| I. kötet | |
| Dr. Kenéz Győzőné: A fizetővendéglátás - hivatás | 7 |
| Bevezetés | 8 |
| A fejlődés lehetőségei | 11 |
| A vendégfogadók felkészítése | 15 |
| Dr. Reischl Gábor: A fizetővendéglátás építészeti kérdései; családiházas és falusi környezete | 17 |
| Tartózkodási helyek a ház körül a szabadban | 18 |
| Építmények az udvarban | 37 |
| A vendéglátásra alkalmas lakóház | 45 |
| Épületszerkezet | 53 |
| Épületgépészet | 59 |
| Dr. Kenéz Győzőné: A vendégszoba berendezése | 63 |
| A tervezés | 64 |
| A vendégszoba lakáson belüli helye | 65 |
| A berendezés alapelvei | 66 |
| A vendégszoba bútorai | 67 |
| A vendégszoba textíliái | 75 |
| A szobadíszek | 79 |
| A szoba megvilágítása | 80 |
| A vendégszoba fűtése | 83 |
| A reggelizőhely és társalgó | 84 |
| Berendezési hibák - példagyűjtemény egy vendégszobából | 87 |
| A vendégfogadás induló leltára, elemi felszerelése | 90 |
| Mosdófülke, zuhany, WC | 92 |
| A szakszerűen berendezett háztartási munkaszoba | 96 |
| Dr. Kenéz Győzőné: Szervezési feladatok | 97 |
| A reklám | 98 |
| A fizetővendéglátás adminisztratív eszközei | 109 |
| A vendég fogadása | 112 |
| A vendéggel való kapcsolattartás eszközei | 114 |
| Dr. Csizmadia László: Az étel- és italfelszolgálás alapszabályai | 123 |
| Étkezési idők | 124 |
| Az asztalterítés | 126 |
| A felszolgálás | 129 |
| Dr. Kenéz Győzőné: Munkaszervezés - munkamegtakarítás | 149 |
| A napi munkarend | 150 |
| A reggelizőasztal megterítésének munkaszervezési modellje | 155 |
| A mosogatási munka szervezése | 156 |
| A vendégszoba takarításának munkaszervezési modellje | 158 |
| Az akadálytalan munkavégzés előfeltételei | 161 |
| A munkaeszközök | 168 |
| Dr. Kádas Lajos: A szálláshely higiénéje | 175 |
| A szálláshelyre vonatkozó higiénés követelmények | 176 |
| Üzemeltetési munkafolyamatok szervezése és higiénéje | 177 |
| Takarítás | 177 |
| A szennyes ruha gyűjtése és mosása | 180 |
| Konyhai higiéné - a mosogatás | 182 |
| Állati kártevők irtása | 186 |
| II. kötet | |
| Antal Katalin: A fizetővendéglátás és falusi turizmus szabályozási kérdései | 9 |
| Röviden a fizetővendéglátás és a falusi turizmus szabályozásáról | 10 |
| A fizetővendéglátó engedélyről (fizetővendéglátó igazolvány) | 10 |
| A fizetővendéglátás keretében kiadható ingatlanok köre és hasznosításuk szabályai | 12 |
| Az üdülőszövetkezeti és a lakásszövetkezeti ingatlanok hasznosításának szabályai | 13 |
| Az állami lakások hasznosításának szabályai | 14 |
| A nem idegenforgalmi célú lakáshasznosítás | 14 |
| A külföldi állampolgár jogosultságai alapján történő hasznosítás | 15 |
| A fizetővendégszolgálatot igénybevevők szokásostól eltérő köre | 16 |
| A fizetővendéglátás keretében hasznosítható szobák száma | 16 |
| A magánszállás hasznosítás minőségi követelményeivel kapcsolatos szabályok | 16 |
| Az alapterület számítása | 18 |
| Önálló lakás, üdülő, lakrész, üdülőrész | 19 |
| A fűtési kötelezettség értelmezése | 20 |
| Ami az osztályba sorolási rendeletből kimaradt | 20 |
| A szállásadó jogszabályi kötelezettségei a szálláshasznosítás során | 21 |
| Vendégkönyv vezetése és bejelentkeztetés | 22 |
| Számlaadási kötelezettség | 23 |
| Szálláshelyi szolgáltatással összefüggő kötelezettségek | 23 |
| A magánszállás hasznosítás módjai | 23 |
| A szállásadó szerződéses jogviszonyai | 24 |
| Egyéni hasznosítás esetén | 24 |
| A szállásadó, mint bérbeadó kötelezettségei és jogai | 25 |
| A vendég, mint bérlő kötelezettségei és jogai | 26 |
| A szállásadó (bérbeadó) és a vendég (bérlő) közötti szerződés megszűnésének általános és különleges esetei | 26 |
