1.034.837

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar pirospaprika

Szerző
Lektor

Kiadó: Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 108 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Szinte minden nap találkozunk a pirospaprikával, a magyar étrendnek ezzel a jellegzetes fűszerével. Hivatása, hogy ételeinket ízesítse, zamatosítsa. Ezt a feladatát egyaránt teljesíti, akár az... Tovább

Előszó

Szinte minden nap találkozunk a pirospaprikával, a magyar étrendnek ezzel a jellegzetes fűszerével. Hivatása, hogy ételeinket ízesítse, zamatosítsa. Ezt a feladatát egyaránt teljesíti, akár az asztalra állított szóróból hintjük a szalonnára vagy a kész ételre, akár a konyha dobozból vagy zacskóból kerül a készítés folyamán az ételeinkbe, a szakács gondoskodásából. Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy néhány évszázaddal ezelőtt földrészünkön ismeretlen volt ez a fűszer.
Önként felvetődik azonban a kutató elmében az a kérdés, honnan származik e fűszerünk, hogyan jutott hazánkba, s ha már hossza vándorútja során a magyar talajban gyökeret vert, miként áll elő évről évre a friss pirospaprika, melyet világszerte a magyar főzési technika különlegességének számítanak. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A paprika története. - Hosszú útja a tengerentúlról hazánkba5
A paprika vándorútja6
A paprika különböző elnevezései7
Paprikakészítési eljárások10
A paprika mint növény. - Termesztése és nemesítése13
Mit vesz fel a paprika a talajból15
A paprika előnevelése16
A paprika kiültetése18
A paprika szüretelése19
Nagyüzemi módszerek20
Szabadföldi vetés21
A paprika nemesítése23
A paprikanemesítés története24
A vetőmag szaporítása28
A paprikatermés előkészítése az őrlésre, az úgynevezett "kikészítés"29
A paprikafüzérek készítése32
Paprikaszárítás34
A paprikamag szerkezete37
A mag csírázása39
A palánta fejlődése41
A piros szín kialakulása42
Változások a paprikatermés összetételében45
A paprika hasítása46
A paprika döngölése50
Paprikamag mosása52
A szárítás hatása54
A paprikaőrlemény előállítása s a közben lejátszódó fizikai és kémiai folyamatok57
Az őrléstechnika fejlődése58
Állami minősítés61
Hogyan őrlik a paprikát?61
A paprika barnulása64
A paprika kémiai összetétele66
Fűszerpaprikaféltermékek összetétele Horváth István szerint67
Fűszerpaprikaőrlemények összetétele Horváth István szerint67
A csípős íz okozója68
A paprika festékanyagai70
A fűszerpaprika minősítése és forgalombahozatala79
Paprikaminták vizsgálata81
A paprika tárolhatósága85
A paprikaipar fejlődése87
Mennyi paprikát fogyasztunk?87
A fűszerpaprika szerepe a konyhatechnikában és ételkészítésben. - Élettani hatása az emésztési folyamatban89
Paprika a konyhatechnikában91
Vitaminok a paprikában92
A paprika hatása szervezetünkre97
Ételeink ízesítése paprikával99
Forrásmunkák102

Finály István

Finály István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Finály István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv