kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Varrott keménykötés |
| Oldalszám: | 205 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-127-7 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 9 |
| Sólyom Lajos: A mintavétel és a tételminősítés | 11 |
| A tárgykörben használatos alapfogalmak | 11 |
| A mintavételkor betartandó szabályok | 13 |
| A mintavétel | 14 |
| A tételminősítés | 15 |
| Sólyom Lajos: Az érzékszervi vizsgálat | 18 |
| Az élettani alapok | 22 |
| Az előkészítő helyiség | 24 |
| A bírálati helyiség | 26 |
| Az érzékszervi bírálók | 28 |
| Az érzékszervi bizottság és vezetője | 28 |
| A bíráló bizottság tagjainak ízlelő-, szagló- és látóképesség-vizsgálata | 29 |
| Az ízlelőképesség vizsgálata | 29 |
| A koncentrációkülönbség felismerésének vizsgálata | 31 |
| A szaglóképesség vizsgálata | 33 |
| A színmegállapító képesség vizsgálata | 35 |
| A minták szállítása, tárolása | 37 |
| A minták előkészítése, felszolgálása | 37 |
| Az érzékszervi bírálat lebonyolítása | 38 |
| A minősítés | 40 |
| Az egyes kémiai összetevők meghatározása | 43 |
| Flanek Anikó: Az alkoholtartalom meghatározása | 43 |
| Meghatározás piknométerrel | 44 |
| Meghatározás szeszfokmérővel | 46 |
| Meghatározás egyéb fizikai módszerekkel | 47 |
| A forráspont mérésével | 47 |
| A törésmutató mérése alapján | 49 |
| Műszeres vizsgálatok az összetétel mérésére | 50 |
| Meghatározás kémiai vizsgálat alapján | 50 |
| A szárazanyag-tartalom meghatározása | 51 |
| Vizsgálat likőr- és pálinkakészítményeknél | 51 |
| Meghatározás a relatív sűrűség mérésével | 52 |
| Meghatározás törésmutató-méréssel | 53 |
| Meghatározás szárítószekrényben történő szárítással | 54 |
| Meghatározás boroknál és egyéb borászati termékeknél | 55 |
| A tömeg közvetlen mérésének módszerével | 56 |
| Közvetett módszer a relatív sűrűség mérésével | 56 |
| Egyéb eljárásokkal | 58 |
| A cukortartalom meghatározása | 58 |
| A Bertrand-módszer | 59 |
| A Schoorl-módszer | 70 |
| Egyéb redukciós módszerek | 74 |
| Automatizált műszeres cukormeghatározási sorozatvizsgálatok | 75 |
| Meghatározás az optikai forgatóképesség mérése alapján | 76 |
| A szacharóztartalom meghatározása borokban | 76 |
| Minőségi kimutatás diazo-uracillal | 77 |
| Mennyiségi meghatározás | 78 |
| A víz vizsgálata | 78 |
| Az összes keménység meghatározása | 79 |
| A szilikáttartalom meghatározása | 80 |
| Vargha Gáborné: A savtartalom meghatározása | 82 |
| A titrálható összes savtartalom | 82 |
| Acidimetriás módszer | 82 |
| Potenciometrikus titrálás | 83 |
| Az illósav-tartalom meghatározása | 86 |
| A kénsavtartalom meghatározása | 87 |
| Az összes kénessav meghatározása | 88 |
| A szabad kénessav meghatározása | 89 |
| A kötött kénessav meghatározása | 89 |
| A pH meghatározása | 89 |
| Meghatározás pH-mérő műszerrel | 90 |
| Meghatározás pH-mérő papírral | 92 |
| Pándi Ferenc: Az észtertartalom meghatározása | 92 |
| Az aldehidtartalom meghatározása | 94 |
| A hidroxil-amin-klór-hidrátos módszer | 94 |
| A meta-fenilén-diamin-klór-hidrátos módszer | 96 |
| A furfuroltartalom meghatározása | 98 |
| Bikfalvi Istvánné: A kozmaolaj-tartalom meghatározása | 99 |
| A szalicil-aldehides módszer Komarovszky alapján | 100 |
| A para-dimetil-amino-benzaldehides módszer | 102 |
| Vargha Gáborné: A zsírtartalom meghatározása | 104 |
| Meghatározás Röse-Gottlieb szerint | 104 |
| A tojáslikőr zsírtartalmának meghatározása | 105 |
| A kakaóvaj-tartalom meghatározása | 016 |
| Ujszászi János: A színezőanyagok vizsgálata | 107 |
| Mesterséges színezékek | 108 |
| A színezékek azonosítása | 108 |
| Az egynemű színezékek tényleges (töltőanyagmentes) színezéktartalmának meghatározása | 110 |
| A színezőképesség meghatározása | 110 |
| A karamell | 111 |
| A sűrűség | 111 |
| A szárazanyag-tartalom | 111 |
| A színezőképesség | 111 |
| Az alkoholtűrés | 113 |
| A savtűrés | 113 |
| Vargha Gáborné: A tartósítószerek vizsgálata | 114 |
| A kénessavtartalom meghatározása | 115 |
| Jodometriás módszer | 115 |
| Oxidációs módszer | 116 |
| A szorbinsavtartalom meghatározása | 116 |
| A hangyasavtartalom meghatározása | 119 |
| Minőségi kimutatás kromotropsavval | 119 |
| Mennyiségi meghatározás | 120 |
| A nátrium-benzonát-tartalom meghatározása Rajkiné szerint | 123 |
| Ujszászi János: Az összes cián-hidrogén-tartalom meghatározása | 126 |
| Bikfalvi Istvánné: A metil-alkohol-tartalom meghatározása | 126 |
| Meghatározás Deniges-Fellenberg szerint | 126 |
| Meghatározás kromotropsavas színreakció alapján | 129 |
| Ujszászi János: Az akroleintartalom meghatározása | 130 |
| Minőségi kimutatás | 131 |
| Mennyiségi meghatározás | 131 |
| Vargha Gáborné: A fémtartalom meghatározása | 133 |
| A vastartalom meghatározása | 135 |
| Minőségi kimutatás kálium-rodaniddal | 135 |
| Mennyiségi meghatározás alfa, alfa'-dipiridillel | 135 |
| Mennyiségi meghatározás o-fenantrolinnal | 136 |
| A réztartalom meghatározása | 137 |
| Minőségi kimutatás kálium-ferro-cianiddal | 138 |
| Határérték meghatározása ditizonnal | 138 |
| Mennyiségi meghatározás kuproinnal | 139 |
| Mennyiségi meghatározás nátrium-dietil-ditio-darbamáttal | 140 |
| Mennyiségi meghatározás komplexometriás titrálással | 141 |
| A cinktartalom meghatározása | 142 |
| Az arzéntartalom meghatározása | 144 |
| Minőségi kimutatás ezüst-nitráttal | 144 |
| Mennyiségi meghatározás | 145 |
| Az óntartalom meghatározása | 148 |
| Az ólomtartalom meghatározása | 149 |
| Az alumíniumtartalom meghatározása | 152 |
| A higanytartalom meghatározása | 154 |
| A mangántartalom meghatározása | 158 |
| Minőségi kimutatás hidrogén-peroxiddal | 158 |
| Mennyiségi meghatározás | 158 |
| A fémtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel | 159 |
| Bikfalvi Istvánné: Az egyes összetevők gázkromatográfiás vizsgálata | 159 |
| A metil-alkohol-, etil-acetát-, propil-alkohol-tartalom meghatározása | 162 |
| A kozmaolaj-tartalom meghatározása | 165 |
| Az akroleintartalom meghatározása | 167 |
| Ujszászi János: A szeszes italok zavarosodását okozó anyagok azonosítása | 167 |
| Tájékozódó vizsgálatok | 168 |
| A zavarosodást okozó anyagok elkülönítése | 169 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 169 |
| Oldási kísérletek | 171 |
| Égetési próba | 172 |
| Kémiai vizsgálatok | 173 |
| Szervetlen anyagok előfordulásakor | 173 |
| Szerves anyagok előfordulásakor | 174 |
| Szerves és szervetlen anyagok együttes előfordulásakor | 175 |
| Sólyom Lajos - Vargha Gáborné: A csomagolóanyagok vizsgálata | 177 |
| A palackok | 177 |
| A csavarmentes zárókupakok | 181 |
| A címkék | 183 |
| A címkeragasztó anyagok | 185 |
| A kartondobozok (hullámpapír ládák) | 186 |
| A műanyag rekeszek (tároló- és szállítóládák) | 188 |
| Pándi Ferenc: A vizsgálati adatok matematikai-statisztikai értékelése | 190 |
| Ujszászi János: A könyvben előforduló vegyszerek kémiai képlete és szinonim elnevezései | 193 |
| Irodalomjegyzék | 203 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.