| A lemondási díj (kötbér) meghatározásának általános szabályai | 27 |
| A jogi rendezés lehetőségei, ha a vendég nem hagyja el a szálláshelyet | 28 |
| Közvetítőn keresztül történő magánszállás hasznosítás: szervezett fizetővendéglátás | 28 |
| A közvetítő jogai és kötelezettségei | 29 |
| A szállásadó és a közvetítő között szerződések | 29 |
| A megbízási szerződés | 30 |
| A bérleti vagy (bizományosi) szerződés | 30 |
| A szállásadó és a közvetítő közötti együttműködés adminisztrációja | 31 |
| A fizetővendéglátó tevékenység során felmerülő kártérítési felelősség és a biztosítási lehetőségek | 32 |
| Az adószabályok alkalmazása a fizetővendéglátás és a falusi turizmus területén | 35 |
| Az általános forgalmi adó: ÁFA | 35 |
| A helyi idegenforgalmi adó: HIFA | 37 |
| A személyi jövedelemadó: SZJA | 39 |
| Mellékletek | 42 |
| Jogszabályok jegyzéke | 43 |
| Adatlap a fizetővendéglátó engedély kiváltásához | 44 |
| Fizetővendéglátó engedély | 46 |
| Fizetővendéglátó vendégkönyv | 52 |
| Fizetővendég-szolgálati biztosítással kapcsolatos nyomtatványok (ajánlat, kötvény, záradék, igazolás) | 55 |
| Adóbejelentkezési lap | 61 |
| Jelentkezési lap | 63 |
| Kérdőív a szállás felméréséhez | 64 |
| Megbízási szerződés | 68 |
| Szerződésmódosítás | 73 |
| Bérleti szerződés | 74 |
| Fizetővendéglátó tábla | 76 |
| Házirend | 77 |
| Tájékoztató az igénybe vehető szolgáltatásokról | 79 |
| Szobautalvány - bérbevételi feltételek: kézi | 80 |
| Szobautalvány - gépi | 82 |
| Foglalási tabló | 83 |
| Ellenőrzési lap | 84 |
| Igazolás a jövedelemadó bevallás elkészítéséhez | 85 |
| Bizonylat a beszedett idegenforgalmi adóról | 86 |
| Nyilvántartás az idegenforgalmi adó beszedéséről | 87 |
| Dr. Horváth Ákos: A fizetővendéglátás és falusi turizmus pénzügyi tervezése | 89 |
| Tőkeszükséglet és finanszírozás | 90 |
| A beruházás tervezése általában | 90 |
| A vendégfogadásra való berendezkedés tőkeszükségletének kiszámítása | 91 |
| Finanszírozási lehetőségek | 95 |
| A finanszírozási terv | 97 |
| Gazdaságossági, költség- és eredményszámítás | 100 |
| Tőkeszükséglet (beruházási szükséglet) | 101 |
| Az elérhető ár | 101 |
| Az elérhető vendégszám, vendégéjszaka | 102 |
| A költségek | 103 |
| Az állandó költségek | 104 |
| A viszonylag állandó költségek | 106 |
| Változó költségek | 107 |
| A költségek összefoglalása | 110 |
| Gazdaságossági számítások | 111 |
| Gazdaságosság hitel igénybevétele esetén | 112 |
| Gazdaságosság hitel igénybevétele nélkül | 113 |
| A munkajövedelem kiszámítása | 114 |
| Mellékletek | 116 |
| Dr. Kenéz Győzőné: Ételkalkulációk | 131 |
| A különböző reggelik kalkulációs példái | 132 |
| Egyéb reggelifajták | 133 |
| A teljes ellátás | 135 |
| Ételkalkulációs minták | 137 |
| Dr. Kenéz Győzőné: Önellenőrzés | 144 |
| A pénzgazdálkodás és üzemvezetés | 145 |
| A szobakiadás | 145 |
| Az étel-, italkínálat | 146 |
| A háztartási felszerelések, gépek és karbantartásuk | 147 |
| A reklám és a vendégforgalom | 147 |
| A személyzet irányítása | 148 |
| Dr. Csizmadia László: Nemzetközi étkezési szokások, nemzetek konyhái | 149 |
| A magyar konyha | 150 |
| A szomszédos országok konyhái | 152 |
| Étrendminták | 159 |
| Dr. Csizmadia László: Vendégétkeztetés a szabadban | 166 |
| A sütés-főzés fajtái és eszközei | 167 |
| A tűz | 176 |
| Épített-állandó tűzrakóhelyek | 177 |
| Hordozható szabadtéri tűzhelyek | 179 |
| Dr. Kenéz Győzőné: Vendégétkeztetés és saját termelésű termékek értékesítési lehetőségei | 182 |
| Utószó | 187 |