolgálása | 140 |
| A sörök felszolgálása | 141 |
| A borok felszolgálásának követelményei és a hordós borok felszolgálása | 143 |
| A palackborok felszolgálása | 144 |
| A pezsgők és habzóborok felszolgálása | 146 |
| A röviditalok felszolgálása | 147 |
| Forrásmunkák jegyzéke | 149 |
| II. rész | |
| Étterem jellegű üzletek | 155 |
| Meleg étkezést nyújtó vendéglátóipari üzletek | 155 |
| Éttermek, vendéglők | 155 |
| Éttermek, vendéglők létesítése | 158 |
| Étterem jellegű üzletek berendezése | 159 |
| Asztalok, székek | 159 |
| Egyéb berendezések | 162 |
| Éttermi jellegű üzletek felszerelése | 165 |
| A felszerelések mennyiségét meghatározó irányelvek | 165 |
| A felszerelések minőségi és gazdálkodási szempontjai | 166 |
| Felszolgálók előkészítő munkái | 168 |
| Az ételek felszolgálása | 174 |
| Felszolgálási rendszerek | 174 |
| Az ételek felszolgálásának általános szabályai | 176 |
| Az étlapok kezelése | 180 |
| Ételismereti alapfogalmak. Az ételkészítés technikája | 182 |
| Előkészítő műveletek | 183 |
| Kiválasztás | 184 |
| Tisztítás, átválogatás | 184 |
| Darabolás, formázás | 186 |
| Egyéb előkészítő műveletek | 187 |
| Elkészítő eljárások | 191 |
| Hőbehatásos eljárások | 192 |
| Elkészítő eljárások kiegészítő műveletei | 196 |
| Befejező műveletek | 205 |
| Készentartás | 206 |
| Adagolás | 206 |
| Tálalás | 207 |
| Értékesítés | 208 |
| Levesek | 210 |
| Híglevesek | 212 |
| Általános híglevesek | 212 |
| Magyaros híglevesek | 214 |
| Összetett híglevesek | 215 |
| Különleges híglevesek | 216 |
| Sűrített levesek | 216 |
| Egyszerű sűrített levesek | 216 |
| Áttört vagy pürélevesek | 218 |
| Összetett és különleges sűrített levesek | 219 |
| Krémlevesek | 220 |
| Nyáklevesek | 221 |
| A levesek felszolgálása | 222 |
| Csészéből fogyasztott levesek felszolgálása | 222 |
| Levestányérból fogyasztott levesek felszolgálása | 223 |
| Mártások | 224 |
| Meleg mártások | 224 |
| A meleg alapmártások és a belőlük készült egyéb mártások | 224 |
| Gyümölcsmártások | 227 |
| Nem alapmártásból készülő egyéb meleg mártások | 228 |
| Hideg mártások | 231 |
| Alapmártásból készült hideg mártások | 231 |
| Egyéb hideg mártások | 233 |
| A mártások felszolgálása | 234 |
| Főzelékek és köretek | 235 |
| Főzelékek és zöldségköretek | 235 |
| Sűrítéssel készült főzelékek | 236 |
| Sűrítés nélkül készített főzelékek | 238 |
| Tésztaköretek | 239 |
| Gabonaköretek | 240 |
| Burgonyaköretek | 241 |
| Főtt burgonya | 241 |
| Főtt-sült burgonyaköretek | 241 |
| Sült burgonyaköretek | 243 |
| Bő zsírban sült burgonyaköretek | 244 |
| Vegyes köretek | 246 |
| A köretek tálalása és felszolgálása | 246 |
| Saláták | 248 |
| Nyers saláták | 248 |
| Főtt saláták | 249 |
| Tartósított saláták | 250 |
| Vegyes saláták | 251 |
| Kevert vagy összetett saláták | 251 |
| Saláták tálalása és felszolgálása | 251 |
| Előételek | 253 |
| Meleg előételek | 253 |
| Meleg tojásételek | 255 |
| Meleg zöldség és főzelék előételek | 260 |
| Rizsből készült ételek | 263 |
| Húsfélékből, belsőségekből, hentesipari termékekből készülő előételek és zónaételek | 263 |
| Előételek tésztafélékből | 265 |
| Sajtból készült előételek | 269 |
| Meleg szendvicsek | 269 |
| Meleg vegyes előétel tálak | 270 |
| Hideg előételek | 270 |
| Kocsonyák, galatinok, pástétomok, habok | 272 |
| Hideg tojásételek | 273 |
| Zöldségből és főzelékből készülő hideg előételek | 275 |
| Saláta, majonéz és koktél előételek | 276 |
| Gyümölcs előételek | 277 |
| Húsból, belsőségből és húsipari termékekből készülő hideg ételek | 278 |
| Hideg vegyes tálak | 279 |
| Szendvicsek | 280 |
| Előételek tálalása és felszolgálása | 281 |
| Halból és egyéb hidegvérű állatokból készülő ételek | 285 |
| Meleg halételek | 290 |
| Hideg halételek | 294 |
| Hal és egyéb hidegvérű állatokból készült ételek tálalása és felszolgálása | 295 |
| Felhasznált irodalom | 299 |