A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Himzőmesterség

A magyarországi népi himzések öltéstechnikája

Szerző
Grafikus
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 200 öltésábrával és 30 himzésmintával. A könyvben összefoglalt hímzésanyag technikai elemzése, magyarázása és rendszerezése a szerzők együttes munkája. Palotay Gertrud értékesítette azokat a gyakorlati tapasztalatokat, amelyeket mint a Székesfővárosi Szabadegyetem 1931/1932-i népi hímzőtanfolyamának előadója szerzett; ezt kiegészítették Ferencz Kornélia okleveles rajz-kézimunkatanárnak a középiskolai kézimunkaoktatásban szerzett tapasztalatai. Nyomatta a Stephaneum nyomda r.t., Budapest.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyarországi népi hímzések technikájának közreadásával hozzá kívánunk járulni a népi hímzéseknek az eddiginél alaposabb megismertetéséhez, még szélesebb rétegekben való megkedveltetéséhez. A... Tovább

Előszó

A magyarországi népi hímzések technikájának közreadásával hozzá kívánunk járulni a népi hímzéseknek az eddiginél alaposabb megismertetéséhez, még szélesebb rétegekben való megkedveltetéséhez. A népi hímzések eddigi - egyébként igen nagyszámú - ismertetéseiből (egy-két szűkebbkörű kísérletet nem számítva) mindeddig hiányzott egy fontos tényező : az öltéstechnika bemutatása, magyarázata. Ezt a hiányt kívánjuk pótolni azzal a meggyőződéssel, hogy semmiféle hagyományos hímzőmunkát nem lehet teljes egészében sem értékelni, sem kifogástalanul utánozni az öltések és alkalmazásuk módjának ismerete nélkül; annál kevésbbé az e tekintetben igen gazdag, mert sokféle forrásból merített népi hímzéseket. Célunk kettős volt: egyrészt a leíró néprajz számára összegyűjteni és megelemezni a népi hímzések öltésmódjait s lehetőleg rögzíteni vidékek szerinti mult vagy mai divatjukat és különféle alkalmazásukat. Másrészt a népi kézimunkák után dolgozni kívánók számára lehetővé tenni, hogy nemcsak az eredeti formákkal és színekkel, hanem az eredetieken használt öltésekkel dolgozhassanak. Elejétől fogva tisztában voltunk azzal, hogy jobbára rajtunk kívül eső okokból, mindkét feladatunkat kifogástalanul nem tudjuk megoldani. A néprajztudomány számára használhatóbb lett volna munkánk, ha minden egyes öltésfajtát és alkalmazási módot pontosan helyhez tudtuk volna kötni; ha elterjedésük határait megjelölhettük volna.
Ezt nagyobbrészt csak rámutatásokkal, vázlatosan végezhettük el, mert a rendelkezésünkre álló népi hímzésanyag egyrészt nem volt minden esetben kellőleg datálva, mert a hímzések gyűjtői eddig nem voltak kellő figyelemmel a technikára s ezért ilyen szempontból nincsenek egyes vidékek munkái hiánytalanul összegyűjtve. De a mai viszonyok azt is lehetetlenné tették, hogy a vidéki és az elcsatolt területeken lévő gyűjteményeket behatóan tanulmányozzuk. így arra kellett szorítkoznunk, hogy munkánk első részében a történeti Magyarország területén előforduló népi hímzések alapöltéseit, a második részben pedig ezeknek előfordulási módját és helyét tisztán a rendelkezésünkre álló anyag alapján tárgyaljuk. Vissza

Tartalom

Előszó 3
A hímzéstechnika kialakulása és fejlődése 9
A népi hímzések alapanyagai és fonalai 11
Az öltéselemek csoportosítása és technikai magyarázata 12
Laposöltés-csoport 12
Keresztöltés-csoport 15
Hurok- és láncöltés-csoport 19
Átcsavarások és szálvonásos technikák... 21
Dunántúl 24-38
Rábaköz ... 24
Bakony-Balaton vidék 25
Buzsák 26
Somogy 28
Drávamente 29
Sárköz 35
Baranya ... 35
Pécs-Mohács vidéke ... 36
Alföld 39-48
Bánság ... 39
Arad vidéke 40
Tiszántúl 41
Matyóföld...44
Erdély 49-61
Kalotaszeg 49
Mezőség 53
Torockó 54
Szilágyság 55
Szolnok-Doboka 56
Felső Marosmente 56
Mirkvásár 57
Székelyföld 58
Szeben-, Brassó-, Beszterce- és a Küküllö-vidék 58
Gsik és Háromszék keleti pereme 59
Hétfalu 60
Hunyad- és Krassó-Szörény vidéke 60
Felvidék és palócföld 62
Felső-Tisza vidéke 63
Szepessé 63
Bükk vidéke 64
Gömör 65
Cserhát-Mátravidék 66
Hont... 66
Börzsöny vidéke... 66
Zólyom 69
Vágvölgye ... 72
Kisalföld ... 72
A jelentősebb magyarnyelvű irodalom jegyzéke 74
Tárgymutató... 76
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv