1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása

A Pénzügyminisztérium hivatalos kiadványa

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím: Számviteli Szervezési Útmutató
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-759-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az analitikus nyilvántartásoknak ma már a könyvelési feladásokon kívül mindazokat az információkat is szolgáltatniuk kell, amelyek a gazdasági döntésekhez szükségesek, ezért a könyvvitelben az... Tovább

Előszó

Az analitikus nyilvántartásoknak ma már a könyvelési feladásokon kívül mindazokat az információkat is szolgáltatniuk kell, amelyek a gazdasági döntésekhez szükségesek, ezért a könyvvitelben az analitikus nyilvántartások jelentősége nagymértékben fokozódott. Az analitikus nyilvántartások tehát a könyvelés segédeszközéből a gazdálkodás segédeszközévé is kell hogy fejlődjenek. Az analitikus nyilvántartások között jelentős helyet foglal el a fogyóeszközök, göngyölegek és gyártóeszközök analitikus nyilvántartása, ugyanis ezen eszközök mennyisége lényeges hányadát képezi a gazdálkodó szervezetek eszközállományának. A gazdálkodó szervezetek vezetőinek igen fontos, hogy megfelelő információkat kapjanak az állomány alakulásáról, mivel ez befolyásolja a gazdálkodás hatékonyságát. A fogyóeszközök jó része személyi kezelésben van, és ez a tény fokozottabb követelményt állít a nyilvántartás és elszámolások elé a társadalmi tulajdon védelmének szempontjából. Egy-egy gazdálkodó szervezetnél a fogyóeszközök száma jelentős, nagyobb szerveknél több ezer is lehet. Ezen nagyszámú eszköz összefüggő áttekintésére, a gazdálkodáshoz szükséges információk szolgáltatására, a társadalmi tulajdon védelmének kellő biztosítására, a leltározás jó megszervezésére csak körültekintően kialakított és megfelelően rendszerezett analitikus nyilvántartás képes. A jól szervezett analitikus nyilvántartás, a változások szabályozott elszámolási és bizonylati rendje rendszerező erővel bír, és kiküszöbölheti a felesleges, párhuzamos adatszolgáltatásokat. Ezen megfontolások szem előtt tartásával bocsátjuk közre Szervezési Útmutatónkat azzal a céllal, hogy a gazdálkodó szervezetek az ismertetett megoldások közül adottságaiknak és követelményeiknek leginkább megfelelő megoldást találhassák meg és adaptálhassák.
PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM Számviteli és Szervezési Főosztály Vissza

Tartalom

Bevezető 7
1. Általános alapfogalmak 9
1.1 Fogyóeszközökkel kapcsolatos fogalmak 9
1.2 Fogyóeszközök csoportosítása 11
1.3 Fogyóeszközök értékelése 12
I. elszámolási mód 14
II. elszámolási mód 15
Módosított II. elszámolási mód 15
III. elszámolási mód 16
2. Fogyóeszközkészletek nyilvántartási rendszere és számrendszere 17
2.1 Fogyóeszközkészletek főkönyvi nyilvántartása 18
2.2 Fogyóeszközkészletek analitikus nyilvántartása 18
Az analitikus nyilvántartások elhelyezése a gazdálkodó szerven belül 20
A készletnyilvántartások technikai megoldásai 20
2.21 Fogyóeszközkészletek nyilvántartása átírással 20
2.22 Fogyóeszközkészlet-nyilvántartás gépi feldolgozással 21
2.3 Fogyóeszközkészletek raktári nyilvántartása 22
2.4 Fogyóeszközkészletek körzetenkénti, munkahelyenkénti nyilvántartása 23
2.5 A számrendszerek, kódszámrendszerek célja, fogalma 24
2.6 A számrendszerek felépítése 25
2.61 Folyamatos (azonosító) kódszámrendszer 25
2.62 Csoportképző kódszámrendszer 26
2.63 Tízes kódszámrendszer 26
2.64 Kifejező (beszélő) kódszámrendszer 26
A kódszámrendszerek kialakításának megoldásai 27
2.7 Fogyóeszközök nyilvántartásának számrendszerei 29
A kódszámok karbantartása 30
3. A fogyóeszközök készletváltozásának bizonylatai 31
3.1 A bizonylat fogalma 31
3.11 A bizonylati fegyelem jelentősége 31
3.12 A bizonylatok kiállítása, alaki és tartalmi ellenőrzése 32
3.2 A bizonylatok fajtái 33
3.3 A bizonylatok feldolgozása 33
3.4 Fogyóeszköz raktári bevételezési bizonylat 34
3.41 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 34
3.42 A bizonylat kiállítása 34
3.43 A bizonylat útja
3.5 Egyedileg nyilvántartott fogyóeszköz-bevételezési bizonylat 36
3.51 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 36
3.52 A bizonylat kiállítása 36
3.53 A bizonylat útja 36
3.6 Fogyóeszközök raktári kivételezés? bizonylata 38
3.61 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 38
3.62 A bizonylat kiállítása 38
3.63 A bizonylat útja 40
3.7 Fogyóeszköz-visszavételezési bizonylat 40
3.71 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 40
3.72 A bizonylat kiállítása 40
3.73 A bizonylat útja 42
3.8 Fogyóeszközök raktárak közötti átadás-átvételi bizonylata 42
3.81 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 42
3.82 A bizonylat kiállítása 42
3.83 A bizonylat útja 44
3.9 Berendezések, felszerelések és tartozékok gazdálkodó szerven belüli áthelyezési
bizonylata 44
3.91 A bizonylat kiállításának célja és alkalmazása 44
3.92 A bizonylat kiállítása 44
3.93 A bizonylat útja 46
4. Fogyóeszközök raktári nyilvántartása 47
4.1 Fogyóeszköz raktári fejlap 47
4.11 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 47
4.12 A nyomtatvány vezetése 47
4.2 Fogyóeszköz-nyilvántartási lap 49
4.21 A nyilvántartó lap kiállításának célja és alkalmazása 49
4.22 A nyomtatvány vezetése 49
5. Fogyóeszközök elhelyezés szerinti nyilvántartása mennyiségben 51
5.1 A körzetenkénti mennyiségi nyilvántartás vezetésének célja 51
5.2 Fogyóeszköz körzetenkénti (munkahelyenkénti) nyilvántartó lap 51
5.21 A nyilvántartó lap alkalmazása 51
5.22 A nyilvántartó lap vezetése 52
5.3 Fogyóeszközök munkahelyi nyilvántartása nyomtatványok 54
5.31 A nyilvántartás célja, alkalmazása 54
5.32 A nyilvántartás vezetése 54
5.4 Fogyóeszközök munkahelyi nyilvántartó lap 56
5.41 A nyilvántartó lap célja, alkalmazása 56
5.42 A nyilvántartó lap vezetése 58
5.5 Készlet mennyiségi nyilvántartó lap 60
5.51 A nyilvántartó lap célja, alkalmazása 60
5.52 A nyilvántartó lap vezetése 60
5.6 Készlet mennyiségi nyilvántartó füzet 60
5.61 A nyilvántartás alkalmazásának célja 60
5.7 Személyi használatra kiadott fogyóeszközök bizonylatainak gyűjtője 62
5.71 A nyomtatvány használatának célja és alkalmazása 62
5.72 A nyomtatvány kitöltése 62
5.8 Munkaruha-juttatási idő nyilvántartó lap 62
5.81 A nyilvántartó lap célja, alkalmazása 62
5.82 A nyilvántartó lap vezetése 65
5.9 Egyéni munkaruházati jegyzék 65
5.91 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 65
5.92 A nyomtatvány vezetése 66
6. Fogyóeszközkészletek nyilvántartása mennyiségben és értékben 67
6.1 Az analitikus nyilvántartás rendszere 67
6.2 Készletnyilvántartó lap I. nyomtatvány 69
6.21 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 69
6.22 A nyomtatvány vezetése 69
6.3 Készletek naplója I. nyomtatvány 71
6.31 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 71
6.32 A nyomtatvány vezetése 71
6.4 Készletnyilvántartó lap II. nyomtatvány 73
6.41 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 73
6.42 A nyomtatvány vezetése 73
6.5 Készletek naplója II. nyomtatvány 73
6.51 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 73
6.52 A nyomtatvány vezetése 76
6.6 Fogyóeszköz analitikus nyilvántartó lap 76
6.61 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 76
6.62 A nyomtatvány vezetése 76
6.7 Gyűjtőlap készletnyilvántartáshoz 76
6.71 A nyomtatvány kiállításának célja és alkalmazása 76
6.72 A nyomtatvány vezetése 78
7. Fogyóeszközök leltározása, selejtezése 80
7.1 Fogyóeszközkészletek leltározása 80
7.11 A leltárfelvétel módja 81
7.12 A leltárfelvétel időpontja 81
7.13 Felelősség a leltározásért 82
7.14 A leltározás előkészítése 82
7.15 A leltározás végrehajtása 83
7.16 Készletek értékelése 84
7.2 Fogyóeszközkészletek selejtezése, hasznosítása 84
8. Fogyóeszközkészletek nyilvántartásának fontosabb ágazati sajátosságai 85
8.1 Fogyóeszközök nyilvántartása a költségvetési szerveknél 85
8.11 Jellemző sajátosságok 85
8.12 Alkalmazott nyomtatványok 87
8.2 Fogyóeszközök nyilvántartása a kereskedelemben 88
8.21 A fogyóeszközök csoportosítása 89
8.22 A fogyóeszközök elszámolása 89
8.23 Fogyóeszközkészlet-változás, -nyilvántartás bizonylatai 91
8.24 Göngyölegelszámolás, készletváltozás bizonylatai 91
8.241 Áruforgalmi jelentés alkalmazása 93
8.242 Az áruforgalmi jelentés vezetése 95
8.243 Az áruforgalmi jelentés útja 95
8.25 Szállítónak visszaküldött göngyölegek elszámolása 95
8.251 A bizonylat útja 97
8.26 Áruforgalmi napló alkalmazása 97
8.261 A napló vezetése 97
8.27 Fogyóeszközkészletek leltározása 99
9. Fogyóeszköz-elszámolás és -nyilvántartás gépi módszerei 100
9.1 Fogyóeszközkészlet-nyilvántartás és -elszámolás könyvelőautomata
alkalmazásával 101
9.11 A gépi adatfeldolgozás előkészítése 101
9.111 Bizonylatok alkalmazása 101
9.112 Könyvelés előtti ellenőrzés, előkészítés 102
9.113 Feladások készítése 102
9.114 Egyeztetések 102
9.12 A kialakítandó középgépes feldolgozás rendszere 102
9.13 Szervezési feladatok 103
9.131 Számrendszer kialakítása, felépítése 103
9.132 Alkalmazott naplófajták és ürítőlapok 104
9.133 Bizonylatok csoportosítása 105
9.14 Gépi feldolgozás alapbizonylatai 105
9.15 Számlalap és naplónyomtatványok kialakítása 105
9.16 Gyűjtőlapok alkalmazása 106
9.17 Gépbeállítás, gépműködés 106
9.171 Beállítás 106
9.172 Számművek könyvelés előtti ürítése 107
9.173 Könyvelés 107
9.18 Könyvelés a számlalapokon 108
9.181 Elővezetés és ellenőrzőszám-képzés 108
9.182 Elővezetés helyességének ellenőrzése 109
9.183 A számlalapok nyitása 109
9.184 Forgalmi tételek könyvelése 109
9.2 A számítógépes adatfeldolgozási rendszer ismertetése 110
9.21 A gépi adatfeldolgozással szemben támasztott követelmények 110
9.22 A gépi feldolgozás input adatainak meghatározása, a követelmények elemzése
útján 111
9.221 Az input adatok kódolása 112
9.222 Az alkalmazott kódszámrendszerek 113
9.2221 Cikkszámrendszer 113
9.2222 Munkaszámrendszer 114
9.2223 Raktárszámrendszer 115
9.2224 Mozgásnemek számrendszere 117
9.2225 A főkönyvi készletszámlák számrendszere 118
9.2226 A mennyiségi egységek számrendszere 118
9.2227 Statisztikai kódok 119
9.23 Az input adatok bizonylatolása 119
9.24 A használatba adott munkaruhák és fogyóeszközök különleges feldolgozási
követelményei 120
9.241 Használatba adott munkaruhák és fogyóeszközök személyenkénti nyilvántartása 121
9.25 A gépi adatfeldolgozási rendszer output adatai 122
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása Fogyóeszközök analitikus nyilvántartása

A borító kissé kopottas, foltos, töredezett.

Állapot:
1.640 Ft
820 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv